sobota, 21 września 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie sojowo-imbirowym

Pork tenderloin in soy-ginger sauce, for English scroll down



Kolejna wersja na wykorzystanie moich ulubionych polędwiczek wieprzowych, tym razem w bardziej azjatyckim stylu. Bardzo lubię mięso z takimi sosami, dodają mnóstwo smaku i całość prezentuje się naprawdę świetnie.

W Norwegii jesień pełną parą, na razie jest piękna i złota, choć temperatury już dosyć niskie. Jesień to moja ulubiona pora roku, świat w żółciach, pomarańczach i czerwieniach wygląda przepięknie;)

Polędwiczki wieprzowe w sosie sojowo-imbiroym
4 porcje

składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe, ok 350 g jedna
- 60 ml sosu sojowego
- 60 ml octu z białego wina
- 125 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Czosnek oraz imbir pokroić w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki w misce, dodać polędwiczki, wymieszać i pozostawić w lodówce na ok. godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 200 C- grzanie góra-dół.
Polędwiczki wyjąć z miski, położyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i polać odrobiną sosu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-45 minut.
Resztę sosu zagotować i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
Polędwiczki podawać z sosen i sezamem.
Smacznego!

Pork tenderloin in soy-ginger sauce
4 portions

ingredients:
- 2 pork tenderloins (350 g each)
- 60 ml soy sauce
- 60 ml white wine vinegar
- 125 ml water
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 100 g light brown sugar
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/4 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon cinnamon
- juice from 1/2 lemon
- 1 tablespoon corn starch

Cut ginger and garlic into small cubes. Combine all ingredients in a bowl, take tenderloins in and stir to coat meat with sauce. Put to the fridge for 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 200 C.
Take meat out from the fridge and put onto a baking sheet lined with parchemnt paper. Pour meat  with a little bit of sauce and bake 30-45 minutes in preheated oven.
Rest of the sauce put to the saucepan and bring to boil, next simmer until thickened.
Take out tenderloin from the oven and serve with sauce and sesame seeds.
Enjoy!





2 komentarze:

  1. Niezwykle apetycznie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie :) Na pewno wypróbuję ten przepis :) Chociaż po głowie chodzi mi jeszcze https://najlepszewkuchni.pl/przepis/prega-wolowa-w-aromatycznym-sosie-grzybowym-2505.html :) Jest tyle ciekawych przepisów w sieci, że chyba zabraknie mi czasu, aby je wszystkie przetestować.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...