piątek, 29 stycznia 2021

Chleb razowy pszenno-żytni

 Wholewheat sourdough bread with rye flour, for English scroll down


Fantastyczny chleb o konkretnej skórce i sprężystym miąższu o małych oczkach. Bardzo zasmakował mi ten chleb, robiłam go już parę razy i nadal mi się nie przejadł. Ma bardziej wyrazisty smak niż Vermont i jest bardziej kwaśny. Można się też pokusić o dodanie jakichś ziaren dla zwiększenia smaku, ale nie jest to konieczne. 
Chleb jest bezproblemowy, więc nic tylko robić;)

Chleb razowy pszenno-żytni
1 bochenek

składniki na zakwas:
- 115 g mąki żytniej razowej
- 85 g wody
- 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią lub talerzem i odstawić na 12 godzin.

składniki na chleb:
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 115 mąki pszennej pełnoziarnistej
- 215 g wody
- 9 g soli
- 200 g dojrzałego zakwasu

Wszystkie składniki umieścić w dzieży miksera i miksować na najwolniejszych obrotach ok 3 minuty. Następnie zwiększyć obroty o jeden stopień i mieszać następne 3 minuty. 
Ciasto przenieść do czystej miski, przykryć ściereczką i ostawić na 1 godzinę do wyrastania. Następnie uformować bochenek i włożyć do koszka na chleb wysypanego mąką złączeniem do góry. włożyć do torby plastikowej i włożyć do lodówki na 12 godzin. 
Piekarnik nagrzać do 240 C.- grzanie góra-dół. Do piekarnika włożyć również garnek żeliwny z pokrywką i nagrzewać go przynajmniej 45 minut. 
Chleb wyjąć z lodówki, ostrożnie przełożyć do gorącego garnka, naciąć i przykryć pokrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze 15 minut.
Gotowy chleb wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!

Wholewheat sourdough bread with rye flour
1 bread

ingredients for levain:
- 115 g whole rye lour
- 85 g water
- 1 tablespoon active rye sourdough starter

Combine all ingredients in a bowl, cover and set aside for 12 hours.

ingredients for bread:
- 225 g bread flour
- 115 g wholewheat flour
- 215 g water
- 9 g salt
- 200 g active levain

Combine all ingredients in a stand mixer bowl and mix with a hook 3 minutes on the lowest speed. Next increase the power to the second speed and mix another 3 minutes. Transfer into a clean bowl, cover with a kitchen cloth and set aside in a warm place for an hour. 
Take out dough form the bowl and shape into a ball, put into a floured proofing basket smooth side down. Put into a plastic bag and transfer to a fridge for 12 hours. 
Preheat oven with cast iron pot (with lid) to 240 C. Heat pot minimum 45 minutes, it has to be really hot. 
Take the dough from the fridge and carefully put into the hot pot, score and put a lid on. Put into the preheated oven and bake 30 minutes, then take off the lid and bake another 15 minutes.
Take bread out form the oven and set aside to cool.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...