poniedziałek, 6 listopada 2023

Tarta dyniowa z jagnięciną i żółtym serem

 Pumpkin tart with lamb and cheese, for English scroll down


To już ostatni w tym roku przepis z dynią w roli głównej. Dynia królowała na moim stole w tym sezonie, zrobiłam z niej o wiele więcej niż się spodziewałam. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że najadłam się dyni i teraz czekam na kolejny sezon za rok. 
Zostawiłam tę tartę na sam koniec, bo najlepsze zostawia się na koniec, prawda ? :) Tarta ta ma złożony smak, z wieloma elementami, które się dopełniają. Bardzo zasmakowało nam to połączenie i na pewno je powtózymy za rok :)

Tarta dyniowa z jagnięciną i żółtym serem
forma do tarty 28 cm

składniki na ciasto:
- 300 g maki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli

Mąkę połączyć z solą, następnie dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko wszystko wymieszać oraz zagnieść w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i odstawić do lodówki na godzinę. 
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na 4 mm wałek, następnie przenieść ciasto na do formy i zapełnić ją ciastem, dno ponakłuwać widelcem. 
Piekarnik nastawić na 190 C-g rzanie góra-dół. 
Formę wyłożyć folią aluminiową i wsypać obciążenie (u mnie surowy ryż). Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, po czym zdjąć obciążenie i dopiekać tartę jeszcze 10 kolejnych minut. Następnie wyjąć i ostudzić.

składniki na wypełnienie:
- 250 g puree z dyn (u mnie z hokkaido)
- 200 g jogurtu greckiego
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18 % lub 35%
- sok z 1/2 cytryny
- 2 jajka
- 400 g mielonej jagnięciny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g sera zółtego- ja użyłam podobnego w smaku do Gruyere
- garść listków szałwi
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 190 C- grzanie góra-dół.
Cebulę i cozsnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać cozsnek i smażyć jeszczze chwilę. Dodać mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem i smażyć aż całkowicie zmieni kolor. Dodać posiekane liście szałwi, wymieszać i zdjąć z ognia. 
W misce połączyć puree z dyni, jogurt, śmietanę, jajka oraz sok z cytryny, całość przyprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Na podpiecozny i ostudzony spód wyłożyć mięso, po czym wylać masę dyniową. Całoć pokryć startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut, po czym wyjąć i ostudzić ok 10 minut, następnie podawać.
Smacznego!

Pumpkin tart with lamb and cheese
28 cm tart form

ingredients for crust:
- 300 g wheat flour
- 200 g cold butter
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt

In a bowl combine salt and flour, add cubed butter and crush with fingers until crumbly. Add egg and combine everything fast until a ball. Wrap the ball with a plastic foil, flatten to a disc shape and put to the fridge for an hour. 
Preheat oven to 190 C.
Next take the crust from the fridge and roll out until 4 mm circle, then fill the form with the crust Prick the bottom with fork, next cover the crust with aluminium foil and add baking weight. Put everything in the preheated oven and bake 10 minutes, then remove weight and aluminium folil and bake another 10 miutes. Take out from the oven and set aside to cool. 

ingredients for filling:
- 250 g pumpkin puree (I used from hokkaido pumnpkin)
- 200 g Greek yoghurt
- 300 g thick sour cream
- 2 eggs
- juice of 1/2 lemon
- 400 g glround lamb
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- handful sage leaves
- 300 g yellow cheese- I used sismilar to Gruyere
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 190 C.
Finely dice onion and garlic. In a frying pan, heat 2-3 tablespoons olive oil, add onion and fry until glossy, then add garlic and fry for 30 seconds more. Add meat, season with salt and pepper and fry until has completely changed colour. Add chopped sage leaves, stir until combined and set aside. 
In a bowl combine pumpkin puree, yoghurt, sour cream, eggs and lemon juice, season with salt and peper and stir eveything well. Coarasely grate cheese. 
Spread evenly the meat on the pre baked crust, then pour pumpkin filling and cover everything with grated cheese. Put in the preheated oven and bake approx. 45 minutes. Next take out from the oven and set aside for 10 minutes, then serve.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...