środa, 21 września 2022

Ciasto imbirowe ze śliwkami

 Ginger cake with plums, for English scroll down


Myślałam, że sierpień był dla mnie miesiącem karuzelą, ale to co dzieje się we wrześniu to istny armagedon emocjonalny. Wiele radości, spotkań, uśmiechu, ale też dużo pracy, stresu i oczekiwania. Mam wrażenie, że już chyba nic nie może się wydarzyć, kiedy kolejna rzecz wyskakuje zza rogu i zaskakuje. Szalony ten wrzesień... :)

W okolicach moich urodzin, udało mi się skręcić to ciasto. Miałam niesamowitą ochotę na ciasto ze śliwkami, a połączenie z imbirem wydało mi się niezwykle trafione. Ciasto wyszło fantastycznie, ale ułożyłam na nim zbyt wiele śliwek i środek odrobinę się zapadł. W przepisie zmniejszyłam ilość śliwek, abyście nie musieli się martwić o to, czy Wasze ciasto je utrzyma :) 

Ciasto imbirowe ze śliwkami
okrągła forma o średnicy 22 cm

składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 jajka
- 150 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 350 g śliwek
- 50 g świeżego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. Dno formy wypełnić papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać i połączyć z kardamonem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 
Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z jogurtem, śliwki wydrylować i pokroić w łódeczki.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, dodawać po jednym jajku, ciągle miksując do dobrego połączenia. Następnie, dodawać na przemian mąkę i jogurt i mieszać tylko do połączenia. Należy rozpocząć i zakończyć na dodaniu mąki. Masę przełożyć do formy i wyrównać, na wierzch ułożyć śliwki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok godziny do suchego patyczka, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
Kiedy ciasto jest zimne, posypać je cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!

Ginger cake with plums
22 cm round form

ingredients:
- 180 g all purpose flour
- 200 g sugar
- 120 g butter at room temperature
- 3 eggs
- 150 g Greek yoghurt
- 1/2 teaspoon cardamom
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 50 g fresk ginger
- 350 g plums
- pinch of salt

Preheat oven to 180 C, line bottom of the form with parchment paper. 
Sift flour and combine with cardamom, salt, baking powder and baking soda.
Finely grate ginger and combine with yoghurt, Remove seeds from plums and cut in wedges. 
Beat butter with sugar until light and fluffy, next add one egg at a time and mix until well combined. Next, add alternately flour mix and yoghurt and mix just until combine. Start and finish with flour mix. Transfer the batter into the baking form, even with a spoon and add plums on top. Transfer in the preheated ocen and bake approx. 1 hour until a toothpick inserted to the center of the cake, comes out clean. Remove the cake from the oven and let it cool completely, then take our from the form and sprinkle with icing sugar.
Enjoy!






1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...