środa, 23 września 2020

Norweskie bułeczki cynamonowe z budyniem

 Norwegian cinnamon buns with custard, for English scroll down


Kolejne moje ulubione bułeczki w Norwegii. W odróżnieniu od bułeczek z kokosem, te ciężko znaleźć w takiej postaci. Ja jadłam je zawsze tylko w lepszych piekarniach i to nie zawsze na nie trafiałam. W sieciówkowych sklepach są podobne, ale zrobione z ciasta na croissanty i bez cynamonu. 
Te skradły moje serce od samego początku. Wyglądają przepięknie i smakuję równie wspaniale, koniecznie spróbujcie zrobić je w domu, Wasza kuchnia przez długi czas będzie pachnieć nieziemsko;)

Bułeczki cynamonowe z budyniem 
12 sztuk

składniki na budyń:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g cukru 
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Cukier, skrobię, jajko i żółtko wymieszać w misce do połączenia. Mleko i kremówkę doprowadzić prawie do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać bardzo powoli połowę mikstury jajecznej, mieszając trzepaczką cały czas. Następnie postawić ponownie na mały ogień, dodawać powoli pozostałą masę, mieszać i gotować do zgęstnienia.

składniki na wypełnienie cynamonowe:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki cynamonu

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do połączenia.

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 ml letniego mleka
- 7 g drożdży suchych instant
- 60 g cukru
- 1.5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli

Mąkę, cukier drożdże, mleko, kardamon, jajko oraz szczyptę soli dodać do misy miksera. Składniki wymieszać do połączenia (ciasto będzie raczej suche, tak ma być). Następnie dodawać masło, miksując cały czas aż masło wchłonie się w ciasto (na początku ciasto będzie bardzo lepkie). Ciasto ugniatać aż będzie elastyczne i sprężyste.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt ( ok 50x30 cm). Połowę prostokąta wysmarować masą cynamonową i przykryć drugą połową ciasta. Następnie pokroić wzdłuż krótszego ramienia na 12 pasków, po czym każdy pasek zrolować na spiralkę. Powstałą spiralkę zrolować do środka aby powstało koło, następnie zrobić wgłębienie w środku i wypełnić budyniem. Tak powstałą bułeczkę odstawić na papier do pieczenia. Bułeczki odstawić na 20-30 minut to wyrośnięcia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni- termoobieg.
Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok 15 minut aż się zrumienią.
Smacznego!

Cinnamon buns with custard
12 buns 

ingredients for custard:
- 300 ml heavy cream
- 200 ml milk
- 1 egg
- 2 egg yolks
- 100 g sugar
- 1 tablespoon corn starch

Egg, yolks, sugar and starch mix until combine in a bowl, set aside.
In a saucepan bring almost to boil milk and cream, take out form the stove and gradually add half of egg mixture whisking all the time. Put to the stove again on low heat and gradually and remaining egg mixture, whisking constantly. Cook until thickened several minutes. Set aside.

ingredients for cinnamon filling:
- 150 g soft butter
- 100 g sugar
- 2 tablespoons cinnamon

Combine all ingredients in a bowl, set aside.

ingredients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 1 egg
- 60 g sugar
- 200 ml lukewarm milk
- 7 g dry instant yeast
- 1.5 teaspoon ground cardamon
- 100 g soft butter
- pinch of salt

Put flour, egg, sugar, milk, yeast, cardamon and salt in a stand mixer bowl. Mix until combined (dough will be dry at this moment, that's good).
Next gradually add soft butter, mixing all the time (in the beginning the dough will be very sticky, that;s also good). Knead until soft and elastic. Cover with a kitchen cloth and set aside for 1.5 hours to rise. 
Next roll the dough in a rectangle shape (around 50x30 cm). Cover half of the rectangle with cinnamon spread, then cover with remaining half of the dough. Next cut in 12 stripes and roll this stripes around themselves to create a spiral (look at the picture below). Next roll it into a circle and make a cavity in the middle. Put the custard inside and take into a baking paper to rise 20-30 minutes. 
Meanwhile preheat oven to 180 C.
After this time glaze buns with beaten egg and put to the preheated oven. Bake 15 minutes until golden brown.
Enjoy!









1 komentarz:

  1. Zapachniało na odległość 😊 Oczywiście, że zrobimy 🥰

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...