czwartek, 10 sierpnia 2017

Tarta z kurkami, kozim serem i szynką szwarcwaldzką

Tarta z kurkami, kozim serem i szynką szwarcwaldzką

Chanterelle, goat cheese and Black Forest ham quiche, for English scroll down


Kupiłam kurki, co najlepsze w sklepie z importowaną żywnością, bo w zwykłym sklepie można znaleźć tylko pieczarki. W domu zdałam sobie sprawę, że trzymam w rękach polskie, nasze rodowite kurki. Od razu wiedziałam, że będzie jajecznica. Tydzień później wybrałam się ponownie do tego samego sklepu, do którego notabene chodzę co tydzień na zakupy i ponownie kupiłam polskie kurki. Tym razem postanowiłam zaszaleć i zrobić tartę. Chciałam też, aby mój portugalski życiowy przylepiec spróbował tego, co nasze polskie. Ogólnie rzecz biorąc totalnie nie wybrzydza w jedzeniu, szczególnie polskim a próbował już paru rzeczy. Najbardziej jednak uwielbia, uwaga barszczyk z proszku. Wiem, nie powinnam mu tego robić i zawsze powtarzam, że to proszkowe to niedobre, że trzeba z zakwasu prawdziwy barszcz ugotować, co na pewno poczynię (kiedyś), jednak jemu tak smakuje barszczyk z torebki, że za każdym razem prosi mnie, żebym mu przywiozła trochę z Polski. Pierogi też są na topie, szczególnie z mięsem;) Kurki w tarcie bardzo mu smakowały i przyznał, że chętnie zjadłby więcej;) 

Tarta z kurkami, kozim serem i szynką szwarcwaldzką
forma 28 cm

składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto w kulę. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wsadzić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm.
Piekarnik rozgrzać do 190 C- grzanie góra-dół.
Formę wyłożyć ciastem i spód nakłuć widelcem. Ciasto wyłożyć folią aluminiową i wsypać obciążenie. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

składniki na wypełnienie:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g umytych kurek
- 300 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 100 g koziego sera
- sól, pieprz do smaku
- 50 g szynki szwardzwaldzkiej w plasterkach

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na 1-2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę i dodać czosnek, smażyć chwilę. Dodać kurki, przyprawić odrobinę solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
Jogurt połączyć ze śmietaną i jajkami. Przyprawić solą oraz pieprzem.
Na ostudzony spód wylać masę śmietanową, dodać zawartość patelni z kurkami. Ser pokroić na kawałki i ułożyć na tarcie. Szynkę poszarpać na mniejsze kawałki i również ułożyć na wierzchu.
Tartę wstawić do nagrzanego na 190 C. piekarnika i piec ok 45 minut aż masa się zetnie. Podawać z lekką sałatką.
Smacznego!

Chanterelles, goat cheese and Black Forest ham quiche
28 cm round form

ingredients for crust:
- 250 g all purpose flour
- 125 g cold butter
- 1/2 teaspoon salt
- 1 egg

Combine salt with flour, add cubed butter and crush with fingers until crumbles. Add egg and quickly knead a ball. Wrap with plastik foil, flatten to a disc shape and take to the fridge for 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 190 C.
Roll out the cake into 3-4 mm thick circle and add take to the form. Prick bottom with a fork and cover with aluminium foil. Put pastry weights inside and take to the preheated oven. Bake 10 minutes, take out the weight with foil and bake another 10 minutes. Take out from the ven and set aside to cool.

ingredients for filling:- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 200 g washed chanterelles
- 300 g plain yogurt
- 200 g sour cream
- 2 eggs
- 100 g goat cheese
- 50 g Black Forest ham
- salt, pepper to taste

Cut onion and garlic into small cubes. Heat 1-2 tablespoons olive oil in a frying pan over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry 30 seconds more. Add chanterelles, season with salt and pepper and fry until golden then set aside to cool.
In a bowl combine yogurt, sour cream and eggs, season with salt and pepper and pour onto cooled crust. Add chanterelles, slice goat cheese and put on the tart. Cut ham into smaller pieces and add to the tart. 
Take tart into the preheated oven (still 190 C) and bake approx. 45 minutes until set. Serve with light salad.
Enjoy!







6 komentarzy:

  1. Tarta nie z tej ziemi 😋 Trochę jak Quiche i te kurki, ostatnio często ich używam, nawet w pieczywie. Pycha ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz portugalskiego przylepca? :D
    Mój szef - Duńczyk - uwielbia żurek z butelki :P
    Kurki w Danii to rzadkość, a drogie są... Więc rzadko jadam i tylko się oblizuję na myśl o takiej tarcie.

    Za to ostatnio kupiłam polskie borówki; też byłam tym faktem zachwycona :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie trafił się jakimś cudem:D
      Zawsze kiedy widzę coś polskiego to cieplej robi mi się na sercu, to takie chyba normalne jest:)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczna tarta,ja się nie dziwię, że chciał więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Angie, tarta jest meeega ❤ Przeeepyszna 😊

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...