sobota, 18 kwietnia 2020

Portugalska zupa caldo verde

Caldo verde soup, for English scroll down


Bardzo lubię gotować dla J. polskie jedzenie. On zresztą nie jest wybredny, więc w zasadzie wszystko mu smakuje, a polska kuchnia przede wszystkim. Jednak w naszej kuchni zderzają się dwa zupełnie inne światy polskiego i portugalskiego jedzenia. O tym, że są to totalnie odmienne kuchnie chyba nie muszę mówić.
J. często opowiada mi o swoich smakach z dzieciństwa, co najczęściej robi jego mama na obiad, który sąsiad ma najlepsze mięso i jajka, a który najwięcej drzew oliwnych. Jego rodzice mają duży ogród, więc również robią oliwę. Te wspaniałe opowieści rysują w mojej głowie obraz sielskiej portugalskiej wioski z gajem oliwnym na czele.
W lipcu mieliśmy wyjechać w trzytygodniową podróż po Portugalii. Chyba lepszego przewodnika nie mogłam sobie wyobrazić. Niestety nasze plany musimy odłożyć, ale to nic straconego, na pewno zawitamy do Portugalii, może jeszcze w tym roku.
Tę zupę J. uwielbia. Caldo verde to w wolnym tłumaczeniu zielony bulion. Jest to zupa zrobiona z ziemniaków i jarmużu z dodatkiem portugalskiego chorizo. Bardzo lekka i przyjemna dla oka. Jest inna niż wszystkie polskie zupy. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie potrzeba do niej wielu składników. Jeśli jesteście fanem jarmużu do koniecznie polecam!
ps. Naprawdę warto poszukać portugalskiego chorizo, jest kompletnie inne niż chociażby hiszpańskie. Wiem jednak, że może być z tym duży problem, tak więc można zamienić na dowolne lekko pikantne chorizo.
Przepis pochodzi z książki "Portugalia do zjedzenia".

Caldo verde
4 porcje

składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 250 g jarmużu, pokrojonego w cienkie paski
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1.5 litra bulionu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 200 g portugalskiej kiełbasy chorizo
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz do smaku

Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć w garnku aż będzie rumiana. Odstawić na talerz.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno pokroić. W tym samym garnku zeszklić cebulę i dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać ziemniaki oraz liść laurowy i smażyć przez 5 minut. Wlać gorący bulion, zagotować i gotować aż ziemniaki zmiękną.
W międzyczasie Połączyć jarmuż z oliwą z oliwek i pognieść w dłoniach aby liście zmiękły.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyjąć liść laurowy i całość zblednować. Dodać jarmuż oraz przyprawić solą i pieprzem. Gotować parę minut.
Zupę podawać z przysmażoną kiełbasą.
Smacznego!

Caldo verde
4 portions

ingredients:
- 6 medium potatoes
- 250 g kale, cut in small stripes
- 2 onions
- 4 garlic cloves
- 1.5 liters stock
- 50 ml olive oil
- 200 g Portuguese chorizo
- 1 bay leaf
- salt, pepper to taste

Slice sausage and fry on a pot until golden brown, set aside.
Peel potatoes and cut into cubes. Onion and garlic cut into small pieces. On the same pot fry onion until glossy, add garlic and fry for 30 seconds. Add potatoes and bay leaf, fry for 5 minutes. Pour hot stock, bring to boil and cook until potatoes are tender.
Meanwhile combine kale with olive oil and massage leaves with hands to make them softer.
When potatoes are ready, take out bay leaf and blend everything. Add kale, season with salt and pepper and cook for 5 more minutes.
Serve with fried chorizo.
Enjoy!


1 komentarz:

  1. Coś mi się wydaję, że zupa którą robię od vzasu do czasu z przepisu Jamiego jest zaczerpnięta z kuchni portugalskiej, w jego wersji jest jeszcze ciecierzyca. Zupa jest genialna 😍

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...