poniedziałek, 11 stycznia 2021

Makaron ryżowy w ostrym sosie tahini

Spicy tahini rice noodles, for English scroll down



Ostatnio zaczęłam namiętnie używać pasty tahini, z jakiegoś dziwnego powodu zalegała u mnie w szafce bardzo długo i nie miałam na nią pomysłu. Od tego dania zaczęła się jednak moja wznowiona miłość do tahini i do humusu, który robię ostatnio... codziennie na kolację:) 
Osobiście uwielbiam wszelkie azjatyckie i bliskowschodnie dania, chyba nie było takiego na razie, który by mi nie pasował. Z tym makaronem było podobnie, ale byłam przekonana, że nie będzie smakować J. Stwierdziłam, że to nie ten smak, trochę może za ostre, że ogólnie będzie na nie. Jakie było moje zdziwienie, kiedy mi powiedział, że uwielbia ten makaron! Kiedy robię hummus to też nie może się doczekać, bo go bardzo lubi. Zaskakuje mnie ostatnio, chyba udało mi się przemycić do jego kubków smakowych odrobinę uwielbienia do Azji i Bliskiego Wschodu. Ogólnie nie mam raczej problemu z gotowaniem, bo J. w zasadzie wszystko lubi, jednak te bardziej egzotyczne dania są dla niego wyzwaniem i czasami się zdarzy, że coś mu nie smakuje. Na szczęście zdarza się to już coraz rzadziej i ostatnio powiedział mi nawet, że on nie przepada za Pad Thaiem za bardzo, ale mój jest wyjątkiem i chętnie je;) Ucieszyłam się z tego faktu, bo ja akurat kocham Pad Thai i robię go naprawdę często;)
Ten makaron ma w sobie coś uzależniającego, bardzo nam smakował i chętnie będę go powtarzać;)

Makaron ryżowy w ostrym sosie tahini
4 porcje

składniki na sos:
- 120 g tahini
- 120 ml sosu sojowego (tamari dla GF)
- 1 łyżka sambal oelek
- 2 łyżki miodu (syrop daktylowy dla vegan)
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 75 ml wody

Wszystkie składniki zblendować ze sobą na jednolitą masę i odstawić.

pozostałe składniki:
- 400 g makaronu ryżowego
- 1 duża czerwona papryka
- 200 g szpinaku
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- garść posiekanej bazylii i kolendry
- sól pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente, ostawić.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki a paprykę w słupki. 
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia. Dodać paprykę oraz szpinak, przykryć i gotować 2 minuty aż szpinak zwiędnie. Zdjąć pokrywkę, dodać makaron, następnie sos i wszystko dokładnie wymieszać, dodać posiekane zioła i jeszcze raz wymieszać. Podawać natychmiast.
Smacznego

Spicy tahini rice noodles
4 portions

ingredients for sauce:
- 120 g tahini
- 120 ml soy sauce (tamari for GF)
- 1 tablespoon sambal oelek
- 2 tablespoons honey (date syrup for vegan)
- juice of 1 lime
- 2 tablespoons sesame oil
- 3 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 75 ml water

Blend all ingredients until smooth paste and set aside.

remaining ingredients:
- 400 g rice noodles
- 1 big red bell pepper
- 200 g spinach
- 500 g mushrooms
- 1 onion
- handful chopped parsley and cilantro 
- salt and pepper to taste

Cook noodles al dente, set aside.
Cut onion in dice, mushrooms in slices and bell pepper in sticks.
Heat 2-3 tablespoons oil and add onion, fry until glossy. Add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden. Add spinach and bell pepper, cover with a lid ans cook around 2 minutes until spinach is wilted. Uncover, add noodles and sauce, stir everything until combined. Add chopped herbs and stir again. Serve immediately.
Enjoy!






2 komentarze:

  1. Sos sojowy jasny? Pozdrawiam i już się cieszę na kolejne azjatyckie cudo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam ciemnego;)
      Pozdrawiam i smacznego!;)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...