wtorek, 11 maja 2021

Kremowa zapiekanka z pęczaku ze szparagami, karczochami i kozim serem

 Creamy barley casserole with asparagus, artichokes and goat cheese, for English scroll down


Uwielbiam takie zapiekane kasze, robi się je bardzo sprawnie a możliwości różnych kombinacji są niemal nieograniczone. 
Pewnie już wspominałam, że pęczak to moja ukochana kasza, najwspanialsza ze wszystkich. To po nią sięgam najczęściej, kiedy mam zamiar użyć jakiejś kaszy w przepisie. To też jedna z bezpiecznych kasz, jeśli chodzi o J., bo z kaszami jakoś mu nie po drodze:) 
Ta zapiekanka będzie smakować każdemu, kto tak jak ja ma bzika na punkcie kaszy pęczak oraz koziego sera, który jest tu niezaprzeczalnie gwiazdą. Koniecznie spróbujcie tego dania i dajcie mi znać, czy Wam smakowało:)

Zapiekanka z pęczaku ze szparagami, karczochami i kozim serem
4 porcje

składniki:
- 250 g pęczaku
- 250 ml mleka
- 600 ml bulionu
- 70 g mąki pszennej
- 200 g koziego sera w rolce
- 200 g serc karczochów
- 500 g zielonych szparagów
- 200 g szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C - góra-dół. 
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, karczochy na mniejsze kawałki. Odciąć zdrewniałe części szparagów i pokroić na pół. Połówki bez główek szparagów pokroić w 1 cm kawałki. Mąkę wymieszać z mlekiem, ser pokroić w plastry, odstawić. 
W dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pokrojone na kawałki szparagi i karczochy, smażyć minutę. Dodać pęczak oraz szpinak i smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie. Wlać bulion oraz dodać zioła i zagotować. Dodać mleko z mąką  i gotować chwilę aż całość zgęstnieje, przyprawić solą i pieprzem i odstawić z ognia. 
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub oliwą, wlać zawartość patelni i na wierzch ułożyć szparagi z główkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie dodać plastry sera na wierzch i zwiększyć temperaturę do 250 C, włączyć funkcję grilla i zapiekać jeszcze 2-3 minuty. Wyjąć z piekarnika i podawać.
Smacznego!

Creamy barley casserole with asparagus, artichokes and goat cheese
4 portions

ingredients:
- 250 g barley
- 250 ml milk
- 600 ml stock
- 70 g all purpose flour
- 200 g goat cheese
- 200 g artichokes hearts
- 200 g spinach
- 500 g green asparagus
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 1/2 teaspoon dried rosemary
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Dice onion and garlic. Cut artichokes into smaller pieces. Cut out wooden part form the asparagus and then cut in half. Cut part without asparagus head in smaller pieces. Slice cheese and mix milk with flour in a bowl, set aside.
In a big pan heat 2-3 tablespoons oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for 30 more seconds. Add chopped asparagus and artichokes and fry for a minute. Add barley and spinach and fry until spinach is wilted. Pour stock and add rosemary and thyme, bring to boil. Next pour milk with flour and stir well. Cook until gets thickened. Season with salt and pepper and set aside from the stove.
Oil casserole dish and add pan mixture. Top with asparagus with heads and put into the preheated oven. Bake 40 minutes, next top with goat cheese, increase temperature to 250 C and turn of grill function. Bake another 2-3 minutes until golden.
Remove from the oven and serve.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...