poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Sernik cynamonowy zakręcony

Sernik cynamonowy zakręcony

Cinnamon roll cheesecake, for English scroll down


Wielkanoc nie może obejść się bez sernika, prawda?;)Tym razem postanowiłam zrobić sernik, który od samego początku, przynajmniej dla mnie, był wygrany. Cynamon:) Co najlepsze zrobiłam go w Norwegii z... polskiego sera;) Twaróg nie jest tutaj dostępny w zwykłych sklepach. Należy iść albo do polskiego sklepu albo po prostu czekać na paczkę z Polski od mamy;) 
Za inspirację do zrobienia tego sernika posłużyły mi klasyczne bułeczki cynamonowe, które oczywiście ubóstwiam. Sernik wyszedł fantastyczny, o zwartej i ciężkiej strukturze, ale ja takie serniki lubię najbardziej;)

Sernik cynamonowy zakręcony
forma 24 cm

składniki na spód:
- 300 g ciasteczek maślanych
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. Dno tortownicy wypełnić papierem do pieczenia
Cista zblendować z cynamonem na pył, dodać roztopione masło i wymieszać do powstania konsystencji mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wylepić ciastkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut, po czym wyjąć i ostudzić.

składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru- 40 g

Twaróg zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku, miksując tylko do połączenia. Dodać budyń, mąkę oraz cynamon, szybko wymieszać. Masę serową wylać na spód ciasta i wyrównać.

składniki na wierzch:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej

Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Masło roztopić i połączyć z pozostałymi składnikami do uzyskania pasty. Pastę przełożyć do worka cukierniczego wypełnionego małą okrągłą tylką i zrobić wzorek na wierzchu sernika. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 C (wciąż grzanie góra-dół) piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 120 C. i piec kolejne 90 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić ciasto na 30 minut. Wyjąć i ostudzić całkowicie. Po tym czasie włożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!

Cinnamon roll cheesecake
24 cm round form

ingredients for crust:
- 300 g butter cookies
- 100 g butter
- 1 teaspoon cinnamon

Preheat oven to 180 C.
Melt butter in a small pot. Blend cookies with cinnamon until powder, add butter and mix well. Line bottom of the form with parchment paper and add crust. Form the bottom and sides of cake and take into the preheated oven, bake 10 minutes and cool.

ingredients for cheesecake mass:
- 1 kg farmer's cheese, ground three times
- 200 g sugar
- 1 teaspoon vanilla sugar
- 1 teaspoon cinnamon
- 5 eggs
- 3 tablespoons all purpose flour
- 40 g custard powder

In a bowl mix cheese with sugr. Add eggs one at the time but mic just only to combined. Add cinnamon, flour and custard powder. Stir to combined and pour onto the crust. 

ingredients for cinnamon top:
- 1 teaspoon cinnamon
- 100 g butter
- 150 g brown sugar
- 2 tablespoons all purpose flour

Melt butter and add all ingredients into it. Stirl well and take into the pastry bag fitted with round tip. Make spiral pattern on the top of the cake. Take cheesecake into the preheated oven (still 180 C) and bake 25 minutes. Next reduce temperature to 120 C. and bake another 90 minutes. After this time turn off the oven and open the oven door. Leave cake in the oven for 30 minutes. Next take out from the oven and set aside to cool completely. Then take cheesecake into the fridge overnight.
Enjoy!





5 komentarzy:

  1. Kochana,taki sernik to ja chętnie zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzostwo :) Piękniś! Jak tylko upiekę to dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie, chodzę po domu z lekkim dołem, bo ... przestaliśmy jeść nabiał, a jakoś w sernik z nerkowców lub tofu nie wierzę;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...