poniedziałek, 26 września 2022

Najlepsza szarpana wieprzowina

 The best pulled pork, for English scroll down


Już od nie wiem kiedy, zbierałam się, żeby w końcu zrobić szarpaną wieprzowinę. Ciągle niby nie miałam czasu, a tak naprawdę to mięso robi się samo i wychodzi go tak dużo, że można z niego zrobić parę obiadów. Robiłam ją już dwukrotnie, używając za każdym razem innego rodzaju mięsa i uważam, że tutaj akurat karkówka jest najlepszym wyborem. Mięso jest bardziej soczyste i miękkie. Oczywiście szarpana wieprzowina z łopatki też jest pyszna, ale u nas sprawdził się bardziej karczek.
W niedalekiej przyszłości pokażę Wam wspaniały przepis na wykorzystanie tej wieprzowiny, dzisiaj jednak samo mięso w roli głównej ;)

Szarpana wieprzowina
1 blacha mięsa

składniki na zalewę:
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 kg karkówki lub łopatki wołowej

W wodzie rozpuścić sól, dodać ziele oraz liście laurowe i wymieszać. Dodać oczyszczone mięso i wstawić na całą noc do lodówki. 

składniki na mix przypraw:
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oliwy

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania pasty.

pozostałe składniki:
- 120 ml octu jabłkowego
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku

Piekarnik nastawić na 100 C- grzanie góra-dół. 
Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć, po czym natrzeć mixem przypraw. 
Cebulę oraz czosnek obrać, cebulę pokroić w grube piórka.
Do dużego garnka żaroodpornego wlać ocet, dodać cebulę i czosnek. Następnie, do garnka włożyć mięso i przykryć pokrywką. Garnek włożyć do nagrzanego piekarnika i piec mięso 10 godzin.
Następnie wyjąć z pieca i ostrożnie przełożyć mięso na deskę do krojenia, po czym poszarpać widelcami. Włożyć z powrotem do garnka i całość wymieszać. 
Smacznego!

Pulled pork
one big sheet of meat:

ingredients for brine:
- 2 liters water
- 4 tablespoons salt
- 6 whole allspice
- 3 bay leaves
- 2 kg pork neck or shoulder ( I prefer neck)

Dissolve salt in water, then add allspice and bay leaves, stir. Add meat and take in the fridge for overnight. 

ingredients for spice mix:
- 1 tablespoon sugar
- 1 tablespoon salt
- 1 tablespoon sweet paprika
- 1 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ground coriander
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- 1/4 teaspoon pepper
- 3 tablespoons olive oil

Stir all ingredients until paste.

remaining ingredients:
- 120 ml apple cider vinegar, ecological
- 2 onions
- 6 garlic cloves

Preheat oven to 100 C.
Take the meat out of the fridge and brine and dry with a kitchen towel. Next, cover with spice mix paste.
Peel onion and garlic and cut onion in thick slices. 
Add apple cider vinegar, onion and garlic in the big casserole dish. Add meat, cover with a lid and put in the preheated oven, bake 10 hours.
Next, take out from the oven and carefully put meat on a cutting board, then use forks and tear it apart until pulled. Return the meat to the pan and stir with sauce until well coated.
Enjoy!

2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...