wtorek, 22 listopada 2016

Dyniowa babka czekoladowa

Dyniowa babka czekoladowa

Pumpkin chocolate babka, for English scroll down


Przepis na chocolate babka od dawna mnie kusił. Na pewno pojawi się klasyczna wersja tego ciasta, ale tym razem przygotowałam przepis specjalnie na jesień- z dodatkiem dyni. Jest to połączenie drożdżowej babki i chleba, ponieważ w przepisie zamiat zwykłęj mąki pszennej, dodałam chlebową i zamieniłam ją również nieco na mąkę żytnią razową, co powoduje, że ciasto nabiera mocniejszego charakteru. Nadzienie za to... czysta moc gorzkiej czekolady. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zjeść chociaż kawałka od razu po upieczeniu, kiedy babka byłą jeszcze gorąca a nadzienie płynne, istne cudo!

Dyniowa babka czekoladowa
keksówka 26 cm

składniki na nadzienie czekoladowe:
- 280 g gorzkiej czekolady (można dać pół na pół z mleczną)
- 40 g cukru
- 50 g zimnego masła

Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu razem z cukrem, dodać masło i zmiksować na grudkowatą pastę. Nadzienie najlepiej zrobić tuż przed wyłożeniem na ciasto.

składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki żytniej razowej
- 40 g cukru
- 50 g zimnego masła

Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. 

składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 115 g mąki żytniej razowej
- 130 g puree dyniowego
- 1 jajko
- 30 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 7 g drożdży suszonych instant
- 85 ml ml letniego mleka

- 1 lekko rozkłócone jajko z odrobiną mleka

W misce miksera połączyć razem mleko, drożdże, mąki, puree dyniowe, jajko, cukier oraz przyprawy. Po połączeniu składników dodać masło. Wyrobić elastyczne, ale trochę klejące się ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na ok 1.5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto odgazować i rozwałkować na spory prostokąt, po czym rozsypać nadzienie czekoladowe, zostawiając ok 1 cm miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie złożyć na pół i zwinąć w spiralę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawić na 45 minut do napuszenia. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C.- grzanie góra-dół.
Po wyrośnięciu ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45- 50 minut do wyraźnego zrumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. 
Smacznego!

Pumpkin chocolate babka
26 cm loaf pan

ingredients for chocolate filling:
- 280 g dark chocolate (half of chocolate you can substitute with milk chocolate)
- 40 g sugar
- 50 g cold butter

In a food processor blend chocolate with sugar, next add butter and blend until get a cruble paste. The best is to make the filling right before adding to the dough.

ingredients for crumbles:- 50 g whole rye flour
- 40 g sugar
- 50 g cold butter

Crush all ingredients with hand to get crumbles.

ingredients for dough:
- 250 g bread flour
- 115 g whole rye flour
- 130 g pumpkin puree
- 1 egg
- 30 g melted butter
- 3 tablespoons sugar
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 1/8 teaspoon cardamon
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 7 g instant yeast
- 85 ml lukewarm milk

- 1 lightly beated egg with splash of milk

In a stand mixer bowl combine flours, pumpkin puree, egg, yeast, sugar, milk and spieces. Next add butter. Knead until get elastic but lightly sticky dough. Next cover with a kitchen cloth and set aside until double size in a warm place for about 1.5 hours.
Deflate the dough and roll out into big rectangle, sprinkle with chocolate filling, leaving 1 cm space on each side. Next roll the dough into a roller and fold in half. Next roll into a sprial. Take the dough into the loaf pan lined with a parchemnt paper, cover with the cloth and set aside for 45 minutes until puffs.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
After rising, glaze babka with beated egg and sprinkle with crumbles. Tke into the preheated oven and bake approx. 45-50 minutes until the top is really golden-brown. Take out from the oven and set aside to cool.
Enjoy!





7 komentarzy:

  1. Wow, wygląda super takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne zdjęcia! :)
    Ta babka musiała smakować genialnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka gorąca, to dopiero musiała być pyszna. Uwielbiam wypieki z dodatkiem dyni, nie tylko są lepsze w smaku, ale jeszcze ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna na drugie śniadanie. Na pierwsze zresztą też... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda. Uwielbiam dynię...U nas celebrujemy takie wypieki z dodatkiem kubka z gorącą herbatą zrobioną na naszej przefiltrowanej wodzie. Idealne na zimowe wieczory.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...