tag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post8781492834938571365..comments2024-03-25T16:45:35.723+01:00Comments on I adore cinnamon- subiektywny blog kulinarny o zapachu cynamonu: Prince Polo i sernik. Połączenie idealne?Angiehttp://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comBlogger48125tag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-6323421911526032872023-11-24T17:58:50.054+01:002023-11-24T17:58:50.054+01:00Pani Alu, dziękuję za troskę, ale mam więcej niż 1...Pani Alu, dziękuję za troskę, ale mam więcej niż 12 lat, szczególnie teraz, 9 lat po opublikowaniu tego przepisu. Mogłam odpowiedzieć na komentarz inaczej, mogłam również nie napisać nic. Wiele rzeczy mogłam zmienić:) Bardzo przejęłam się tym przepisem i tym, że niektórym ludziom niestety nie wyszedł, upiekłam go już obecnie 3 krotnie i za każdym razem wyszedł tak samo jak na zdjęciach. Jest mi szalenie przykro, że przepis nie spełniał oczekiwań, ale atakowanie mnie i pisanie nieprawdy o tym, że wstawiam na bloga niesmaczne i nierealne przepisy jest poza moją zgodą. To mój blog, moje miejsce i mam prawo do wyznaczenia granic. Zarzucanie mi tego było i nadal jest bolesne, ponieważ KAŻDY przepis na moim blogu jest napisany, zrobiony i sfotografowany przeze mnie. Dzisiaj odpisalabym pewnie w innym tonie, jestem bardziej dojrzała i nie podchodzę tak bardzo emocjonalnie do różnych tematów, więc komentarze na temat mojego wieku są najkrócej mówiąc bardzo zbędne.<br />Życzę miłego wieczoru.Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-53921620821137804562023-11-24T17:40:18.309+01:002023-11-24T17:40:18.309+01:00Weszłam tu przypadkiem, mam wrażenie, że ma Pani 1...Weszłam tu przypadkiem, mam wrażenie, że ma Pani 12 lat, ktoś skrytykował, proszę uszanowac. Odpowiedź jest na poziomie podstawówki. Nikt Pani nie zarzuca oszustwa. Trochę pokory by się przydało. Pozdrawiam, AlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-83786981050631095582019-04-19T12:00:26.425+02:002019-04-19T12:00:26.425+02:00Aaaa... żałuję, że nie przeczytałam komentarzy wcz...Aaaa... żałuję, że nie przeczytałam komentarzy wcześniej :( wyszedł zakalec z rozmiękniętymi wafelkami w środku, wielka szkoda :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-52718378215209375982018-12-09T13:23:23.951+01:002018-12-09T13:23:23.951+01:00Wielkie dzięki za rady. W przyszłym tygodniu sprób...Wielkie dzięki za rady. W przyszłym tygodniu spróbuję raz jeszcze i dam znać jak poszło.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00326516633076552157noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-79947776906401730502018-12-09T13:18:41.962+01:002018-12-09T13:18:41.962+01:00Witaj! Postaram się najlepiej, jak mogę odpowiedzi...Witaj! Postaram się najlepiej, jak mogę odpowiedzieć na Twoje pytania.<br />1. Czekoladowe ciastka czyli, kruche (maślane) ciastka kakaowe, np takie: https://abis.pl/index.php?idp=6494&kod1=071121. Struktura po zblendowaniu i wymieszaniu z masłem powinna być sypka, lekko lepiąca się. Nie wiem, co poszło nie tak przy smarowaniu ciastek jajkiem, ale dodanie do jajka mleka powoduje, że staje się bardziej płynne po roztrzepaniu ale jego struktura nadal pozostaje hm, gęsta, glutowata, że się tak wyrażę. Należy wziąć pędzelek, najlepiej silikonowy, zamoczyć go w jajku i rozsmarować po ciastkach. Oczywiście nie zużyjesz całego jajka, będzie tego za dużo. Chodzi o to, aby powstała warstwa, która będzie zlepiać ciastka i Prince Polo. <br />2. Gęstość masy sernikowej