poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Ogórki małosolne- babciny przepis

Ogórki małosolne

Pickled (less)sour cucumbers, for English scroll down


Uwielbiam ogórki małosolne. Jest jednak mały szczegół... moja mama bardzo nie lubi ich robić bo twierdzi, że nigdy jej nie wychodzą. Postanowiłam zrobić je w końcu sama, ale po porady poszłam do jedynek osoby, która wie wszystko- do babci. Powiedziała co ma być w środku, ile mają się kisić i zaoferowała pomoc. Ogórki dostałam od mojej przyjaciółki z ogródka i były dosyć spore, co niestety nie było ich zaletą, bo nie mieściły się do słoików i po ukiszeniu były trochę puste. Polecam Wam zdecydowanie kupno malutkich ogórków, takie pikluje się najlepiej;)
Po paru dniach mogłam rozkoszować się swoimi ogórkami na kanapkach, były pyszne;)

Ogórki małosolne
ok 5 słoików

składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2.5 litra wrzącej wody
- 2.5 łyżki soli morskiej
- 10-15 cm kawałek chrzanu
- ok 10 baldachimów kopru
- cała główka czosnku

Wodę zagotować, następnie połączyć z solą i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Chrzan pokroić w cienkie plasterki, czosnek obrać i zmiażdżyć nożem. Do każdego ze słoików włożyć ogórki, po 2 baldachimy kopru, parę plasterków chrzanu i 2-3 ząbki czosnku. Całość zalać bardzo ciepłą zalewą, zakręcić i odstawić w suche i dosyć ciemne miejsce.
Małe ogórki powinny być gotowe po 2-3 dniach, większe po 4-5. Moje ogórki były bardzo duże i gotowe były po ok 5 dniach od zrobienia.
Smacznego!

Pickled (less)sour cucumbers
about 5 big jars

ingredients:
- 2 kg ground cucumbers
- 2.5 liters water
- 2.5 tablespoons sea salt
- 10-15 cm piece of horseradish
- about 10 flowers of dill
- while garlic bulb

Bring water to a boil, then combine with sea salt and set aside to cool a little bit. 
Cut horseradish in slices and peel garlic then crush with a knife. To each jar add cucumbers, 2 flowers of dill, several horseradish slices and 2-3 garlic cloves. Pour very warm salty water into the jars, covering everything. Close jars with lids and set aside in dry and dark place for 2-3 days if the cucumbers are small or for 4-5 days if they're big. Mine were ready after 5 days.
Enjoy!





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam małosolne, ale podobnie jak Twoja Mama nie przepadam za ich robieniem :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wole kiszone, ale tym bym nie pogardziła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O, tu się zgadzam, im mniejsze małosolne lub kiszone tym lepiej. Ale jak się nie ma co się lubi... najwyżej będą na zupę, tak sobie mówię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ogórki małosolne! A w Danii takich nie ma... :(

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...