tag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post4097269989959173377..comments2024-03-25T16:45:35.723+01:00Comments on I adore cinnamon- subiektywny blog kulinarny o zapachu cynamonu: Ajerkoniak na świętaAngiehttp://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-76937186334118530832022-04-11T08:12:39.468+02:002022-04-11T08:12:39.468+02:00Ubijaj co najwyżej do osiągnięcia 65-70 C, większą...Ubijaj co najwyżej do osiągnięcia 65-70 C, większą temperatura może ściąć żółtka. Bakterie salmonelli giną od temperatury 60 C, więc ubijanie przez parę minut w takiej temperaturze wyeliminuje jakiekolwiek obawy o zatrucie :)<br />Pozdrawiam!Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-64887151820944422532022-04-07T15:21:58.972+02:002022-04-07T15:21:58.972+02:00A do jakiej temperatury. Mam termometr cukierniczy...A do jakiej temperatury. Mam termometr cukierniczy.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04576275349040754492noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-14472768708649705022017-12-17T19:14:10.016+01:002017-12-17T19:14:10.016+01:00Absolutnie się z Tobą zgadzam:)
Pozdrawiam! Absolutnie się z Tobą zgadzam:) <br />Pozdrawiam! Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-76835528811315376952017-12-17T19:08:35.636+01:002017-12-17T19:08:35.636+01:00No nie!!!! Nie oprę się!!!! Lecę jutro po jajka, s...No nie!!!! Nie oprę się!!!! Lecę jutro po jajka, spirytus mam, tylko żeby do Świąt nie wypić wszystkiego :) Myślę, że buteleczka takiego zacnego trunku może być fajnym prezentem pod choinkę - taki hand made ukręcony od serca :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-74821524528174337942016-03-23T14:04:59.203+01:002016-03-23T14:04:59.203+01:00U mnie przetrzymał w lodówce przeszło rok ale to t...U mnie przetrzymał w lodówce przeszło rok ale to tylko dlatego że był w małej butelce od frugo i o nim zapomniałam. Jak jest zbyt gęsty lub zbyt ostry rozcieńczam przed podaniem odrobiną śmietanki lub mleka.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-40452012628434451822016-03-15T11:37:39.951+01:002016-03-15T11:37:39.951+01:00Ucieranie żółtek na parze niweluje ryzyko salmonel...Ucieranie żółtek na parze niweluje ryzyko salmonelli. Ja nie ucieram ich pod parą, ponieważ mam zaufanie do jajek, których używam. Oczywiście ze względu na bezpieczeństwo można ucierać je w taki sposób, ale nie jest to konieczne. Co do gotowania mleka, nigdy się z tym nie spotkałam i wydaję mi się, że jest to zupełnie zbędny krok.<br />Bez gotowania mleka i ucierania żółtek na parze mój ajerkoniak wytrzymuje bardzo długo, choć znika i tak bardzo szybko;)Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-25625618992996783282016-03-15T10:25:46.879+01:002016-03-15T10:25:46.879+01:00No to zaraz przekładam adwokacika w miejsce cieple...No to zaraz przekładam adwokacika w miejsce cieplejsze...hmm...chyba powinnam do piwnicy bo tam rzadko zaglądam ;-) <br />W Twoim przepisie, Angie, nic nie ma na temat ucierania na parze ani gotowaniu mleka. Gdzie indziej to przeczytałam ale uznałam, że może bezpieczniej będzie skorzystać z tych pomysłów w celu ewentualnego wydłużenia daty przydatności (hi hi...chyba jak go zakopię daleko) i na wypadek ewentualnej salmonelli. Czy ucierając żółtka "na sucho" cukier w końcu przestaje skrzypieć w zębach? Jak długo może stać taki "surowy" trunek? W przyszłości wolałabym mleka nie gotować bo trochę mi się przypaliło.Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-78926348324371547712016-03-15T06:15:51.377+01:002016-03-15T06:15:51.377+01:00Kolor w dużej mierze zależy od tego, czym karmiona...Kolor w dużej mierze zależy od tego, czym karmiona była kura. W moim przypadku trafiłam na naprawdę żółte egzemplarze żółtek, stąd ten kolor. W sklepie żółty kolor to zapewne mnóstwo barwników:)<br />Ja swój adwokat zawsze trzymam w barku, nigdy w lodówce, bo, jak wspomniałaś bardzo tam gęstnieje;)<br />Niektórzy używają wódki zapewne dlatego, żeby otrzymać trochę łagodniejszy smak. Osobiście jednak uważam, że najlepszym adwokatem jest ten, który został zrobiony na spirytusie;)Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-39057586258228099362016-03-14T23:43:58.401+01:002016-03-14T23:43:58.401+01:00Ciekawe po co ktoś chciał używać wódki do zrobieni...Ciekawe po co ktoś chciał używać wódki do zrobienia adwokata? Osobiście nie przepadam za smakiem ani zapachem wódki i podejrzewam, że przeszkadzałby mi w tym pysznym trunku. Spotkałam się raz z przepisem, w którym była wódka ale mleka było o połowę mniej.Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-60252866022299940832016-03-14T23:39:33.376+01:002016-03-14T23:39:33.376+01:00Przypadkiem trafiłam na ten przepis i z ciekawości...Przypadkiem trafiłam na ten przepis i z ciekawości poczytałam, napatrzyłam się i zapragnęłam spróbować. Przejrzałam kilka przepisów no i wczoraj wieczorową porą ukręciłam podobnego adwokata. Żółtka (8 małych od wiejskich kur) utarłam na parze z 250 g. zwykłego ale drobnego cukru. Mleko skondensowane zagotowałam z połową laski wanilii. Wyszedł niecały litr pysznego, słodziutkiego i gęstego adwokacika :-) Jest tak pyszny, że chyba nie dotrwa do świąt.