niedziela, 26 maja 2013

Róże dla mamy.

Tort różany




Dzień mamy trzeba uczcić. Bardziej lub mniej skromnie, ale trzeba. To one rozpoczęły kształtowanie naszego charakteru, osobowości i tego, jak dzisiaj widzą nas inni. Są ważne, bardzo ważne.
Oczywiście, gdybym mogła, piekłabym jej torty codziennie, bo uwielbiam to robić. Jest z nimi czasem trochę roboty, ale efekt końcowy zawsze zachwyca, to w końcu tort: )
Pomysł na ten tort zobaczyłam- dosłownie w sklepie z przetworami, zdrową żywnością itp... Przeglądając przeróżnego rodzaju konfitury, dżemy, powidła, natrafiłam na konfiturę z płatków róży. Nigdzie indziej nie mogłam jej wcześniej znaleźć a tu nagle, w najmniej niespodziewanym miejscu, bo na dworcu w Katowicach< taaak tym pięknym dworcu, którym możemy się teraz chwalić, bo wygląda naprawdę światowo; D> jest. Pyszna konfitura z płatków róży. Oczywiście miała swoją cenę, też dosyć ładną, ale skoro dla mamy, to trzeba kupić. Konfitura jest niesamowita, bardzo intensywna w smaku i zapachu, już odrobina sprawia, że czujemy w ustach przyjemny słodki smak róży.
Kiedy już ją kupiłam, pomysł na tort przyszedł od razu, z różą i bitą śmietaną, nasączony rumem...
Moja mama już wiedziała, co się święci, jak stanęłyśmy na chwilę w sklepie i kupiłam więcej niż jeden kubeczek śmietany kremówki....; )
Tort jest bardzo puszysty-  to za sprawą bitej śmietany i biszkoptu, intensywny w smaku-  to za sprawą konfitury różanej, którą mocno czuć i przyjemnie słodki. Biszkopt jest miękki, sprężysty i absolutnie nie suchy.
Mama była zachwycona. A to najważniejsze: )

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy dla wszystkich mam: )

Tort różany
tortownica o śr 18 cm

składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- 130 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia:
- szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać cukier i nadal miksować do uzyskania bardzo gęstej i błyszczącej piany. Do piany dodać po jednym żółtku nadal miksując.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni< termoobieg>
Kiedy żółtka dobrze połączą się z pianą, dodawać mąki partiami, za każdym razem mieszając delikatnie ale dokładnie drewnianą łyżką.
Boki tortownicy wysmarować masłem, na dno ułożyć papier do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 40 min do tzw. suchego patyczka< drzwiczki piekarnika uchylić dopiero po ok 35 min>.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i chwile ostudzić. Odpiąć obręcz tortownicy, kiedy biszkopt będzie przestudzony i położyć go do góry dnem, będzie wtedy płaski, bez wybrzuszeń. Wystudzony tort pokroić na 3 blaty. Ja biszkopt zrobiłam wieczorem poprzedniego dnia, żeby nazajutrz mieć mniej pracy.

*biszkopt powinien wyjść bez proszku do pieczenia, o ile białka z cukrem i żółtkiem są naprawdę dobrze ubite

Składniki na nasączenie biszkoptu:
- 50 ml rumu
- 75 ml wody
- 2 łyżeczki cukru

Wodę podgrzać w garnuszku, żeby była ciepła.
Do rumu dodać ciepłą wodę, cukier i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia cukru< nie zużyłam całego ponczu do tortu>

pozostałe składniki:
- 600 g (600 ml) śmietany kremówki
- ok 120 g konfitury z płatków róży
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 4 pąki róży< u mnie jeszcze nie do końca rozwinięte>
- barwnik spożywczy< u mnie w proszku>, kolor amarantowy

Żelatynę zalać małą ilością gorącej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia
Śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Kiedy śmietana będzie na wpół ubita dodać ciepłą żelatynę i kontynuować ubijanie. 
Następnie śmietanę podzielić na 3 części w proporcjach 2:1:1. Do mniejszych porcji bitej śmietany dodawać stopniowo barwnik spożywczy i ubijać krótko, żeby uzyskać odpowiedni kolor. Do jednej części dodać więcej barwnika, do drugiej mniej, tak, żeby powstały 2 różne odcienie różu.

Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterę, nasączyć rumem, tak, żeby biszkopt był mokry, ale nie przemoczony. Następnie rozsmarować ok 1.5 kopiastej łyżeczki konfitury z róży, nie może być to gruba warstwa, ponieważ konfitura jest bardzo intensywna w smaku. Następnie nałożyć 1/3 części "białej" bitej śmietany i rozsmarować po całym blacie.
Położyć drugi blat, znowu nasączyć go rumem i rozsmarować konfiturę i następnie 1/3 części białej bitej śmietany. Położyć 3 blat i nasączyć go rumem.
Zaczynając od dołu i od najciemniejszego koloru, smarować boki bitą śmietaną, po czym wygładzać szpatułką. Następnie wziąć jaśniejszy odcień różu i rozsmarować go wyżej niż ciemny kolor, jednak tak, żeby trochę na niego nachodził, aby można było zrobić efekt ombre. Wygładzić szpatułką. Na koniec wziąć pozostałą część białej bitej śmietany i rozsmarować ją na wierzchu tortu a także na najwyższej części boków tortu. Wygładzić szpatułką. Jeśli są jakieś nierówności lub, kiedy widać biszkopt, uzupełnić bitą śmietaną i ponownie wygładzić. Ja zrobiłam jeszcze pionowe "paski" na torcie. Zaczynając od górnego koloru, robić drewnianą szpatułką lub płaskim narzędziem pionowe paski, wygładzając bitą śmietanę od dolnej krawędzi jednego koloru, przeciągając szpatułkę w górę i kończąc na górnej krawędzi tego samego koloru.
Posmarowany tort posypać płatkami róży.
Smacznego!
















Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

13 komentarzy:

  1. przecudny!!!!!!

    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna niespodzianka

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie sie prezentuje z tymi platkami roz, wspanialy i efektowny pomysl...mysle, ze cieszy bardziej od bukietu roz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie!

    Zapraszam do mnie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ ci wyszedł biszkooopt! Taki wysoki, gruby <3 nie opadł-cud!! Brawo, zazdroszczę:)
    A mamie zazdroszczę, że tak jej dogodziłaś-musiała być w 7 niebie;)

    Ej,ej! Ten dworzec jest nieziemski, tam nawet jest Karmello z tymi cudownymi kremami <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś wspaniałego! Wyjątkowy smak, i tak ślicznie udekorowany... Idealny na tak wyjątkowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kwiaty dla mamy. Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudny tort,i te biszkopty są super,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przecudny! Chyba nawet zapozycze pomysl, bo baaardzo mi sie podoba! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, jeśli tylko lubisz konfiturę z róży< ma bardzo specyficzny smak i zapach, nie dla każdego: )> to tort będzie Ci na pewno smakował. Można też użyć dżemu różanego: )
      pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...