wtorek, 5 lipca 2022

Klasyczny koreański bibimbap

 Classic Korean bibimbap, for English scroll down


Nie zliczę ile razy robiłam już to danie i za każdym razem uwielbiam je jeszcze bardziej. Nie jest to najłatwiejsza potrawa ani najszybsza do zrobienia, ale to co powstaje na talerzu jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni. 
Ten przepis był gotowy dla Was już bardzo długo, jednak wiedziałam, że napisanie go na blogu zajmie mi sporo czasu, więc jakoś zawsze udawało mi się to odwlekać. Stwierdziłam jednak, że tak dobry przepis nie może już tyle czekać, musi pójść w świat, ludzie muszą go poznać.
Bimbimbap to klasyczne danie kuchni koreańskiej, w której jestem zakochana. Składa się z wielu elementów i każdy z nich jest niepowtarzalny i ważny. Jest to bardzo syte danie i odrobine ostre, jeśli tylko skusicie się na sos, który dla mnie jest jednym z najlepszych komponentów tego dania. 
Myślę, że każdy fan azjatyckiego jedzenia musi tego dania spróbować. 

Bibimbap
4 porcje

składniki na sos:
- 2 łyżki pasty gochujang
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce do połączenia i odstawić.

składniki na wołowinę bulgogi:
- 500 g wołowiny (polędwica, antrykot)  na wpół zamrożonej
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 jabłka
- 1 łyżka mirin
- 50 ml sosu sojowego lub tamari
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Wołowinę pokroić na bardzo cienkie paski, marchewkę i cebulę w paski, jabłko zetrzeć na grubych oczkach a czosnek posiekać drobno. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia, odstawić na parę godzin do lodówki.

składniki na ryż:
- 600 g krótkoziarnistego ryżu
- 700 g wody
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę. następnie odstawić z ognia na ok 15 minut. 

pozostałe składniki:
- 12 suszonych lub świeżych grzybów shitake
- 2 marchewki
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 4 jajka
- kiełki

Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na parę godzin, następnie pokroić w paski. Marchewkę pokroić w słupki, cukinię w plastry, czosnek posiekać drobno
Marchewkę i cukinię podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju aż zmiękną ale nadal będą chrupiące, odstawić.
Na tej samej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, dodać grzyby oraz sos sojowy i smażyć do zrumienienia, odstawić. 
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie, dodać czosnek oraz olej sezamowy i całość wymieszać, odstawić. 
Mięso smażyć parę minut na patelni aż zmieni kolor i będzie miękkie, odstawić.
Jajka usmażyć tak, aby żółtko nadal było płynne.

Do miski dodać ryż, następnie układać wszystkie składniki na wierzchu (ja do pory podania, trzymam wszystkie przygotowane składniki w piekarniku rozgrzanym do 50 C, wtedy wszystko jest ciepłe). Polać sosem i posypać sezamem.
Smacznego!

Bibimbap
4 portions

ingredients for sauce:
- 2 tablespoons gochujang paste
- 1 tablespoon sesame oil
- 1 teaspoon sugar
- 1 tablespoon water
- 1 teaspoon rice vinegar
- 1 garlic clove, chopped finely

Add all ingredients to a bowl and stir to combined, set aside.

ingredients for beef bulgogi:
- 500 g half frozen beef for stakes
- 1/2 carrot
- 1/2 onion
- 1/2 apple
- 1 garlic clove
- 1 tablespoon mirin
- 50 ml soy sauce or tamari
- 2 tablespoons sugar
- 1 teaspoon sesame oil
- 1/4 teaspoon pepper

Cut beef in very thin slices, carrot and onion in stripes, garlic in small cubes and coarsely grate apple. 
Add all ingredients to a bowl and stir until combined, then put to the fridge for couple of hours.

ingredients for rice:
- 600 g short grain rice
- 700 g water
- 2 teaspoons rice vinegar
- 1 teaspoon salt

Add all ingredients in a pan, cover and bring to boil. Cook around 10 minutes on low heat until water is absorbed by rice then take out from the stove and set aside for 15 minutes. 

remaining ingredients;
- 12 dried or fresh shitake mushrooms
- 2 carrots
- 1-2 zucchini
- 200 g spinach
- 2 garlic cloves
- 2 tablespoons soy sauce or tamari
- 2 tablespoons sesame oil
- 4 eggs

Pour hot water over the dried mushrooms and set aside for one hour, next cut in slices.
Cut carrots in stripes and zucchini in slices. Finely chop garlic.
Heat 1/2 tablespoons oil in a frying pan, add zucchini and carrot and fry until tender but still cripsy, set aside on a plate.
In the same frying pan, heat 1-2 tablespoons oil and add mushrooms and soy sauce, fry until golden, set aside.
Heat another 1-2 tablespoons oil on the pan and add spinach, fry until wilted, then add garlic and sesame oil, stir and set aside. 
Fry meat over medium high heat until tender.
Fry eggs until whites are done but yolks are still runny. 

Add rice to the bowl and top with all ingredients (I keep all made ingredients in a oven preheated to 50 C so all of them are warm). Pour the sauce and sprinkle with sesame seeds.
Enjoy!






1 komentarz:

  1. Warto kupić sobie garnek do gotowania ryżu. To świetnie ułatwia pracę :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...