poniedziałek, 7 września 2020

Kreolska Jambalaya

 Creole Jambalaya, for English scroll down


To danie ma tyle wersji ile przepisów, dosłownie. Skusiłam się na to danie, ponieważ po pierwsze, zaintrygowała mnie jego nazwa. Kojarzy mi się z czymś dużym i różnorodnym. I taka własnie jest Jambalaya. Jest to potrawa kreolska, która jest podobna do innej potrawy z Luizjany zwanej Gumbo. Są to jednak odmienne dania, ale ich różnice są niewielkie.
Jambalaya jest pyszna i sycąca, idealna na jesienne i zimowe pory, koniecznie spróbujcie!

Kreolska Jambalaya
4-6 porcji

składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 400 g kiełbasy andouille lub innej
- 700 g surowych krewetek (już obranych)
- 1 duża cebula
- 2 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 600 ml bulionu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/4-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku

Cebulę i czosnek pokroić w małą kostkę, paprykę w większą. Kiełbasę pokroić w plasterki, kurczaka w większą kostkę. 
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać paprykę i smażyć 2 minuty. Dodać kiełbasę, wymieszać i parę minut później dodać kurczaka. Smażyć minutę aż kurczak zmieni kolor. Dodać pastę pomidorową i wymieszać. Wlać bulion, puszkę pomidorów i wsypać ryż. Wszystko wymieszać. Dodać zioła i przyprawy i zagotować. Następnie przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu ok 20 minut aż ryż wchłonie płyn. Dodać surowe krewetki, przyprawić solą i pieprzem i ponownie przykryć pokrywką. Gotować ok 4-5 minut aż krewetki będą ugotowane. Całość przyprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba i wymieszać.
Smacznego!

Creole Jambalaya
4-6 portions

ingredients:
- 500 g chicken breast
- 400 g andouille sausage
- 700 g raw shrimps (peeled)
- 1 big onion
- 2 red bell peppers
- 3 garlic cloves
- 1 can crushed tomatoes
- 250 long grain rice
- 600 ml stock
- 2 tablespoon tomato paste
- 1 tablespoon dried oregano
- 1 tablespoon dried thyme
- 1 tablespoon dried rosemary
- 1/4-1/2 teaspoon cayenne pepper
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- salt, pepper to taste

Dice onion and garlic, cut bell peppers into bigger cubes. Slice sausages and cut chicken in bigger cubes. 
Heat 2-3 tablespoons canola oil into a big pot. Add onion and fry until glossy, add garlic and fry another minute. Add bell pepper and fry for two minutes. Add sausages and few minutes later add chicken. Fry for a minute until chicken just changed the colour. dd tomato paste and stir. Pour stock, crushed tomatoes and add rice, stir everything. Add all herbs and spices and bring to a boil. Next cover the pot and cook over low heat apporx. 20 minutes until rice has absorbed liquid. Add shrimps, season with salt and pepper, cover the pot and cook for 4-5 minutes until shrimps are cooked. Season with salt and pepper if needed, stir everything and serve.
Enjoy!



1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...