niedziela, 8 maja 2016

Makaron z botwinką, liśćmi rzodkiewki i migdałami

Makaron z botwinką, liśćmi rzodkiewki i migdałami

Swiss chard and radish leaves pasta with almonds, for English scroll down


Szybki, prosty i smaczny sposób na lekki obiad. Najciekawszym składnikiem są tutaj liście rzodkiewki, które są pyszne, a bardzo często wyrzucamy je i używamy tylko korzenia. Liście rzodkiewki świetnie nadają się też do wszelkiego rodzaju smoothie czy pesto, z powodzeniem mogą zastąpić w tej kwestii bazylię . Ja przygotowałam je z botwiną, którą ubóstwiam i makaronem. Przygotowanie tego dania zajęło mi tyle, co gotowanie makaronu, jest naprawdę szybkie w zrobieniu i do tego bardzo dobre!:)

Makaron z botwiną, liśćmi rzodkiewki i migdałami
2 porcje

składniki:
- 160- 180 g ulubionego makaronu
- pęczek botwiny (łodyga i liście)
- liście z jednego pęczka rzodkiewki
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 3 suszone pomidory w oleju
- spora garść migdałów
- sól, pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej i gotującej się wodzie według poleceń na opakowaniu.
W międzyczasie przygotować resztę dania.
Migdały posiekać i uprażyć na żłoto na suchej patelni, ostawić na później.
Liście rzodkiewki i botwinę posiekać bardzo drobno, czosnek i pomidory w kosteczkę. 
Ma patelni rozgrzać masło i wrzucić liście rzodkiewki, botwinę i czosnek, smażyć 2- 3 minuty aż zmiękną ale nadal będą chrupiące. Dodać pomidory, migdały, przyprawić solą i pieprzem i smażyć chwilkę. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i podawać. Świetnie smakuje ze startym parmezanem.
Smacznego!

Swiss chard and radish leaves pasta with almonds
2 portions

ingredients:
- 160-180 g favourite pasta
- 1 bunch swiss chard (leaves and stalks)
- leaves from 1 bunch radishes
- 1 tablespoon butter
- 1 garlic clove
- 3 dried tomatoes from oil
- big handful of almonds
- salt, pepper to taste

Cook pasta until al dente following to the steps on the package. 
Meanwhile prepare remaining ingredients.
Finely chop swiss chard and radish leaves, cut garlic and tomatoes into small cubes. 
Chop almonds and brown until golden, set aside for later.
Heat a frying pan with butter over medium heat. Add swiss chard, radish leaves and garlic, fry 2- 3 mnutes until soft but still crispy. Add tomatoes, almonds, season with salt and pepper and fry for another minute. Add pasta, stir well and serve. It taste amazing with grated parmesan,
Enjoy!



11 komentarzy:

  1. Ale pyszności! Świetny wiosenny zestaw. Liści rzodkiewki też nie wyrzucam - pokochałam z nich pesto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest genialny pomysł, że też nigdy na to nie wpadłam - nie wiedziałam ;D

      Usuń
  2. Żaden ze mnie językowy ekspert, więc mogę się żałośnie mylić, ale co do angielskiej wersji przepisu to wydaje mi się, że swiss chard to boćwina, burak liściowy, czyli coś takiego: https://pl.wikipedia.org/wiki/Burak_li%C5%9Bciowy. Nasza botwinka (https://pl.wikipedia.org/wiki/Botwina) to byłoby chyba young beets with leaves albo jakoś tak podobnie. Może przyda Ci się na przyszłość taki komentarz, bo chyba w najbliższych tygodniach bez botwiny ani rusz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałam i zawsze korzystałam z słowa "swiss chard", ale dzięki za uwagę, przyjrzę się temu na pewno;)))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. świetna kompozycja, bardzo kolorowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba Twoje danie. W moim ogródku wyrosły już rzodkiewki, tym razem nie wyrzucę liści :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiosennie:)nie jadłam dotąd takiego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba trzeba będzie w końcu zrobić jakąś botwinkę...
    A liście rzodkiewki zawszy wyrzucam :P ale jak trafię na ładne to może się skusze, skoro tak chwalisz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha!
    Jak ja tęsknię za botwinką...

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...