czwartek, 21 marca 2024

Babka cytrynowa z nadzieniem i polewą pistacjową

 Lemon bundt cake with pistachio filling and frosting, for English scroll down


Czy połączenie pistacji i cytryny jest dobre? Czy ta babka to ciasto, które powinno zagościć na Waszych wielkanocnych stołach? Tak i tak! Jestem fanką pistacji, może nie takim, jak inni, ale pistacje zawsze są u mnie w kuchni mile widziane. Postanowiłam, że w tym roku połącze je razem z orzeźwiająca i kwaśną cytryną i zobaczę, czy te dwa smaki komponują się ze sobą. Nie zawiodłam się i z czystym sumieniem mogę polecić Wam to ciasto. Jest mięciutkie i wilgotne a połączenie cytrynowo-pistacjowe jest świetne. Koniecznie zróbcie na zbliżającą się Wielkanoc, albo i później, takie ciasto można jeść cały rok :)

Babka cytrynowa z nadzieniem i polewą pistacjową
21 cm forma do babki z kominem

składniki na nadzienie:
- 2 żółtka
- 25 g skrobii kukurydzianej
- 40 g cukru
- 50 g masła pistacjowego- NIE kremu
- 250 ml mleka
- szczypta soli

W misce miksera miksować żółtka, skrobię, sól oraz cukier do jasnej i puszystej masy. Dodać masło pistacjowe i zmiksować do połączenia- masa będzie bardzo gęsta. 
W rondelku podgrzać mleko do prawie zagotowania, następnie natychmiast zdjąć z ognia i powoli wlewać do masy pistacjowej, mieszając trzepaczką cały czas do połączenia. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją ponownie do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, mieszając cały czas do zgęsnienia- masa powinna osiągnąć 84 C. Jeśli nie masz termometru cukierniczego, można sprawdzić czy masa jest gotowa, nabierając torchę masy na wypukłą częśc miski i przejechać po łyżce palcem, aby zrobić linię. Jeśli masa nie spływa do środka lini to znak, że całość jest gotowa. W żadnym wypadku nie zagotowuj masy, będzie wtedy do wyrzucenia. Wszytko przelać do kontenera i wsadzić do lodówki na parę godzin, aby całość zgęstniała. 

składniki na babkę:
- 220 g mąki pszennej
- 220 g miękkiego masła
- 220 g cukru
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół. 
Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. 
Masło utrzeć z cukrem do jasnej i puszystej masy, następnie dodawać po jednym jajku, dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Na sam koniec dodać suche składniki, skórkę i sok z cytryny, miksować jedynie do połączenia. 
Formę do pieczenia natłuścić i wysypać bułką tartę, następnie dodać 3/4 masy i zrobić wgłębienie na środku dookoła ciasta. Do wgłębienia dodać masę pistacjową, po czym przykryć całość pozostałym ciastem- ciasto jest gęste, może to sprawić problem, najważniejsze, aby nadzienie nie wypłyneło z wygłębienia w czasie pieczenia. Ja dodałam całe ciasto do formy, zrobiłam wgłebienie i dodałam nadzienie, po czym delikatnie zamknęłam wgłębienie ciastem z boku, jest to jednak chyba jeszcze trudniejsza metoda. 
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

składniki na polewę:
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia
- 1 kopiasta łyżka masła pistacjowego- NIE kremu
- 2 łyżki cukru pudru
- 30-50 ml mleka

Serek zmiksować z cukrem pudrem i masłem pistacjowym. Jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę mleka, aby ją rozrzedzić i zmiksować ponownie. 
Wystudzone ciasto dekrowoać polewą i podawać.
Smacznego!

Lemon bundt cake with pistachhio filling and frosting
21 cm bundt cake form

ingredients for filling:
- 2 egg yolks
- 25 g corn starch
- 50 g pistachio butter
- 40 g sugar
- 250 ml milk
- pinch of salt

In a stand mixer bowl add sugar, starch and yolks, mix until light and fluffy, add pistachio butter and mix until ocmbined- batter will be very dense, that;s ok. 
In a saucepan cook milk almost to a boil, then take out from the stove and carefully pour over the pistachio mixture, whisking all the time to combie. When the mixture is smooth, pour again into the sauce pan and cook over low heat, stirring constantly until thickened. The mixture shoul reach 84 C. If you don't have a confectionery thermometer, then grab a spoon, pour on the mixture and then make a line in the center of the spoon with your finger. If batter doesn't go through the line, the filling is ready. Pour it on a clean container and set aside in the fridge for couple of hours until set. 

ingredients for cake:
- 220 g wheat flour
- 220 g sugar
- 220 g soft butter
- 4 eggs
- 1 1/2 tespoons baking powder
- juice of 1 lemon
- zest of 1 lemon
- pinch of salt

Preheat oven to 180 C.
In a bowl combine flour, salt and baking powder. 
In a stand mixer bowl mix butter and sugar until light and fluffy, add one egg at a time and mix well before add another egg. Next add dry ingredients, lemon juice and lemon zest and mix just until combined. 
Butter the bundt cake form and sprinkle with breadcrumbs. Add 2/3 of the cake batter and make a cavity with a spoon all around the center of the batter, then fill the cavity with pistachio filling and cover with remaining butter. Next put into the preheated oven and bake approx. 50 minutes until a "clean toothpick".Take the cake out of the oven and set aside to cool, then remove from the form and cool completely. 

ingredients for frosting:
- 100 g cream cheese
- 1 heaping tablespoon pistachio butter
- 2 tablespoons icing sugar
- 30-50 ml milk
- pinch of salt

In a bowl mix cream cheese, sugar, salt and pistachio butter. If the mixture is too dense, then add a little bit of milk to loosen it up, mix again and decorate the cake.
Enjoy!








1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...