czwartek, 30 listopada 2023

Tarta piernikowa z czekoladowym cremeux i dżemem żurawinowym

 Gingerbread tart with chocolate cremeux and cranberry jam, for English sceroll down


Nie znam osoby, której ta tarta mogłaby nie smakować, no chyba że ktoś nie lubi czekolady, ale szczerze mówiąc nigdy nie spotkałam takiej osoby :) Cremeux to taki krem, który zadowoli każdego zwolennika czekolady, ja najbardziej lubię tę aksamitną konsystencję, rozpływającą się w ustach. Aby odrobinę zbalansować bogactwo smaku cremeux, użyłam dżemu z żurwainy oraz chrupiących nasion granatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jestem z niego bardzo zadowolona :)

Tarta piernikowa z czekoladowym cremeux i dżemem żurawinowym
forma 13x36 cm

składniki na kruche ciasto:
- 250 g maki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyzeczki mielonych goździków
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego ziela angielskiego

Makę połączyć z cukrem i przyprawami, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i ucierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę, nastepnie zawinąć w folię spożywczą i spłaszczyć na kształt dysku. Wstawić do lodówki na godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 190 C- grzanie góra-dół.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na 4 mm prostokąt, po czym przełożyć do formy. Dno ponakłuwać widelcem, następnie przykryć całość folią aluminiową i wsypać do srodka obciążenie do pieczenia. Formę z obciążeniem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, po czym zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut aż ciasto zacznie się rumienić na brzegach. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

składniki na dżem:
- 100 g świeżej żurawiny
- 50 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny

Żurawinę zasypać cukrem i odstawić na 30 minut, następnie dodac sok z cytryny i postawić na ogień. Gotować ok 5- 7 minut aż owoce zaczną mięknąć i się rozpadać, następnie odstawić z ognia i ostudzić. 

składniki na krem:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka
- 150 ml śmietanki kremówki
- 3 żółtka
- 50 g curku
- szczypta soli

Czekoladę posiekać i dodać do miski. W osobnej misce wymieszać żółtka z cukrem i szczyptą soli do połączenia. Mleko i śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, następnie natychmiast zdjąć z ognia i bardzo powoli wlewać do masy jajecznej, ciągle mieszając trzepaczką. Następnie całość ponownie przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu aż temperatura osiągnie 82- 84 C lub masa widocznie zgęstnieje, ale nadal będzie płynna (jesli nie masz termometru cukierniczego to weż łyżkę, zamocz ją w masie, aby masa znalazła się na wypukłej części łyżki. Palcem przejedź po łyżcę, robiąc linię, jesli masa nie będzie spływać na czystą linię, krem jest gotowy). Masę należy mieszać cały czas i absolutnie nie doprowadzać do wrzenia. Kiedy masa będzie gotowa należy ją przelać na posiekaną czekoladę, odstawić na parę chwil i następnie energicznie wymieszać aż powstanie lśniący czekoladowy krem. 

Wystudzony spód wysmarować dżemem żurawinowym, następnie wylać masę czekoladową na górę. Całość wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin aż masa zacznie tężeć. 

pozostałe składniki:
- ok 50 g białej czekolady
- garść nasion granatu
- parę świeżych zurawin do dekoracji

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, po czym przenieść do rękawa cukeirniczego z małą dziurką. 
Tężejącą tartę wyjąć z lodówki, udekorować białą czekoladą, granatem oraz żurawiną i wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Następnego dnia udekorować rozmarynem i podawać.
Smacznego!

Gingerbread tart with chocolate cremeux and cranberry tart
13x36 cm tart form

ingredients for crust:
- 250 g wheat flour
- 140 g cold, cubed butter
- 60 g sugar
- pinach of salt
- 1 egg
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cardamom
- 1/8 teaspoon ground cloves
- 1/8 teaspoon ground ginger
- 1/8 teaspoon nutmeg
- pinch of ground allspice

In a boeli combine flour with sugar and all spices, add cold butter and crush with fingers until crumbly. Add egg and knead very fast a ball. Wrap the ball in a plastic foil and flatten until a disc shape. Put everything in the fridge for an hour. 
Meanwhile preheat oven to 190 C.
After an hour, take the crust out from the fridge and roll out into 4 mm rectangle, then transfer on a tart pan and fill the pan iwth the crust. Prick the bottom of the tart with a fork, then cover everything with aluminium foil and add cake weight. Put everything into the preheated oven and bake 10 minutes, then remove the weights and aluminium foil and bake another 10-15 minutes until golden brown on the sides. Take out from the oven and cool it down.

ingredients for jam:
- 100 g cranberries
- 50 g sugar
- 1 tablespoon lemon juice

Add cranberries and sugar in a pot ad set aside for 30 minutes. Next add lemon juice and cook 5-7 minutes until tender. Fruits should start fall apart but not all of them. Take out from the stove and cool it down slightly.

ingredients for cremeux:
- 150 g dark chocolate
- 150 ml milk
- 150 ml heavy cream
- 3 egg yolks
- 50 g sugar
- pinch of salt

In a bowl add chopped chocolate. In another bowl combine yolks, salt and sugar together. Bring milk and heavy cream almost to boil, then take out from the stove immediately and gradually start pouring over the egg mixtrue. Whisk all the time. Next pour the mixture again in the pot and cook over low heat until the mixture has reached 82-84 C or has thickened (if you don't have a confectionary termometer, then coast the back of a spoon with the custard and draw an horizontal line on the spoon. If the custard will stay on its place, then it's ready to use. If it drips over the line, then the custard has to be cooked longer. It is absolutely a must to stir custard all the time while cooking and do not bring to the boil, this will curdle the mixture. 
When the custard is ready, pout it over the chocolate, let it sink foa a moment, then start to stir vigorously to get shining and smooth cream. 

Spread jam on the bottom of the cooled crust then pour the chocolate cream on top, put to the fridge for a couple of hours until set.

remaining ingreidents:
- around 50 g white chocolate
- handful pomegranate seeds
- a few cranberries

Melt white chocolate and pour it in a piping bag with a very small hole, then decorate the tart and sprinkle pomegranate and cranberries on top. Put again to the fridge, best overnight to set.
Next day decorate with rosemary and serve.
Enjoy!




1 komentarz:

  1. Prawdziwa delicja ❤️ Dokładnie rozpisane co po kolei zrobić, więc nie może się nie udać. Słodkość jak z najlepszej cukierni.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...