zależy od tego, jakiego sernika używasz. Ja zawsze używam sera zmielonego w wiaderku, najczęściej Piątnicy albo Delfiko. Ich struktura jest bardzo gęsta. Masa sama w sobie również będzie gęsta, może źle się wyraziłam pisząc, żeby ją wylać, chodzi o to, żeby ją przenieść na wafelki i wyrównać. <br />3. Białą czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, żeby nie była gorąca ale nadal płynna, również będzie ona bardziej gęsta niż zwykła ciemna czekolada po rozpuszczeniu. Radzę ją po prostu rozpuścić nie długo przed tym, kiedy będzie Pani polewać nią ciasto. <br />4. Oczywiście może Pani pokroić wafelki, efekt jednak nie będzie taki sam, jak na zdjęciach. Mnie zależało na warstwach w cieście, więc go nie kroiłam. Obie metody są dobre i w obydwu przypadkach ciasto będzie smakować identycznie. <br />5. Termoobieg to kwestia sporna, jedni lubią, jedni nie. W tym wypadku piekłam ciasto z termoobiegiem ale oczywiście może Pani spróbować piec i bez niego. Myślę, że to również kwestia piekarnika, każdy zna swój najlepiej i jeśli Pani wygodniej, proszę nie używać termoobiegu, temperaturę zostawiłabym jednak taką samą. <br />6. Jeżeli ma Pani większą blachę, proszę pamiętać, że ciasto wyjdzie cieńsze oraz trzeba je piec krócej. <br />Mam nadzieję, że odrobinę pomogłam.<br />Pozdrawiam.Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-75065272470476876702018-12-09T12:36:02.962+01:002018-12-09T12:36:02.962+01:00Zrobiłam. Bez rewelacji, ale może to kwestia tego,...Zrobiłam. Bez rewelacji, ale może to kwestia tego, że to ciasto dla osób zaawansowanych, a nie początkujących jak ja. Zanim zrobię drugie podejście mam kilka pytań. 1. ,,260 g czekoladowych kruchych ciastek" czyli jakich dokładnie, takich w polewie czy bez? Nie wiedziałam i kupiłam herbatniki kakaowe. Mimo zastosowania się dokładnie do ilości ciastek i masła, mokrym piaskiem bym tego nie nazwała. Tak samo posmarowanie tego rozbełtanym jajkiem nie wyszło. Trzeba było wymieszać. Mój błąd widać, ciastek nie jadam i się nie znam. 2. ,,Na wafelki wylać całą masę sernikową, rozprowadzić i wyrównać" wylać to się nie dało, raczej rozprowadzić, to się zgodzę. 3. ,,Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej" no roztopiłam, ale jak przyszło do polewania zdążyła już zaschnąć, trzeba było podgrzać raz jeszcze i już tak estetycznie nie wyszło jak u Pani. Przychylam się też do sugestii powyżej, żeby odrobinę kroić wafelki. Nie jestem też przekonana do termoobiegu. Mam tylko większą blachę, starałam się krócej piec, ale i tak rogi się przyrumieniły. Niemniej spróbuję raz jeszcze, bo mi sporo składników zostało. Może też zainwestuję w mniejszą blachę.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00326516633076552157noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-9554481944509999302018-03-15T14:06:05.570+01:002018-03-15T14:06:05.570+01:00Wafel prince bardzo dobry ale niestety stał się on...Wafel prince bardzo dobry ale niestety stał się on już obcą marką. Obecnie już nie jest Polski a amerykański i od tego czasu nie wiem czy wiecie że zostało dodane do niego znacznie więcej cukru niż było poprzednio <a href="http://www.open-youweb.com/wafel-prince-polo-opinia/" rel="nofollow">http://www.open-youweb.com/wafel-prince-polo-opinia/</a> dlatego ja już go nie kupuję. Grześki pozostały jeszcze krajowe i chyba teatralne.Monihhttps://www.blogger.com/profile/02731775759007398721noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-69112481810462689732015-04-03T06:45:48.134+02:002015-04-03T06:45:48.134+02:00Jak najbardziej możesz tak zrobić: )
