wtorek, 31 stycznia 2017

Naleśniki jaglane z pieczonymi śliwkami i ricottą

Naleśniki jaglane z pieczonymi śliwkami i ricottą

Millet crepes with roasted plums and ricotta, for English scroll down


Jak tylko zobaczyłam przepis na te naleśniki, wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Dodatek ugotowanej mąki jaglanej był dla mnie zdecydowanie ciekawostką i chciałam to wypróbować;) Naleśniki wyszły świetne, są inne niż klasyczne, grubsze i bardziej sprężyste, ale smakują wyśmienicie;) Koniecznie spróbujcie ich z pieczonymi śliwkami, które ja osobiście uwielbiam:)

Naleśniki jaglane z pieczonymi śliwkami i ricottą
10 sztuk 15 cm naleśników

składniki:
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok 100 g suchej)
- 500 ml mleka 
- 2 jajka
- 100 g mąki żytniej jasnej
- 100 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka ricotty
- szczypta soli

- 500 g śliwek
- ok 400-500 g ricotty
- 2-3 łyżki miodu
- szczypta cynamonu

Kaszę zblendować z mlekiem na jednolitą masę. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki o średnicy ok 15 cm z obydwu stron- ciasto jest gęste, więc naleśniki będą grubsze.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C.- grzanie góra-dół.
Śliwki przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i skropić miodem i posypać cynamonem, Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut. 
Naleśniki posmarować ricottą i dodać pieczone śliwki. 
Smacznego!

Millet crepes with roasted plums and ricotta cheese
10 crepes, 15 cm width

ingredients:
- 250 g cooked millet groats (about 100 g uncooked)
- 500 ml milk
- 2 eggs
- 100 g light rye flour
- 100 g all purpose flour
- 1/4 teaspoon tumeric
- 1 tablespoon ricotta cheese
- pinch of salt

- 500 g plums
- 400-500 g ricotta cheese
- 2-3 tablespoons honey
- pinch of cinnamon

Blend millet groats with milk until smooth. Add remaining ingredients and stir well. Set adie the btter for 30 minutes. Next fry crepes on each side until golden. Batter is thick so crepes will be thicker.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Cut plums in half and remove seeds. Take into a baking sheet lined with parchment paper. Sprinkle with honey and cinnamon. Take into the preheated oven and bake 15-20 minutes.
Serve crepes with ricotta and plums.
Enjoy!





inspiracja: klikklik

2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...