czwartek, 17 listopada 2016

Chleb jaglano-owsiany na zakwasie z mąką z pszenicy durum

Chleb jaglano-owsiany na zakwasie z mąką z pszenicy durum

Millet and oat sourdough bread with durum flour, for English scroll down


Wiecie co jest najgorsze? Wyjeżdżając do Norwegii musiałam zostawić zakwas, który hodowałam od 1/5 roku Był to mój pierwszy w życiu zakwas i po takim czasie był w zasadzie nie do ruszenia. Nie mogłam niestety powierzyć obowiązku karmienia go mamie, ponieważ ona nie miała na to czasu, poza tym dla niej zakwas nie miał w sobie takiej magii jak dla mnie. Musiałam więc z wielkim bólem serca wyrzucić go. Mogłam go "zakonserwować", żeby poczekał aż wrócę, ale mówiąc szczerze... zapomniałam o tym a potem było już za późno.
Tęsknie za pieczeniem chlebów, szczególnie tych na zakwasie. Tutaj mam wrażenie, że Norwegowie w ogóle nie używają mąk, które byłyby mi potrzebne. O mąkach kukurydzianych czy ryżowych albo owsianych nie wspomnę. Może są specjalne sklepy z takimi produktami, ale mówiąc szczerze nawet nie chcę wiedzieć, ile kosztują;))
Ten chleb jest bardzo charakterny, ma w sobie te rodzaje mąk, które nie są wiodące, jeśli o popularność mąk chodzi. Bardzo ważne jest, aby całkowicie wystudzić chleb przed krojeniem, ponieważ trochę się kruszy. Ma kwaskowaty smak i specyficzny kolor, ale oczywiście dla fanów pieczenia chleba, wypiek obowiązkowy;)

Chleb jaglano-owsiany na zakwasie z mąką z pszenicy durum
keksówka 26 cm

składniki:
- 150 g mąki z pszenicy durum
- 150 g mąki jaglanej
- 150 g mąki owsianej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g sezamu, zrumienionego na złoto
- 400 g wody
- 10 g soli

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy przełożyć ciasto, wyrównać wilgotną łyżką i przykryć folią spożywczą. Chleb odstawić do wyrośnięcia ( u mnie ok 6 godzin). Ciasto powinno dosięgać niemal boków formy.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 C.- grzanie góra-dół.
Wyrośnięty chleb przenieść do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 45 minut. Chleb wyjąć z piekarnika i CAŁKOWICIE ostudzić, najlepiej przez 24 godziny.
Smacznego!

Millet and oat sourdough bread with durum flour
26 cm loaf pan

ingredients:
- 150 g durum flour
- 150 g millet flour
- 100 g oat flour
- 150 g active rye soudough starter
- 50 g toasted sesame
- 400 g water
- 10 g salt

Combine all ingredients in a bowl. Oil the pan and sprinkle with rye brans. Transfer the dough into the prepared pan and even with a wet spoon. Next cover with a plastic foil and set aside until rise. Dough should rise until the edges of the form- Mine was rising almost 6 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take the risen bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C and bake another 45 minutes. Next remove bread from the oven and set aside to cool COMPLETELY, best 24 hours.
Enjoy!




5 komentarzy:

  1. Fantastyczny chleb!
    Wyobraź sobie, że ja zakwas biorę ze soba wszędzie, gdzie mam możliwość pieczenia.
    Trzeba go ususzyć i proszek zabierzesz ze sobą w najdalszy zakątek świata, i jeszcze woreczek mąki żytniej do dokarmiania, bo nie wzsędzie ona jest...
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idź do piekarni albo szkoły dla piekarzy, i poproś o zakwas :) Żytni mają w każdej, jestem pewna, bo Skandynawowie przepadają za żytnim chlebem :)
    Chlebek faktycznie zupełnie wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiecuję sobie od miesięcy, że w końcu upiekę własny chleb... teraz się zmotywowałam !

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...