Swiss hash browns- rösti, for English scroll down
Zgadzam się, nie jest to danie, które poinno się jeść co tydzień, ale co jakiś czas można się pokusić o tę bardziej kaloryczną wersje placka ziemniaczanego. Podobne zdanie mam w przypadku fish&chips na przykład, które też możecie znaleźć na blogu :)
Fani placków ziemniaczanych na pewno będą zadowoleni z tego dania. W Szwajcarii je się go najczęściej w przerwie pomiędzy szusowaniem na nartach. Nic w tym dziwnego, porcja tego dania jest w stanie dostarczyć nam energii na resztę aktywnego dnia.
Zwykle podaje się rösti z boczkiem i jajkiem, ale można znaleźć również inne opcje, na przykład jako dodatek do innego dania.
Osobiście ,uwielbiając ziemniaki, nie mogłam nie spróbować zrobić rösti i absolutnie się nie zawiodłam, a jedzenie go w alpejskiej chatcę byłoby na pewno świetnym doświadczeniem.
Szwajcarski placek ziemniaczany rösti
2-4 porcji (patelnia 28 cm)
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 15 g roztopionego masła
- sól, pieprz do smaku
ponadto:
- sporo masła do smażenia (ok 60 g)
- usmażone jajka
- chrupiący boczek
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarcę o grubych oczkach, następnie maksymalnie wycisnąć z nich wodę, tyle ile się da. Do ziemniaków dodać masło oraz przyprawić solą (ok 1- 1 1/2 łyżeczki) i pieprzem (ok 1/2 łyżeczki). Calość dobrze wymieszać.
Patelnie dobrze rozgrzać- ja smażyłam rösti na patelni żeliwnej. Dodać ok 30 g masła i roztopić, następnie dodać ziemniaki i uformowaą w jeden duży placek. Rösti smażyć ok 15 minut na średnim ogniu, po czym przełożyć na talerz (talerz lub deskę do krojenia umieścić na patelni, po czym odwrócić wszystko do góry nogami, aby placek znalazł się na talerzu). Patelnie umieścić ponownie na kuchencę, roztopić kolejne 30 g masła i dodać placek ziemniaczany nieusmażoną stroną do dołu. Placek smażyć kolejne 10-15 minut do mocnego zrumienienia.
Placek zdjąć z patelni i podawać z boczkiem oraz usmażonymi jajkami.
Smacznego!
Swiss hash browns- rösti
2-4 portions, 28 cm frying pan
ingredients:
- 1 kg potatoes
- 1 kg potatoes
- 15 g melted butter
- salt and pepper to taste
remaining ingredients:
- around 60 g butter for frying
- sunny eggs
- crispy bacon
Peel potatoes and grate them coarsely, next squeeze all the water you can from potatoes and transfer them in a bowl. Add melted butter, salt (around 1- 1 1/2 teaspoons) and pepper (around 1/2 teaspoon) and stir everything until well combined.
Heat a pan well (I used cast iron pan), add 30 g butter and melt. Toss potatoes in the pan and form a one big pancake, fry around 15 minutes on medium low heat. Next put a plate over the pan, flip everything upside down, so the pancake is now on the plate. Put the pan on the stove, melt again 30 g butter and add potato pancake uncooked part down. Fry the pancake for another 10-15 minutes on medium low heat until golden-brown.
Transfer the rösti on a plate and serve with eggs and bacon.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )