wtorek, 16 kwietnia 2024

Ziołowy dutch baby ze szparagami, szynką serrano i ubitym serem kozim

Dutch baby with herbs, asparagus, serrano ham and whipped goat cheese, for English scroll down


Wiosna wjeżdża na bloga na pełnej, a wraz z nią przepisy z niczym innym, jak ze szparagami. Czekam na nie calusieńki rok, żeby w ciągu zaledwie dwóch miesięcy objadać się nimi bez końca. Tym razem przepis wspaniały, któy mogłabym powtarzać codziennie. Zjedliśmy tego naleśnika w 5 minut i choć mogłby być przystawką dla 4 osób, u nas takie rzeczy się nie dałyby rady :) Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i mam nadzieję, że wy też będziecie :) Hej wiosno, miło Cię widzieć :)

Ziołowy dutch baby ze szparagami, szynką serrano i ubitym serem kozim
2-4 porcji

składniki na placka:
- 4 jajka
- 160 ml mleka
- 80 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- garść posiekanej bazyliii i szczypiorku

Piekarnik nastawić na 230 C- grzanie góra dół. Kiedy piekarnik będzie gorący włożyć do niego 28 cm żeliwną patelnie z 30g masła i zostawić na 5 minut, aż masło dobrze się roztopi. W garnuszku roztopić pozostałe 30 g masła.
W misce połączyć jajka i mleko, nastęnie dodać mąkę oraz sól i wszystko bardzo dobrze wymieszać. Dodać masło i wymieszać jeszcze raz. Całość przelać na patelnie posypać ziołami i od razu wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut aż placek będzie rumiany i napuszony- nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia. 

pozostałe składniki:
- 80 g szynki serrano
- 250 g zielonych szparagów
- sok z 1/2 cytryny
- 200 g kremowego sera koziego
- sól i pieprz do smaku

Ser kozi umieścić z mikserze i ubijać przez parę minut do napowietrzenia. 
Patelnię rozgrzać z 2 łyżkami oliwy, szparagi przyciąć i dodać do patelni,przyprawić solą i pieprzem i smażyć parę minut aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Na sam koniec wcisnąć sok z cytryny i odstawić z ognia. 
Na placek ułożyć przysmazone szparagi, szynkę serrano oraz kleksy koziego sera. Całośc posypać solą w płatkach i podawać.
Smacznego!

Dutch baby with herbs, asparagus, serrano ham and whipped goat cheese
2-4 portions

ingredients for sutch baby:
- 4 eggs
- 160 g milk
- 80 g wheat flour
- 1/4 teaspoon salt
- 60 g butter
- handful of chopped basil and chives

Preheat oven to 230 C. When the oven is hot, add 28 cm cast iron pan inside with 30 g of butter and let it be around 5 minutes, until the butter is well melted. 
In a small saucepan melt another 30 g of butter.
In a bowl combine eggs and milk, then add flour and salt and mix everything until very well combined. Add melted butter and mix again until combined. Pour everything over the cast iron pan, sprinkle with herbs and put immediately in the oven, bake around 20 minutes until golden brown and puffy-  DO NOT open the oven while baking. 

remaining ingredients:
- 250 g asparagus
- juice of 1/2 lemon
- 200 g cream goat cheese
- 80 g serrano ham
- salt and pepper to taste

Add goat cheese in a bowl of a stand mixer and beat until airy for few minutes. 
Heat a pan with 2 tablespoons olive oil. Trim asparagus and toss on the pan, season with salt and pepper and fry for a few minutes until tender but still crispy. Add lemon juice and take out form the stove. 
Add asparagus, serrano ham and goat cheese on top of the pancake and season with flake salt, serve.
Enjoy!





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...