środa, 19 listopada 2025

Schab w sosie dyniowym z kluseczkami

Pork chops in pumpkin sauce with dumpling, for English scroll down


Pochodzę ze Śląska, więc kluski śląskie były w moim menu bardzo często. Zazwyczaj jednak mama robiła je w klasycznej wersji z dziurką, jedliśmy je zwykle z sosem mięsnym, a od święta byla również rolada i modra kapusta. Czasami z tego samego ciasta mama robiła kopytka i jedliśmy je z sosem grzybowym albo koperkowym (moim ulubionym).  
W tym przepisie postanowiłam zrobić z ciasta na kluski sląskie małe okrągłe kluseczki i musze przyznać, że je od razu pokochałam. Są jędrne, sprężyste i fantastycznie pasują do tego dania. Zresztą ten sos dyniowy naprawdę zasługuję na oklaski, jest przepyszny!

Schab w sosie dyniowym z kluseczkami
4 porcje

składniki na kluski:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- mąka ziemniaczana

Ziemniaki obrać i ugotować w dobrze osolonej wodzie, nastepnie odcedzić, dodać masło i utłuc na puree, po czym odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy ziemniaki będą zimne wyjąć je na blat i uformować dysk. Z dysku wyjąc 1/4 ziemniaków i zastąpić mąką ziemniaczaną. Dodać zółtko, pozostałe ziemniaki i zagnieść całośc w jednolitą kulę. Z ciasta lepić małe kuleczki i odstawić na blat mocno obsypany mąką ziemniaczaną. 
Zagotować osoloną wodę w ganrku, po czym wrzucić kluski i gotować paręminut od wypłynięcia na powierzchnię. 

składniki na sos:
- 1 kg schabu bez kości
- 400 g puree dyniowego
- 150 g świeżego szpinaku
- 300 g śmietanki kremówki
- 300 g bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej szałwi
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku

Schab pokroić na 2 cm kotlety i delikatnie rozbić. Na patelni rozgrzać parę łyżek oliwy i obsmażyć mięso z każdej storny po miniucie, następnie odstawić na talerz.
Cebulę i czosnek pokroić w dorbną kostkę. Na patelni rozgrzać parę łyżek oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać puree dyniowe oraz bulion i zagotować, po czym wlać śmietankę kremówkę i ponownie zagotować. Do sosu dodać wszystkie przyprawy oraz szałwię i wymieszać. Następnie dodać mięso i gotować całość na średnim ogniu ok. 15 minut aż mięso będzie gotowe a sos zredukowany. Na samym końcu dodać szpinak i gotować tylko aż zwiędnie. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Mięso podawać z kluskami i ulubionym warzywem.
Smacznego!

Pork chops in pumpkin sauce with dumplings
4 portions

ingredients for dumplings:

- 1 kg floury potatoes
- 1 egg yolk
- 1 tablespoon buttet
- potato starch

Peel potatoes and cook until tender in salted water. Next drain potatoes, add butter and mush until puree, leave until cool completely. Next make a flat disc form the potatoes and remove 1/4 of them, then add potato starch filling the empty space. Add egg yolk and 1/4 of the potatoes and knead until elastic dough. Form small balls from the odugh and transfer them onto the surfaces covered with potato starch. 
In a big bowl bring salted water to boil, then add dumpling and cook few minutes after they start to float on the surface. Next take them out of the water and transfer directly on plates. 

ingredients for sauce:
- 1 kg pork loin without the bone
- 400 g pumpkin puree
- 150 g fresh spinach
- 300 g heavy cream
- 300 g stock
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- handful of fresh sage, chopped
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon turmeric
- salt and pepper to taste

Cut meat in 2 cm cutlets and flatten them slightly with your fist or meat mallet. Preheat 2-3 tablespoon olive oil and fry meat 1 minutes on both sides, set aside.
Finely dice onion and garlic. In the frying pan heat 2-3 tablespoons olive oil, then add onion and fry until glossy. Next add garlic and fry for 30 seconds. Add pumpkin puree and stock and bring to a boil, then add heavy cream and bring again to the boil. Add all spices and meat and cook around 15 minutes until the meat is cooked through and the sauce is reduced. Add spinach and cook 1-2 minutes until wilted. Season with salt and pepper and give it the last stir. 
Serve with dumpling and favourite vegetables. 
Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...