<br />Mimo użycia jajek od kur z podkrakowskiej wsi ajerkoniak nie jest tak żółty jak ten ze sklepu, a w smaku jest dużo lepszy. Cieszę się, że nie zważył się. <br />Czy trzeba go przechowywać w lodówce? Strasznie gęsty się tam robi.Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-70724227564701318222016-03-11T20:42:55.197+01:002016-03-11T20:42:55.197+01:00Ja używam zwykłego białego cukru;)Ja używam zwykłego białego cukru;)Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-12182778472562410472016-03-11T20:42:33.645+01:002016-03-11T20:42:33.645+01:00Można użyć wódki, w takiej samej proporcji, ajerko...Można użyć wódki, w takiej samej proporcji, ajerkoniak będzie po prostu trochę słabszy:)Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-25056906241738160982016-03-11T20:29:57.041+01:002016-03-11T20:29:57.041+01:00Trzeba dodać normalny cukier kryształ czy cukier p...Trzeba dodać normalny cukier kryształ czy cukier puder? Z góry dziękuję za odpowiedź :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-84950793066102764662016-03-11T20:19:24.199+01:002016-03-11T20:19:24.199+01:00A można użyć wódki zamiast spirytusu? W jakiej ilo...A można użyć wódki zamiast spirytusu? W jakiej ilości?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-4635189117265603942015-12-19T17:25:50.579+01:002015-12-19T17:25:50.579+01:00Świetnie, że smakuje:)
Pozdrawiam!Świetnie, że smakuje:)<br />Pozdrawiam!Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-80237668484207326412015-12-19T17:13:43.837+01:002015-12-19T17:13:43.837+01:00Pyszne .Geste jak majonez.Dzieki za przepis.
Pyszne .Geste jak majonez.Dzieki za przepis.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-57696278775302548932015-12-07T21:24:36.095+01:002015-12-07T21:24:36.095+01:00Tak, chodzi o takie mleko w kartoniku, stosowane c...Tak, chodzi o takie mleko w kartoniku, stosowane często do kawy:)<br />Bardzo się cieszę, że smakowało!<br />Pozdrawiam!:)Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-66867572172340572772015-12-07T20:42:42.010+01:002015-12-07T20:42:42.010+01:00właśnie szukłałem mleka skondensowanego niesłodzo...właśnie szukłałem mleka skondensowanego niesłodzonego i nigdzie w Bydgoszczy nie znalazłem podobno teraz już skondensowane to jest zagęszczone mleko niesodzone którego bez problemów kupimy. Właśnie zrobiłem z tego mleka i wyszło super palce lizać :) neronekhttps://www.blogger.com/profile/03126263506515416681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-25449981518649042982015-11-23T13:17:24.966+01:002015-11-23T13:17:24.966+01:00Ooooo już widzę, że to będzie idealny trunek na na...Ooooo już widzę, że to będzie idealny trunek na nasz świąteczny stół :)Dominikahttp://bartoszuk.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-1373172685306890222015-03-23T09:57:32.953+01:002015-03-23T09:57:32.953+01:00Nie robiłam z mleka skondensowanego słodzonego i r...Nie robiłam z mleka skondensowanego słodzonego i raczej nie polecam. Słodzone jest gęstsze i bardzo słodkie, więc smak i konsystencja ajerkoniaku byłyby całkiem inne.<br />Pozdrawiam!Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-7673803394635086632015-03-23T09:28:21.959+01:002015-03-23T09:28:21.959+01:00Czy można użyc mleka skondensowanego SŁODZONEGO za...Czy można użyc mleka skondensowanego SŁODZONEGO zamiast niesłodzonego z dodatkiem cukru ? :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-63328784780700800082014-09-09T22:30:36.663+02:002014-09-09T22:30:36.663+02:00No proszę, Angie bierze się za alkohole. Świetnie!...No proszę, Angie bierze się za alkohole. Świetnie! :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10385644527075758508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-9700305036060993342013-12-20T10:25:12.145+01:002013-12-20T10:25:12.145+01:00Ej, to ja czekam na ten ajerkoniak!Ej, to ja czekam na ten ajerkoniak!Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-90641178088046004612013-12-20T10:24:59.105+01:002013-12-20T10:24:59.105+01:00Jeśli boisz się surowych jajek to można ajerkoniak...Jeśli boisz się surowych jajek to można ajerkoniak zrobić ucierając żółtka z cukrem w kąpieli wodnej. Zrób kiedyś, bo naprawdę warto; )Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-28827364450994786292013-12-20T05:25:55.216+01:002013-12-20T05:25:55.216+01:00domowy najlepszy! :) moja mama ostatnio sama robił...domowy najlepszy! :) moja mama ostatnio sama robiła! gęściutki jest idealny, czasami trzeba łyżeczką wybierać :Dteenager ;)https://www.blogger.com/profile/05589606041821698790noreply@blogger.com