środa, 11 marca 2015

Naleśniki gryczane z pomidorkami koktajlowymi, fetą i jogutowym sosem curry

Naleśniki gryczane z pomidorkami koktajlowymi, fetą, granatem i jogurtowym sosem curry

Buckwheat crepes with cherry tomatoes, feta cheese, pomegranate and curry yogurt sauce, for English scroll down


To był obiad z cyklu tych, które robi się na już i tylko ze składników, które ma się akurat w domu. Miałam ochotę na naleśniki, ale akurat wtedy bardziej przemawiała do mnie ich słona niż słodka wersja. Naleśniki gryczane sprawdziły się tutaj w 100%. Jestem nimi ogólnie rzecz biorąc zachwycona, są banalnie proste w zrobieniu, dobrze się smażą i są bardzo smaczne, w ogóle mąka gryczana jest bardzo smaczna i, co najważniejsze jest naprawdę prosta w obsłudze, więc nie robi żadnych problemów. Ja i moja mama zajadałyśmy się ze smakiem tymi naleśnikami, był to obiad akurat na ten dzień, niezbyt ciężki, przyjemny i szybki w zrobieniu, oby więcej takich obiadów!: )

Naleśniki gryczane z pomidorkami koktajlowymi, fetą, granatem i jogurtowym sosem curry
9 mniejszych naleśników mieszczących się do reki

składniki na naleśniki:
- 150 g mąki gryczanej
- 400 g mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz, odrobina papryki wędzonej ostrej do smaku

Jajko i mleko połączyć ze sobą, dodać do mąki, przypraw i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Placki można smażyć od razu, smażą się błyskawicznie, więc uważajcie na nie, bo chwila nieuwagi i mogą się przypalić.

składniki na sos:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/4- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry w zależności, jak ostry sos chcecie. Moja pasta curry jest bardzo ostra i wystarczyła 1/4 łyżeczki

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić.

składniki na wypełnienie:.
- 250 g pomidorków koktajlowych
- paczka roszponki
- spory kawałek fety- ok 70 g
- duża garść orzeszków ziemnych i pestek granatu
- natka pietruszki do posypania

Pomidorki przekroić na pół, fetę pokruszyć na kawałki. Na naleśnik ułożyć garść roszponki, trochę pomidorków, fetę, obsypać wszystko orzeszkami, granatem i natką. Polać sosem i podawać.
Smacznego!

Buckwheat crepes with cherry tomatoes, feta cheese, pomegranate and curry yogurt sauce
9 small crepes

ingredients for batter:
- 150 g buckwheat flour
- 400 ml milk
- 1 egg
- salt, pepper and hot smoked paprika to taste.

In a bowl combine egg with milk, add flour and spices. Stir to combine. Heat non stick frying pan with 1 teaspoon olive oil over medium heat. Add 2- 3 tablespoons batter and fry until golden brown on each side. Crepes are frying really quickly. so don;t burn it!

ingredients for sauce:
- 200 g plain yogurt
- 1/2 teaspoon red curry paste

Combine all ingredients and set aside.

Remaining ingredients:
- 250 g cherry tomatoes, cut in half
- 1 bag lamb's lettuce
- big piece of feta cheese- about 70 g
- 1 big handful peanuts and pomegranate seeds
- parsley to sprinke

Crush feta cheese. Put lamb's lettuce onto the crepes, next add cherry tomatoes, feta cheese and sprinkle with peanuts, pomegranate and parsley. At the end pour with 1 tablespoon sauce and serve.
Enjoy!





18 komentarzy:

  1. jakie cudne! aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne i do tego takie cudowne zdjęcia !
    Zapraszam na mojego bloga do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie, jakby tak następnym razem zrobić sobie gryczane...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wytrawne naleśniki, mój Mąż to w sumie tych na słodko nawet nie akceptuje. Twoje wyglądają prześlicznie, są takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie i kolorowo. Lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. akurat gryczane uwielbiam na słodko i na słono! pięknie je podałaś, już wyobrażam sobie wegańską wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają na dośc kruche, ale to nadzienie.. jej, muszę się skusić na taką wersję, omnomn!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dosłownie naleśnik obfitości! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne te Twoje naleśniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak one smakowicie wyglądają :) Robię dla nas naleśniki gryczane ale nigdy ich tak pysznie nie nadziałam !

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie kolory! cudnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie wygląda cudownie, poczułam wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda świetnie więc pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż chce się spróbować! Świetnie wyglądają i jeszcze nadzienie, bardzo wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam mąkę gryczaną i apetyt na naleśniki. Przygotuję sobie takie na kolację ;) z dodatków chyba wezmę awokado, granat i jakiś serek. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  16. też niedawno robiłam naleśniki gryczane, z avocado i jajkiem sadzonym i muszę potwierdzić, że to super wynalazek, teraz się do słodkiej wersji przymierzam

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakbym patrzyła na swój talerz! Chociaż... no dobra, nie zawsze mam tak bogato, ale staram się :D Wcinam bez przerwy gryczane naleśniki, moim zdaniem smakują świetnie zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...