Pozdrawiam!Jak najbardziej możesz tak zrobić: )<br />Pozdrawiam!Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-60243105508186280752015-04-02T23:37:05.807+02:002015-04-02T23:37:05.807+02:00Jeszcze go(sernika)nie robiłam ,ale widzę jeden po...Jeszcze go(sernika)nie robiłam ,ale widzę jeden pomysł na te wafelki.Pokroić je na mniejsze kawałki i nie układać zbyt szczelnie na spodzie.Masa serowa przedostanie się do dna i przy okazji będzie szansa że wafelki dostaną trochę "wilgoci"i nie będą takie twarde.A po upieczeniu dzięki niezbyt szczelnemu ich ułożeniu będzie łatwiej pokroić ciasto...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-77484196166023862132014-12-24T22:33:47.220+01:002014-12-24T22:33:47.220+01:00Bardzo się cieszę, że wyszło i, że smakuje!; ))Bardzo się cieszę, że wyszło i, że smakuje!; ))Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-53327604085138974872014-12-24T14:16:11.078+01:002014-12-24T14:16:11.078+01:00I ja nie wiem o co chodzi z tymi negatywnymi komen...I ja nie wiem o co chodzi z tymi negatywnymi komentarzami - zaryzykowałam i absolutnie nie żałuję, ciasto wyszło, jest ładne i bardzo smaczne. Dziękuję za przepis:) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-29952409888882977382014-11-25T17:01:42.997+01:002014-11-25T17:01:42.997+01:00Też nie wiem, o co chodzi. Nie mam jakiegoś super ...Też nie wiem, o co chodzi. Nie mam jakiegoś super piekarnika, a mnie ten sernik wychodzi bez problemu. Dziękuję Ci bardzo imam nadzieję, że w końcu przełamiesz tą złą passę, jeśli o ten przepis chodzi! Koniecznie daj mi znać; )Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-7151398268464463122014-11-25T16:04:30.724+01:002014-11-25T16:04:30.724+01:00sernik wygląda prze apetycznie :D czytając komenta...sernik wygląda prze apetycznie :D czytając komentarze to muszę stwierdzić że jakiś omen wisi na tym serniku ponieważ jak znalazłam go na innej stronie to również komentarze były niezbyt pochlebne co do sernika, ale ja osobiście uważam że jak ma ktoś dar to nawet najgorsze ciasto świata wychodzi z pod jego dłoni jak ósmy cud świata. Ja się nie zrażam hejtami i zamierzam go upiec w weekend pozdrawiam Kasia :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-83122784432324937642014-10-21T11:46:27.766+02:002014-10-21T11:46:27.766+02:00Cudny cudny i pyszny! Zapisuję :)Cudny cudny i pyszny! Zapisuję :)mostownicahttp://kuchnia.takieproste.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-12135707605250257212014-10-13T11:52:09.901+02:002014-10-13T11:52:09.901+02:00Piekłam częściowo na termoobiegu i na grzaniu góra...Piekłam częściowo na termoobiegu i na grzaniu góra i dół. Najważniejsze jest nie przejmować się i robić swoje! Widząc komentarze wcześniejsze po prostu postanowiłam napisać swoją opinię, wiem również z własnego doświadczenia, że temperatury w różnych piekarnikach trzeba dostosowywać, bo np. mój przy temperaturze 150st C grzeje jak piekarnik o temp 170/180, ale to już wiem i mam to sprawdzone, a już piekarnik teściowej ma "normalną" temperaturę, także moja osobista sugestia jest taka: jeśli nam się coś nie uda, to "nie wieszajmy psów" na pomysłodawcy, tylko napiszmy- nie udało się i tyle. Może składniki były nie w takiej temperaturze, może piekarnik ma takie dziwactwa jak mój, a może zły dzień, a może po prostu kobiece dni:P i może po prostu nam się nie udać! Tyle w temacie, pozdrawiam serdecznie AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-53282105169379587582014-10-13T10:41:29.514+02:002014-10-13T10:41:29.514+02:00Po pierwsze dziękuję, że nie jesteś kolejną osobą,...Po pierwsze dziękuję, że nie jesteś kolejną osobą, która ma do mnie pretensje i od razu demonstruje postawe atakującą. Nie mam pojęcia, czemu macie jakieś problemy z tym ciastem. Nie wiem czy piekłaś go cały czas na termoobiegu, bo użyłaś słów :'i trochę w termoobiegu'. Ciasto powinno być cały czas pieczone w termoobiegu. Jeśli go nie ma należy zwiększyć temperaturę, choć tego nie próbowałam. Termoobieg i zwykle grzanie góra- dół mają inne właściwości, więc trudno mi powiedzieć, jak ciasto się zachowa, choć podejrzewam, że trzeba będzie go piec dłużej.<br />Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-75388760729764570912014-10-13T09:37:38.970+02:002014-10-13T09:37:38.970+02:00Witam, podzielę się również swoją opinią:) piekłam...Witam, podzielę się również swoją opinią:) piekłam ten sernik w piątek.... i tak, wg czasu podanego sernik był jeszcze surowy, także piekłam dalej już w niższej temperaturze i trochę w termoobiegu. Brzegi się przypiekły dość mocno, spód (ale tylko brzeg) trochę się przypalił:/ ale "uratowałam" go odkrawając to co nie wyszło i środek całkiem, całkiem:D także jeszcze dam mu szansę, bo sama masa serowa jest kremowa i przyjemna, dodatek wafelka ciekawy, aczkolwiek chyba na przyszłość pokroję wafelki i wymieszam z masą serową, bo chyba problemem jest to, że wafelek jest dość gruby i nie jest przepuszczalny, przez co dłużej się piecze. Czasami tak jest, że przepis jednym wychodzi, a innym nie:) ale nie ma co się poddawać, czasami trzeba dać szansę, ja się nie poddaję i uwielbiam testować:) Także dziękuję za przepis, ale trochę go zmodyfikuję na przyszłość, zapisuję i kiedyś na pewno powtórzę:) i obserwuję dalej! Czekam na dalsze cudeńka:) Pozdrawiam AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-35769762872620580752014-10-03T08:22:43.204+02:002014-10-03T08:22:43.204+02:00No to dziwne, że mnie wyszedł dwa razy a Tobie nie...No to dziwne, że mnie wyszedł dwa razy a Tobie nie. Ja nie mam sobie nic do zarzucenia, robiłam go i to dwa razy, żeby sprawdzić czy wyjdzie i wyszedł. I naprawdę warto podpisać się choćby imieniem, żebym wiedziała z kim mam do czynienia. <br />Nikomu nie każę robić tego ciasta, ja mam czyste sumienie, bo sprawdziłam po pierwszym takim komentarzu, czy w przepisie jest błąd i go nie ma. Może warto pomyśleć o swoich umiejętnościach kulinarnych? <br />Pozdrawiam.Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-37144077534750886192014-10-03T08:12:56.734+02:002014-10-03T08:12:56.734+02:00Ja tez go zrobilam bo bylam zachwycona przepisem i...Ja tez go zrobilam bo bylam zachwycona przepisem i niestety sie zawiodlam bo caly wyladowal w koszu,wogle nie nadawal sie do zjedzenia a wszystko zrobilam dokladnie jak w przepisie szkoda pieniedzyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-11940638795449670052014-09-07T13:34:43.094+02:002014-09-07T13:34:43.094+02:00W komentarzu wyżej pewna osoba też go zrobiła i ni...W komentarzu wyżej pewna osoba też go zrobiła i nie miała problemów z ciastem i z żadnym z jego elementów. Przykro mi, że Tobie się nie udało zachwycić rodziny i zmarnować składniki. Niemniej muszę powiedzieć, że każdy przepis na moim blogu jest robiony przeze mnie, jedzony przeze mnie i jeśli nie wypada dobrze, to po prostu nie jest dodawany. Mnie ten sernik wyszedł tak, jak widzisz na zdjęciach. Moja rodzina była akurat zachwycona, znajomi ze studiów również. Być może spalenie ciasteczek to kwestia piekarnika. A masa serowa jest wilgotna, nie taka, jak w typowym serniku na kruchym spodzie. Kroić się powinien dobrze, oczywiście prince polo jest i będzie twardawe, nawet po upieczeniu, jednak jest na tyle kruche, że nie powinno być z tym problemu.