piątek, 19 listopada 2021

Zapiekanka ziemniaczana z porami

 Leek casserole with potatoes, for English scroll down


Ta zapiekanka, podobnie jak poprzednia z kurkami, jest moim faworytem na dania w listopadzie. Bardzo lubię robić takie zapiekanki właśnie wtedy, kiedy pogoda za oknem jest najgorsza w całym roku. Choć ja lubię listopad, bo to miesiąc urodzin mojej mamy. Lubię nawet też ten deszcz spadający z nieba prawie codziennie. Jednak listopad to generalnie ciężki miesiąc. Taki pomiędzy piękną jesienią a atmosferą świąt. Już prawie nie ma dnia, bardzo często wieje i temperatura mocno spada. Dla mnie i mojego organizmu to najcięższy miesiąc do przetrwania. Ale listopad to też miesiąc, kiedy po raz pierwszy zakładam wełniany płaszcz. Kiedy po raz pierwszy, przy odrobinie szczęścia, widzę spadający z nieba śnieg. Kiedy robię jedzenie nie tylko dla brzucha ale też dla duszy i palę najwięcej świeczek w roku. Listopad w Norwegii nauczył mnie zrozumienia dla pogody, nie zawsze będzie świecić słońce, nie zawsze będzie bezchmurne niebo. I to właśnie należy zaakceptować i cieszyć się nawet tym deszczem i dniem, który trwa zaledwie parę godzin. Tak ot co, dla siebie.

Zapiekanka ziemniaczana z porami
4 porcje

składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cale pory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera Gruyère lub innego żółtego
- pęczek szczypiorku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 300 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 40 g masła
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Ziemniaki pokroić w cieniutkie plasterki, można to zrobić za pomocą mandoliny. Następnie przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić.
Pora porządnie umyć i pokroić drobno. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. 
Masło roztopić i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać por i smażyć aż zmniejszy swoją objętość- ok 5-7 minut. Wlać kremówkę, mleko oraz dodać gałkę i przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić prawie do wrzenia ale NIE zagotować i gotować na małym ogniu 5 minut. 
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, dodać połowę ziemniaków i polać połową sosu porowego. Następnie przykryć połową startego sera. Czynności powtórzyć z drugą połową składników. Naczynie zawinąć w folię lub przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut. Następnie zdjąć folię lub pokrywkę i dopiekać jeszcze 30 minut. 
Po upieczeniu odstawić na 10 minut, następnie podawać z posiekanym szczypiorkiem na wierzchu.
Smacznego!

Leek casserole with potatoes
4 portions

ingredients:
- 1 kg potatoes
- 2 whole leeks
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 200 g Gruyere cheese lub other yellow cheese
- 300 ml heavy cream
- 200 ml milk
- 40 g butter
- handful chopped chives
- 1/4 teaspoon nutmeg
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Slice potatoes very thin ( you can use mandolin for that), season with salt and pepper, stir and set aside. Dice finely onion and garlic. Wash leek carefully then cut in small stripes. 
Melt butter in a big pan and add onion, fry until glossy, add garlic and fry for 30 more seconds. Add leek and fry until reduce their size- around 5-7 minutes. Pour milk, heavy cream , add nutmeg and season with salt and pepper. Bring almost to boil but DO NOT boil it and simmer for 5 minutes, then set aside. 
Butter casserole dish and add halfo of potatoes on the bottom. Next pour half of the leek sauce and top with half of the cheese. Follow the steps again with another half of ingredients. Next cover pan with a lid or aluminium foil and add to the preheated oven. Bake 45 minutes then remove lid or foil and bake another 30 minutes. 
Take our from the oven and leave it for 10 minutes, then serve with chopped chives on top.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...