wtorek, 8 października 2019

Enchiladas ze słodkimi ziemniakami i fasolą

Sweet potato enchiladas with red bean, for English scroll down


Robiłam to danie dwukrotnie, pierwszy raz bez mięsa i drugi raz z mięsem na moje przyjęcie urodzinowe, które odbyło się pod znakiem meksykańskiej fiesty. Obydwie wersje są świetne, więc jeśli lubicie kurczaka i wolicie dania mięsne, śmiało możecie go tutaj dorzucić. 
Słodkie ziemniaki mocno kojarzą mi się z jesienią. Myślę, że przede wszystkim przez ich piękny pomarańczowy kolor. Ich smak również jest dosyć jesienny, dlatego lubię wykorzystywać je właśnie w tym czasie. 
Jeśli chcecie zaoszczędzić czas na parę dni to zdecydowanie polecam Wam te enchiladas, dla nas dwojga całość starczyło na 4 dni!

W tym wpisie chciałabym zwrócić uwagę na kogoś, kto odwiedza mojego bloga bardzo często i próbuje wielu moich dań. To dla mnie po pierwsze bardzo ważne, a po drugie niezwykle miłe, że ktoś jest zainteresowany moimi przepisami na tyle, żeby korzystać z nich często. Majka, jeśli to czytasz to wiedz, że Twoje komentarze i obecność tutaj sprawia mi ogromną radość, jestem wzruszona, że większość moich przepisów podoba Ci się i chcesz z nich korzystać, bardzo Ci za to dziękuję;)

Oczywiście dziękuję każdemu, kto tu zagląda i korzysta z mojej małej kopalni wiedzy kulinarnej, to właśnie Wy jesteście nieocenieni w mojej pracy.

Enchiladas ze słodkimi ziemniakami i fasolą
6-8 porcji

składniki na sos:
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki mąki pszennej (skrobi kukurydzianej dla GF)
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Olej rozgrzać w garnku z podwójnym dnem, dodać mąkę oraz paprykę i smażyć przez chwilę. Mieszając całość dodać bulion i pozostałe składniki, dobrze wymieszać i zagotować. Gotować na średnim ogniu do zgęstnienia: od 10-15 minut. Odstawić na czas przygotowania farszu.

składniki na farsz:
- 1.2 kg słodkich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 50 g sera żółtego startego
- garść posiekanych jalapenos ze słoika
- sól, pieprz do smaku
(- dla wersji mięsnej: 400 g kurczaka, podsmażonego z solą i pieprzem)

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i utłuc na puree. 
Cebulę oraz czosnek pokroić w kosteczkę. Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem, fasolę, sok z limonki, jalapenos, ser, paprykę i przyprawić solą oraz pieprzem (jeśli używacie kurczaka to dodajcie go również do farszu). 

pozostałe składniki:
- 13 większych tortilli kukurydzianych
- 200 g startego sera żółtego

Piekarnik nastawić na 160 C.- grzanie góra-dół.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, tortille nadziewać farszem i rolować, po czym układać w naczyniu. Następnie całość polać sosem i posypać serem. 
Enchiladas włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 180 C, i piec jeszcze 10 minut.
Podawać ze śmietaną i ulubioną sałatką.
Smacznego!

Sweet potato enchiladas with red beans
6-8 portions

ingredients for sauce:
- 2 tablespoons sweet paprika
- 1/2 teaspoon chili flakes
- 1 teaspoon sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/8 teaspoon cinnamon
- 500 ml stock
- 2 tablespoon all purpose flour (corn flour for GF)
- 2 tablespoons canola oil

Heat oil into a double bottom pan, Add paprika and flour and cook for a moment, stirring all the time. Add stock and remaining ingredients, stir well and bring to a boil. Cook over medium heat 10-15 minutes until thickened. Set aside while making filling.

ingredients for filling:
- 1.2 kg sweet potatoes
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 can red beans
- juice of 1/2 lime
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 50 g shredded yellow cheese
- handful chopped jalapenos from the jar
- salt, pepper to taste
( if you are using chicken, add 400 g cubed chicken breast, fried with salt and pepper)

Peel and cut potatoes into smaller pieces, then cook in salted water until tender. Mash and set aside.
Heat 2-3 tablespoons canola oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a minute. Add onion and garlic to the potatoes, then add all remaining ingredients (chicken as well if you are using), season with salt and pepper.

remaining ingredients:- 13 corn tortillas
- 200 g shredded yellow cheese

Heat oven to 160 C.
Oil casserole dish. Fill tortillas, roll and put into the dish. Next pour the sauce over the tortillas and sprinkle with cheese.
Put enchiladas into the preheated oven and bake 15 minutes, next increase temperature to 180 C and bake another 10 minutes.
Serve with sour scream and favourite salad.
Enjoy!







6 komentarzy:

  1. Bardzo mi miło Angie ❤ Mam potrzebę aby pochwalić każdą wspaniałość, stąd moje komentarze. Doceniam Cię,za to że chcesz dzielić się swoimi przepisami i liczysz się z czytelnikami. Tu tworzą się emocje. Ten blog jest jedyny w swoim rodzaju, ma swój niepowtarzalny klimat, magiczne zdjęcia i TO wyczucie smaku. Zaglądam tu codziennie,czekam na nowości, powtarzam fenomenalne dania a także poznaję Ciebie. Osiągam sukces za każdym razem, gdy dzieci jedzą z dorosłymi. Gdyby nie Twoje przepisy, na pewno wiele by mnie ominęło. Nie muszę wychodzić do ekskluzywnej restauracji, żeby naprawdę dobrze zjeść. Jesteś kulinarnym guru. Czapki z głów 👌 Pozdrawiam serdecznie. Wierna czytelniczka 😉
    P.S. Najnowsze danie z przyjemnością przygotuję 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie, podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym wciągnęła taką enchiladę! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos bez pomidorów taki czerowny? Jak odhrzać?

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...