sobota, 24 listopada 2018

Risotto dyniowe z suszonymi pomidorami, pieczarkami i serem halloumi

Pumpkin risotto with dried tomatoes, mushrooms and halloumi cheese, for English scroll down


Wiem, dużo tej dyni ostatnio, ale, kiedy przychodzi na nią sezon, jest ona nieodłącznym elementem moich potraw. Chcę się nią nacieszyć, póki jest jeszcze pora. Risotto dyniowe planowałam już przez dłuższy czas i powiem szczerze nie zawiodłam się. Osobiście uwielbiam risotto chyba w każdej postaci i na blogu możecie znaleźć sporo propozycji na przeróżne odmiany risotto. W tym najbardziej zachwyca smak, kolor i konsystencja. Zawsze robię risotto na przynajmniej dwa dni ale to tego pierwszego dnia risotto ma najlepszą strukturę, ponieważ ryż jest al dente, całość jest gęsta ale przyjemnie rozlewa się po talerzu. Na następny dzień jest już bardziej zbite, ale to normalne. Ser halloumi pasuje tu idealnie i orzeźwia całość. Jestem bardzo zadowolona z tej propozycji i radzę Wam skorzystać z przepisu, jak najszybciej!

Risotto dyniowe z suszonymi pomidorami, pieczarkami i halloumi
4-6 porcji

składniki:
- 400 g ryżu arborio
- 125 ml białego wina
- 1.5-1.5 litra bulionu
- 400 g puree dyniowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- ok 10 suszonych pomidorów
- 500 g pieczarek
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 300 g halloumi
- sól, pieprz

Cebulę, czosnek oraz imbir pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, pomidory w paski. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz imbir i smażyć chwilę, dodać pieczarki oraz pomidory, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć aż pieczarki się zarumienią. Dodać ryż i chwilę smażyć. Następnie wlać wino i odczekać aż całe zostanie wchłonięte przez ryż. Dodawać po 1 chochli bulionu i czekać aż ryż wchłonie całość, często mieszać. Kiedy ryż będzie prawie gotowy dodać kolejną chochlę bulionu oraz puree dyniowe, mieszać i czekać aż całość będzie gęsta a ryż al dente. Dodać parmezan i masło, szybko wymieszać do roztopienia. Przyprawić solą oraz pieprzem.
W międzyczasie halloumi pokroić w plastry i grillować z obydwu stron na patelni. Risotto przełożyć na talerze razem z halloumi i podawać od razu.
Smacznego!

Pumpkin risotto with dried tomatoes, mushrooms and halloumi
4-6 portions

ingredients:
- 400 g arborio rice
- 1.5- 1.6 liters stock
- 400 g pumpkin puree
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- piece of fresh ginger
- 10 dried tomatoes
- 500 g mushrooms
- 50 g grated Parmesan
- 2 tablespoons butter
- 300 g halloumi
- salt, pepper to taste

Cut onion, garlic and ginger into small cubes, mushrooms in slices and tomatoes in stripes. In a big pot with 1-2 tablespoons olive oil fry onion until glossy, add garlic, ginger and dry for 30 seconds. Add tomatoes and mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden. Add rice and fry a bit more. Pour wine and wait until absorbed. Add 1 ladle of stock at a time and wait until absorbed before adding next one, stir often. When the rice is almost al dente add 1 ladle of stock and pumpkin puree, stir and wait until absorbed and thickened. Add Parmesan and butter, stir quickly until melted. Season with salt and pepper.
Meanwhile cut halloumi into slices and grill on both sides.
Transfer risotto on the plates and add halloumi, serve immediately.
Enjoy!






1 komentarz:

  1. Przepyszny obiad 😍 Wykorzystałam zapasy dyni i w końcu zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...