poniedziałek, 2 stycznia 2017

Zielona zupa detoks

Zielona zupa detoks

Green detox soup, for English scroll down


Po świąteczno-sylwestroym szaleństwie przyszła pora na coś lżejszego i zdrowszego. Nie wiem, jak wy, ale dla mnie te święta były naprawdę szczególne. Po pierwsze dlatego, że na szczęście udało mi się przyjechać do Polski. Nigdy nie przeboleję jednak faktu, ile zapłaciłam za bilety... Uważam, że to wielka przesada, aby ceny biletów w święta tak mocno rosły w górę. Ludzie chcą wrócić do swoich rodzin na parę dni, szczególnie w takim czasie, a linie lotnicze tylko to wykorzystują.
Kiedy przyjechałam do domu wszystko wydawało mi się najpyszniejsze na świecie. Zrobiłam mnóstwo ciast, górę krokietów i pierogów i moje święta ograniczały się do jedzenia i spania. W końcu przez chwilę mogłam odpocząć. Resztę czasu spędziłam z rodziną i przyjaciółmi. Nie żałuję żadnej korony wydanej na ten wyjazd, tego było mi trzeba. 
Moja walizka na powrót pomieściła dwa swetry, reszta zapełniła się słodyczami i jedzeniem z Polski. Niestety 23 kg bagażu to za mało, żeby wziąć wszystko, co chciałam, więc dużo rzeczy musi jeszcze poczekać w polskiej lodówce...;D 
Po całym tym szaleństwie czas na zupę, która świetnie wpisuje się w klimat noworocznego detoksu. Jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo warzyw i bardzo przydatnych przypraw. Koniecznie zróbcie ją, aby Wasz żołądek odrobinę odpoczął:)

Zielona zupa detoks
ok 2 litry zupy

składniki:
- 2.5 litra bulionu
- 1 duża marchewka
- 500 g brokułów
- 250 g cukinii
- 150 g zielonej fasolki szparagowej- mrożonej
- 100 g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 zielona papryka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz do smaku
- 100 g drobnego makaronu

Czosnek, cebulę i imbir pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchew, paprykę oraz cukinie pokroić w większą, ale równą kostkę. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze minutę. Dodać paprykę oraz marchew, smażyć chwilę. Następnie dorzucić cukinię oraz wszystkie przyprawy, smażyć 1 minutę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Kiedy bulion będzie się gotował, dodać brokuły, fasolkę oraz groszek i gotować aż warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne. Do zupy można wrzucić makaron, aby się ugotował, jednak wtedy należy zjeść zupę tego samego dnia.
Smacznego!

Green detox soup
about 4-5 portions

ingredients:
- 2.5 liters stock
- 1 big carrot
- 500 g broccoli
- 250 g zucchini
- 150 g green beans (frozen)
- 100 g frozen peas
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 green bell pepper
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/4 teaspoon cumin
- 1.4 tesapoon coriander
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- 1 tabespoon coconut oil
- salt and pepper to taste
- 100 g small pasta

Cut onion, garlic and ginger into very small cubes. Carrot, bell pepper and zucchini cut into bigger but equal cubes. Heat a frying pan or pot with coconut oil over medium heat and add onion, fry until glossy then add garlic and ginger. Fry 1 minute. Add bell pepper and carrot and fry for a while Add zucchini and all spices and fry for a minute. Pour stock and bring to a boil.
Meanwhile divide broccoli into small florets. When soup is boiling add broccoli, beans and peas. Cook utnil veggies has been tender but not too soft. You can add pasta to cook but in that case you have to eat soup the same day. Better is to cook pasta separately.
Enjoy!





3 komentarze:

  1. Wygląda zachęcająco:) wszystkiego najlepszego w 2017 Angie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite połączenie i do tego prezentuje się super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Taka zielona i pełna warzyw - chętnie skusiłbym się na miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...