piątek, 7 października 2022

Tost z patelni z figami, kozim serem i szynką prosciutto

 Grilled sandwich with figs, goat cheese and prosciutto ham, for English scroll down


Figi to takie owoce, które pięknie się fotografują. Zawsze dobrze wyglądają na zdjęciach i trudno jest przedstawić je w złym świetle. Ja uwielbiam je fotografować. Figi to też wspaniałe owoce, które świetnie łączą się ze słonymi składnikami, komplementując je, a nie kradnąc całe show. 
Ta kanapka jest, no cóż, ucieleśnieniem tego po co jest jedzenie. Jest piękna, pyszna i pożywna. Uwielbiam każdy jej element i pisząc o niej, mam ochotę zrobić ją ponownie. 
Chleb jest tutaj bardzo ważnym składnikiem- wybierzcie najlepszy, jaki uda się Wam kupić albo upiec, klasyczny chleb pszenny, najlepiej na zakwasie. Kanapka wtedy będzie jeszcze wspanialsza. 

Tost z patelni figami, kozim serem i szynką prosciutto
2 porcje

składniki:
- 4 grube kromki chleba pszennego, najlepiej na zakwasie
- 4 figi
- 200 g sera koziego
- masło
- kilka liści szałwii
- 100 g szynki prosciutto
- sól smaku
- rukola

Zewnętrzną część kromek posmarować masłem. Figi oraz ser kozi pokroić w plastry. Na kromkę ułożyć figi oraz ser kozi, przyprawić odrobiną soli i przykryć drugą kromką tak, aby posmarowana strona masłem była na zewnątrz. 
Na patelni rozgrzać jeszcze trochę masła, wrzucić liście szałwii i dodać kanapki. Smażyć kanapki z obydwu stron na złoty kolor, ok 3-4 minut z każdej strony.
Kanapkę przekroić na pół i podawać z szynką oraz rukolą.
Smacznego!

Grilled sandwich with figs, goat cheese and prosciutto ham
2 portions

ingredients:
- 4 thick slices of good wheat bread, sourdough the best
- 4 figs
- 200 g goat cheese
- butter
- 100 g prosciutto ham
- arugula
- salt, pepper to taste
- few leaves of sage

Spread butter over the external sides of the bread slices.
Slice figs and goat cheese, then put them on on the bread, season with a dash of sea salt and cover with another slice so butter is outside. 
Heat a skillet pan with 1 tablespoon butter, add sage and sandwiches. Grill 3-4 minutes on both sides until golden brown.
Serve with arugula and prosciutto ham.
Enjoy!







1 komentarz:

  1. Królewskie śniadanie 😍 Przepyszne i bardzo pożywne. Dobry chleb jest tu bardzo ważny.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...