wtorek, 15 czerwca 2021

Klasyczne gruzińskie chinkali

 Classic Georgian chinkali, for English scroll down


Była to miłość od pierwszego "gryza". Trochę trudno mi wyobrazić sobie, że ktoś nie przepada za chinkali, ja jestem w nich absolutnie zakochana. Choć w moim sercu pierwsze miejsce w pierogowym rankingu na zawsze będzie przypisywane naszym pierogom ruskim, tak chinkali plasuje się tuż obok. Najbardziej chyba kocham ten bulion, który tworzy się w środku podczas gotowania. Po tym można też poznać dobre chinkali- brak bulionu to niedostatecznie tłuste mięso użyte do ich przygotowania. To właśnie poprzez wymieszanie tłuszczu z mięsa z wodą, którą dodajemy, powstaje ten wspaniały smak, nie do podrobienia. 
Gruzja już od lat jest na mojej liście "to go", bardzo interesuje mnie ten kraj nie tylko pod względem kulinarnym, choć niewątpliwie jest to również cel mojej podróży. Ze względu na to, co teraz mamy, na razie muszę odpuścić podróże, ale mogę przenieść kawałek Gruzji do mojej kuchni. 
Chinkali nie są trudne w zrobieniu, jeśli mieliście już styczność z pierogami to i z chinkali sobie poradzicie. A są one warte każdej minuty spędzonej na ich lepieniu, to mogę Wam zagwarantować.

Chinkali
32 pierogi

składniki na wypełnienie:
- 500 g mielonej wieprzowiny o dużej zawartości tłuszczu
- 500 g mielonej wołowiny o dużej zawartości tłuszczu
- 300 ml wody
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 25 g kolendry
- duża garść pietruszki
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki płatków chili

Kolendrę, pietruszkę i cebulę włożyć do blendera i zblendować na gładką masę. Do miski dodać wszystkie składniki oprócz wody i wymieszać. Następnie powoli dolewać wodę i wmieszać w mięso.

składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 350 g ciepłej ale nie gorącej wody
- 1 1/2 łyżeczki soli

Do miski przesiać mąkę i dodać sól, wymieszać. Dolewać wodę i mieszać do połączenia, następnie ugniatać do uzyskania gładkiego i odchodzącego od dłoni ciasta. Ciasto uformować w kulę, położyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok 4 mm, wyciąć kółka szklanką, a następnie każde kółko rozwałkować cieniej. Na środek każdego kółka nałożyć łyżkę nadzienia i zawijać brzegi do zamknięcia ciasta (patrz gif poniżej). Każde chinkali odstawić na omączony blat. 

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wkładać chinkali partiami i gotować ok 8-10 minut. Wyjąć z wody i podawać.
Smacznego!

ps. Jeśli ktoś nie wie jak jeść chinkali: sprawa jest bardzo prosta, łapiemy za ogonek i jemy chinkali od góry, aby wspaniały bulion w środku nie rozlał się po talerzu a trafił prosto do naszych ust:)

Chinkali
32 dumplings

ingredients for filling:
- 500 g ground pork high in fat
- 500 g ground beef high in fat
- 300 ml water
- 1 1/2 teaspoons salt
- 25 g coriander leaves
- big handful parsley leaves
- 1 onion
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon chili flakes

Place coriander, parsley and onion in a blender and blend until smooth. Add all ingredients except the water to a bowl and stir until incorporated. Gradually add water and mix in meat.

ingredients for dough:
- 600 g all purpose flour
- 350 g warm but not hot water
- 1 1/2 teaspoons salt

Sift flour in a bowl and add salt, stir until combined. Gradually add water and stir until incorporated then knead until smooth dough. Place the dough in the bowl, cover with kitchen cloth and set aside for 1 hour.
Next divide the dough into 4 parts. Roll each part of dough into 4 mm circle. Use glass or cutter to cut circles and roll each circle again to make it thinner. Place 1 tablespoon filling in the center of circle and start folding the dough until dumpling is closed (see the gif below). 
Bring lightly salted water in a big pot to a boil, add chinkali in sections and cook around 8-10 minutes. Remove them form the water and serve.
Enjoy!

ps. For those of us who don't know how to eat chinkali: It's very easy, grap chinkali by its knot and eat starting from the upper part of the dumpling. We don't want to pour this magic broth inside on a plate but straight to our mouths;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...