poniedziałek, 19 lutego 2018

Spaghetti z krewetkami, pieczarkami i sosem pesto

Pesto spaghetti with shrimps and mushrooms, for English scroll down


Ten makaron to jeden z najlepszych, jakie jadłam. Jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu a smak i tak pozostaje wyborny. Jedliśmy to danie na Walentynki, popijając je pysznym portugalskim różowym szampanem. J. chciał, abym zaskoczyła go smakiem spaghetti z krewetkami, więc próbowałam wymyślić coś, co jest proste ale zarazem wygląda elegancko. Wybór padł na to własnie danie i absolutnie się nie zawiodłam, co więcej, na pewno powtórzę ten makaron z miłą chęcią.

Spaghetti z krewetkami, pieczarkami i sosem pesto
4 duże porcje

składniki:
- 500-600 g obranych krewetek (zostawić ogony)
- 400 g makaronu spaghetti
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 120 g pesto bazyliowego
- 125 ml wody
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżki masła

Krewetki połączyć z wszystkimi przyprawami i dostawić. Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pieczarki, przyprawić odrobiną soli i pieprzu i smażyć do zrumienienia.
W międzyczasie ugotować makaron al dente i połączyć wodę z pesto.
Do zrumienionych pieczarek dodać krewetki i smażyć 2-3 minuty, dodać makaron, sos pesto i wszystko wymieszać, podawać.
Smacznego!

Pesto spaghetti with shrimps and mushrooms
4 big portions

ingredients:
- 500-600 g peeled shrimps (leave the tales)
- 400 g spaghetti pasta
- 400 g mushrooms, peeled
- 1 onion
- 4 garlic cloves
- 120 g basil pesto
- 125 ml water
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried basil
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoons pepper
- 1/4 teaspoon chili
- 2 tablespoon butter

Mix all spices with shrimps and set aside. Cut onion and garlic into small cubes, mushrooms into slices. Heat a big frying pan or pot with butter over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a moment. Add mushrooms, season a little bit with salt and pepper and fry until golden.
Meanwhile cook pasta al dente and combine pesto with water.
Add shrimps to the golden mushrooms and fry for 2-3 minutes. Add pasta ans pesto sauce, stir well and serve.
Enjoy!







4 komentarze:

  1. aż zgłodniałam.. jeju, kocham krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz zrobiłam błąd wchodząc na Twojego bloga...Z wielkim żalem muszę odmówić sobie tego cuda a pochlonelabym natychmiast 😑

    OdpowiedzUsuń
  3. Patelnia rozmaitości. Pyszne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Na pewno go wypróbuję na weekend!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...