czwartek, 28 marca 2024

Łosoś w cieście filo ze szpinakiem i kozim serem

 Baked salmon in filo pastry with spinach and goat cheese


Myśląc o tym, co ciekawego mogłoby zagościć na Wielkanocnym stole, wpadł mi do głowy pomysł na tego łososia. Łosoś nie jest może najbardziej popularnym wyborem na wielkanocny stół, ale uważam, że świetnie sprawdziłby się w roli świątecznego obiadu. Jest bardzo prosty w zrobieniu, a smakuje naprawdę wyśmienicie, koniecznie sprawdźcie, jeśli nie na Wielkanoc to na zwykłą kolację :)

Wesołych Świąt dla was, a po świętach powitam Was naprawdę fantastycznym przepisem, więc zostańcie w kontakcie :)

Łosoś z cieście filo ze szpinakiem i kozim serem
4 porcje

składniki:
- 12 płatów ciasta filo
- 100 g roztopionego masła
- ok 650 g filetu z łososia
- 200 g szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g koziego sera pleśniowego (chevre)
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka sezamu
- sól, pieprz

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. 
Łososia podzielić na 4 równe części, następnie przyprawić solą i pieprzem i posmarować górną część cienką warstwą musztardy dijon.
Cebulę, czosnek i kapary pokroić drobno. Ser pokroić na 12 plasterków Na 2-3 łyżkach oleju podsmazyć cebulę do zeszklenia, dodać cozsnek i smażyć chwilę. Dodać szpinak oraz kapary, przyprawić solą i pieprzem i smażyć, aż szpinak zwiędnie, następnie odstawić. 
Pierwszy płat ciasta położyć na czystą powierzchnię, następnie wysmarować roztopionym masłem i przykryć kolejną warstwą, którą należy również posmarowa masłem. Powtórzyć do powstania 6 warstw ciasta. Następnie przekroić całość na pół, do powstania dwóch mniejszych prostokątów ciasta . Powtórzyć wszystkie kroki z pozostałymi 6 płatami ciasta, aby powstały 4 mniejsze prostokąty. Na środek każdego porstokąta dodać po 3 kawałki sera i 1/4 części szpinaku, następnie ułożyć łososia warstwą musztardy do dołu. Całość złożyć w kopertę i odwrócić, aby zagięcia ciasta były na dole. Sakwiewki przełożyć na papier do pieczenia i wysmarować masłem, po czym posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut, po czym wyjąć z piekarnika i na chwilę odstawić. Podawać z sałatką.
Smacznego!

Baked salmon in filo pastry with spinach and goat cheese
4 portions

ingredients:
- 12 sheets filo pastry
- 100 g melted butter
- around 650 g salmon fillet
- 200 g spinach
- 200 g goat cheese (chevre)
- 1 small onion
- 2 garlic cloves
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 1 tablespoon capres
- 1 tablespoon sesame seeds
- salt, pepper

Preheat oven to 180 C.
Dice onion and garlic, chop finely capres and cut goat cheese in 12 slices. 
Heat 2-3 tablespoons oil in a frying pan and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a 30 seconds more. Add spinach and capres, season with salt and pepper and fry until wilted, set aside. 
Cut salmon in 4 even pieces, season each piece with salt and pepper and spread a thin mustard layer on top of each piece. 
Take first sheet of filo and put it on a clean surface, then brush with melted butter and cover with another sheet. Repeat to get 6 layers pastry sheet. Next cut in two to gest two smaller rectangles. Repeat the proccess with remaining 6 sheets of filo pastry. 
Add 3 piecec of cheese in the center of each rectangle then add 1/4 part of spinach on top, next and piece of salmon- mustard side down. Next fold the dough to close the fish and flip upside down so folded side is down. Transfer pastries on a baking powder and brush with melted butter, then sprinkle sesame sauce on top. Put in the preheated oven and bake 25 minutes until slightly golden. Take salmon out of the oven and set aside for 3 minutes, then serve with salad.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...