Pumpkin and coconut soup with sausage and forest mushrooms, for English scroll down
Ta zupa jest fantastyczna, choć tak prosta w zrobieniu. Wymyśliłam ją na poczekaniu, chcąc zrobić zupę, która bedzie gęsta, treściwa i dosyć prosta w przygotowaniu. Połączenie słodkiej dyni i kokosa, lekko wędzonej kiełbasy i umamicznych grzybów dało świetną kombinację smaków, które idealnie łączą się ze sobą, tworząc prawdziwą zupę jesienną.
Zupa dyniowo-kokosowa z kiełbasą i grzybami leśnymi
4 porcje
składniki:
- 50 g grzybów suszonych +750 ml wody
- 200 g świeżych oczyszczonych kurek (można zastąpić suszonymi grzybami, dodatkowe 10 g)
- 500 g kiełbasy- może być podwawelska, śląska, generalnie tłusta
- 500 g puree z dyni- użyłam dyni hokkaido
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyzeczka suszonego rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- sól, pieprz do smaku
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na parę godzin, po czym zagotować i gotować ok 20 minut. Następnie grzyby odcedzić, ale nie wylewać bulionu grzybowego. Bulion należy przelać przez bardzo drobne sitko parę razy, aby pozbyć się wszelkiego piasku. Grzyby posiekać na mniejsze części
Cebulę i czosnek posiekać drobno, kiełbasę w półplasterki a kurki (jeśli używacie) w mniejsze części.
Do dużego garnka dodać kiełbasę i smażyć aż wytopi się tłuszcz i kiełbasa będzie rumiana, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kurki, suszone grzyby, tymianer, rozmaryn, liśc laurowy i ziele angielskie. Smażyć parę minut. Następnie dodać puree dyniowe oraz mleko kokosowe, wszystko wymieszać, po czym wlać bulion dyniowy i całość zagotować, następnie gotować na średnim ogniu ok 10 minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem i podawać z makaronem.
Jeśli zupa będzie za gęsta, można dodać trochę bulionu lub wody do rozrzedzenia.
Smacznego!
Pumpkin and coconut soup with sausage and forset mushrooms
4 portions
ingredients:
- 50 g dried forest mushrooms + 750 ml water
- 200 g fresh chantarellese (you can substitute with another 10 g of dried mushrooms)
- 500 g sausage- fatty and smoked
- 500 g pumpkin puree- I used hokkaido pumpkin
- 500 ml coconut milk
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 teaspoon dried thynme
- 1 teaspoon dried rosemary
- 1 bay leaf
- 2-3 allspice
- salt, pepper to taste
Add dried mushrooms in a pan and pour water, set aside for couple of hours, then bring everything to boil and cook over medium heat for 15-20 minutes. Next drain the mushrooms, but DO NOT throw a mushroom stock. Cut mushrooms in smaller pieces and pour the stock through a sifter couple of times to remove any sand or sediment.
Finely dice onion and garlic, cut chanterelles in smaller pieces and sausages in half slices.
Heat a big pot, then add sausages and fry until the fat is melted and sausages are golden, then add onion and fry until glossy. Next add garlic and fry for 30 more seconds. Add chantarelles, cooked mushrooms, thyme, rosemary, bay leaf and allspice and fry for couple of minutes until golden. Next add pumpkin puree and coconut milk, stirl everything to combine, then add mushrooms stock and bring everything to boil. Cook for 10 more minute on medium heat. Next season everything with salt and pepper and serve with small pasta.
If the soup will be too thick for you, you can always add a bit more water to dilute it.
Enjoy!
MISTRZOSTWO 🏆 Jestem pełna uznania dla Ciebie za tak wybitne pomysły i za niesamowite wyczucie smaku 🥰 Zrobiłam ze samymi suszonymi grzybami 😋
OdpowiedzUsuń