piątek, 7 kwietnia 2017

Krucho-drożdżowa strucla makowa

Krucho drożdżowa strucla makowa

Poppyseed roll cake, for English scroll down


To ciasto kojarzy mi się zarówno z Bożym Narodzeniem, jak i Wielkanocą. Jest tak uniwersalne i pyszne, że grzechem byłoby go nie zrobić na nadchodzące Święta;) Uwielbiam masę makową i mogłabym ją jeść na okrągło, tak po prostu wyjadając łyżeczką;) 
To klasyczny przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Problem w tym, że nie łatwo poprzestać na jednym kawałku:))

Krucho-drożdżowa strucla makowa
keksówka 26 cm

składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g gęstej śmietany 18%
- 70 g zimnego masła
- 400 g masy makowej (przepis tutaj)+ 1 białko

Mąkę przesiać i dodać do miski. Dodać masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Drożdże starannie rozetrzeć i dodać razem z cukrem, jajkiem, żółtkami, śmietaną i cukrem waniliowym. Szybko zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Nastawić piekarnik na 180 C.- grzanie góra-dół.
Białko ubić ze szczyptą soli i powoli dodać do masy makowej.
Po tym czasie cisto rozwałkować i posmarować białkiem na prostokąt i wysmarować masą makową, zostawiając po 2 cm miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć w rulon i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut do suchego patyczka.
Ostudzoną struclę udekorować lukrem i posypką.
Smacznego!

Poppyseed roll cake
26 cm loaf pan

ingredients for dough:
- 250 g all purpouse flour
- 70 g icing sugar
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 25 g fresh yeast
- 1 egg
- 2 egg yolks
- 60 g sour cream 18%
- 70 g cold butter
- 400 g poppyseed mass (recipe here) + 1 egg white

Sift flour and add butter, crush with fingers until crumbles. Very carefully cruch yeast and add to flour with icing sugar, sugar, egg, yolks and cream. Form quickly into a ball, cover with plastic foil and take into the fridge for 30 minutes.
Preheat oven to 180C.
Beat egg withe with a pinch of salt until stiff peaks and add into the poppyseed mass.
Take dough out from the fridge and roll into rectangle, glaze witg egg white and add poppyseed mass, leaving 2 cm space on each side. Roll into roulade and take into the loaf pan lined with parchment paper. Set aside to rise about 40 minutes.
Next take cake into the preheated oven and bake approx. 45 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
Set aside to cool and decorate with icing and sprinkles.
Enjoy!





4 komentarze:

  1. drożdżowe i mak, genialnie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfetto, chcę taką :-). Chyba sobie zatem upiekę, a co!

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas strucla makowa to typowo bożonarodzeniowe ciasto :)
    Co nie zmienia faktu, że w Wielkanoc też z pewnością zniknęłaby błyskawicznie ;)
    Twoja wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...