<br />Ja również nie widzę w tym swojego błędu, bo jak napisałam wcześniej nikogo nie oszukuję i nie wstawiam na bloga rzeczy, które są nierealne czy po prostu niesmaczne. Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-3833338676259070062014-09-07T13:17:59.199+02:002014-09-07T13:17:59.199+02:00Zachwyciłam się tym ciastem, ponieważ każdy jego e...Zachwyciłam się tym ciastem, ponieważ każdy jego element idealnie wpasował się w mój smak. Zrobiłam i uznaję za porażkę roku... Rzadko kiedy robię ciasta na ciasteczkowym spodzie, więc nie jestem znawcą, ale do tej pory zawsze były one w wersji "na zimno". Nigdy przedtem nie piekłam upieczonych już wcześniej ciasteczek i trochę mnie to zdziwiło. Okazało się, że mój piekarnik też był tym zdziwiony, bo postanowił je podpalić. W rezultacie musiałam je wyciągnąć już po godzinie (tak jak wskazywał przepis - mimo, że ser nadal był delikatnie wilgotny), bo bałam się, spali się cały spód. Ser ostygł i był lekko zakalcowaty, taki w stylu brownie, więc do zjedzenia, ale zupełnie nie tego oczekiwałam. Postanowiłam ciasto odwrócić i zeskrobać przypalone ciastka. Sernik wykończyłam ganache i pomimo tego, że smakowo był nie najgorszy (zjadliwy, aczkolwiek bardzo słodki), to fatalnie się kroił i nie nadawał się do jedzenia łyżeczką (twarde prince polo). Liczyłam, że tym ciastem powalę rodzinę na kolana, bo wszyscy są miłośnikami prince polo, a w rezultacie woleli jeść najprostszą szarlotkę mojej cioci... Musiałam to napisać, bo nie doszukałam się w tym swojego błędu, a straciłam tylko czas i pieniądze, bo jest to jednak dość drogie ciasto. Nie mniej jednak pozdrawiam i życzę samych sukcesów w prowadzeniu bloga.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-41755095393092272762014-08-31T21:45:50.602+02:002014-08-31T21:45:50.602+02:00Przykro mi, mogę wiedzieć dlaczego?Przykro mi, mogę wiedzieć dlaczego?Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-78790381753705010812014-08-31T21:43:01.808+02:002014-08-31T21:43:01.808+02:00zrobiłam, niestety sie zawiodłam :(zrobiłam, niestety sie zawiodłam :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-2442012585871462532014-08-27T22:14:31.273+02:002014-08-27T22:14:31.273+02:00Myślę, że te maliny to byłoby już za dużo; D Zawsz...Myślę, że te maliny to byłoby już za dużo; D Zawsze możesz zrobić koktajl:<br />http://iadorecinnamon.blogspot.com/2014/08/smoothie-morela-malina.html<br />moje ostatnie odkrycie, czyli magiczne ciasto malinowe:<br />http://iadorecinnamon.blogspot.com/2014/08/malinowe-magiczne-ciasto.html<br />lub malinową piankę bez pieczenia!: )<br />http://iadorecinnamon.blogspot.com/2013/07/ciasto-pene-malin.html<br /><br />Pozdrawiam!Angiehttps://www.blogger.com/profile/09246426282960651812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5789269152966396399.post-55026892308821344182014-08-27T21:44:55.629+02:002014-08-27T21:44:55.629+02:00dziekuje za odp. Jeszcze jedno- mam dużo malin na ...dziekuje za odp. Jeszcze jedno- mam dużo malin na ogródku, nadawałyby się żeby je poukładać na masie serowej i upiec a potem polac ta polewą czy te ciasto jest już wystarczająco "na bogato"? :)Anonymousnoreply@blogger.com