czwartek, 21 września 2017

Spaghetti z sosem buraczanym, pieczarkami i granatem

Spaghetti z sosem buraczanym, pieczarkami i granatem

Beetroot sauce spaghetti with mushrooms and pomegranate, for English scroll down


Po małej przerwie spowodowanej upragnionymi wakacjami, wracam do Was z kolejnym przepisem. Nikt nie lubi wracać z wakacji, które były cudowne. Nikt nie lubi wracać do codzienności. Ale trzeba, już dzisiaj trzeba iść ponownie do pracy. Postaram się w najbliższym czasie pokazać Wam to, co udało mi się zgromadzić na "rolce" mojego aparatu, ale musicie mi dać czas. Mój organizm ostatnio wariuje od natłoku wrażeń i lotów samolotem tam i z powrotem. Muszę się ponownie przyzwyczaić;)
Na dzisiaj mam dla Was fantastyczną propozycję na spaghetti, o pięknym kolorze i smaku rzecz jasna;) Osobiście uwielbiam buraki i mogłabym je jeść bez umiaru, więc to spaghetti jest na pewno jednym z moich ulubionych. Koniecznie zróbcie!

Spaghetti z sosem buraczanym, pieczarkami i granatem
ok 6 porcji

składniki na sos:
- 7 średnich buraków
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki parmezanu
- 50 g orzeszków piniowych
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku

Burkami upiec lub ugotować do miękkości. Wszystkie obrać i 4 z nich zblendować z wszystkimi składnikami. 3 pozostałe buraki pokroić w kostkę.

składniki na spaghetti:
-600 g makaronu spaghetti
- 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 mniejszy granat
- sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente. Pieczarki obrać i pokroić w pasterki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać pieczarki i smażyć do zrumienienia. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Do pieczarek dodać pokrojone buraki, pestki granatu (garść zostawić do ozdobienia), makaron, 2/4 szklanki wody z makaronu i sos buraczany. Wszystko dobrze wymieszać i podawać z plasterkami cytryny, orzeszkami piniowymi, granatem i kolendrą. 
Smacznego!

Beetroot sauce spaghetti with mushrooms and pomegranate
6 portions

ingredients for sauce:
- 7 medium beetroots
- juice from 1/2 lemon
- 1/2 cup parmesan
- 50 g pine nuts
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 2 tablespoon olive oil
- salt, pepper to taste

Cook or bake beetroots until soft and tender. Blend 4 beetroots with all ingredients and season with salt and pepper. Cut 3 beetroots into cubes and set aside.

ingredients for spaghetti:
- 600 g spaghetti
- 600 g mushrooms
- 1 big onion
- 2 garlic clove
- 1/2 teaspoon thyme
- 1 small pomegranate
- salt and pepper to taste

Cook spaghetti al dente according to package. Cut mushrooms into stripes and onion and garlic into smal cubes. Heat 2 tablespoons olive oil over medium heat on a frying pan and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry another 30 seconds. Add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden brown. Add thyme and stir well. Add beetroots, spaghetti, pomegranate (leave some seeds for serving) 3/4 cup water from cooking spaghetti and beetroot sauce. Stir well and season with salt and pepper if needed. 
Serve with lemon slices, pine nuts, coriander, pomegranate and parmesan.
Enjoy!





6 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale :D talerz takiego spaghetti byłby świetny na dzisiejszy obiad ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos buraczany! Czemuż ja nigdy na to nie wpadłam? Cuuuudo <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki pyszny talerz dobroci - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne danie do wykonania! Jest oryginalnie i to mi się podoba 😉 Niesamowicie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. to coś nowego,mega kolory ! trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...