środa, 26 października 2016

Dyniowe mumie na halloween

Dyniowe mumie 

Pumpkin mummie cookies for English scroll down


To ten rodzaj ciastek które robi się w ciągu 20 minut i w takim samym czasie znikają po upieczeniu. Są bardzo proste w zrobieniu, więc są idealne na halloween, nie trzeba się natrudzić, żeby przyrządzić coś pysznego i ciekawego na przykład, jeśli robicie przyjęcie halloweenowe;) Dynia idealnie komponuję się w klimat halloween, więc co tu dużo mówić, trzeba je zrobić;)

Dyniowe mumie na halloween
8 ciastek

składniki:
- 375 g ciasta francuskiego 
- 100 g puree dyniowego
- 30 g cukru trzcinowego+ 1 łyżeczka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1 małe jajko
- odrobina białej i czarnej masy cukrowej
- roztrzepane jajko

Piekarnik nastawić na 220 stopni- grzanie góra-dół.
Ciasto pokroić na 8 równych prostokątów, z reszty wykroić 1 cm paski. Prostokąty naciąć z każdej strony, aby powstała ramka. Puree dyniowe wymieszać z cukrem, jajkiem i wszystkimi przyprawami. Nadzienie ułożyć na prostokąty, nie wychodząc poza ramkę. Paski pokroić na mniejsze i ułożyć na nadzienie, tworząc wzorek, jak na zdjęciach. Lekko przygnieść, aby skleić ze sobą ciasto. Całość wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Gotowe ciasta ułożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut do zezłocenia wierzchu. Następnie wyjąć i ostudzić.
Z masy cukrowej ulepić osiem par oczu.
Na ostudzone ciasta ułożyć oczy i podawać.
Smacznego!

Pumpkin mummy cookies
8 cookies

ingredients:
- 375 g puff pastry
- 100 g pumpkin puree
- 30 g sugar+ 1 teaspoon
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/8 teaspoon cardamon
- 1/8 teaspoon ground ginger
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 1 small egg
- a piece of white and black fondant
- lightly beated egg

Preheat oven to 220 C.
Cut puff pastry into 8 rectangles, cut the rest of pastry in 1 cm stripes. Cut lightly each rectangle on sides to make a frame. In a bowl combine pumpkin puree, sugar, egg and all spieces. Spread filling over each rectangle leaving a speace on each side. Cut stripes into smaller pieces and add onto the rectangles like on the pictures, then press a little bit to stick pastry together. Glaze with beaten egg and sprinkle with remaining sugar. Take into the preheated oven and bake around 15 minutes until golden. Remofe from the oven and set aside to cool.
Form eight pair of eyes from fondant and then stick to the cookies, serve.
Enjoy!




4 komentarze:

  1. Co za słodziaki i uśmiech na twarzy mam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię halloween,ale te ciasteczka wyglądają tak uroczo,że kilka bym zjadła

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...