środa, 16 stycznia 2019

Portuagalskie bacalhau com natas

Portuguese bacalhau com natas, for English scroll down


Klasyk kuchni portugalskiej, którego nie mogło zabraknąć w mojej kuchni. Robiony już parę razy, zawsze mnie zachwyca. Kuchnia portugalska jest dosyć prosta i wiele przepisów opiera się na bardzo ciekawym składniku, którym jest suszony, solony dorsz. Nie wiem, jak z dostępnością w Polsce ale w Norwegii można go kupić w dobrych sklepach rybnych. Norwegia jest również głównym eksporterem tej ryby do Portugalii. W stanie "surowym" da radę przetrwać długie tygodnie, jednak przed podaniem należy ją specjalnie przygotować, ponieważ w stanie, w jakim ją kupujemy, nie można jej spożyć.
Na początku przyznaję, byłam trochę sceptyczna i po jednej czy dwóch próbach różnych dań odrobinę rozczarowana. Dlaczego? Dlatego właśnie, że trzeba wiedzieć, jak ją przygotować. Mój chłopak, mimo że pochodzi z Portugalii miał na początku pewne problemy, ale po telefonie do mamy od razu wszystko stało się jasne. Okazało się, że rybę trzeba trzymać w wodzie dłużej i zmieniać wodę częściej niż my to robiliśmy.
Danie, które widzicie na zdjęciu zrobiłam ja z małą pomocą mojego chłopaka. Wyszło przepyszne i już wiem, dlaczego ta ryba jest tak rozchwytywana w Portugalii. Jest delikatna, lekko słona i ma niesamowitą strukturę, tego trzeba spróbować!

Bacalhau com natas
6 porcji

składniki:
- 3 filety suszonego dorsza- ok 500 g
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 cebule
- 40 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 125 ml wody z gotowania ryby
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- garść bułki tartej

Rybę zalać wodą i odstawić na 3 dni. W tym czasie zmieniać wodę 2 razy dziennie.  Woda musi być lodowata!
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Piec w 200 C lub smażyć na głębokim tłuszczu aż będą prawie miękkie.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kostkę.
Dorsza włożyć do wody z liściem laurowym i gotować ok 5 minut od zagotowania się wody, następnie wyjąć i odlać 125 ml wody do kubka. Wyjąć ości z ryby i rozdrobnić w palcach na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć do złotego koloru, dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać rybę i smażyć jeszcze 5 minut.
Na osobnej patelni roztopić masło i dodać mąkę, cały czas mieszając, smażyć chwilę. Następnie dodać mleko oraz wodę z dorsza, dobrze wymieszać. Dodać kremówkę i gotować aż całość zgęstnieje. Przyprawić gałką, dużą szczyptą soli i pieprzu.
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Do sosu dodać ryb oraz ziemniaki i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut.
Smacznego!

Bacalhau com natas
6 portions

ingredients:
- 3 dry cod fillets- around 500 g
- 1 kg potatoes
- 250 ml milk
- 250 ml whipping cream
- 3 onions
- 40 g all purpose flour
- 50 g butter
- 125 ml water from cooking fish
- 1 bay leaf
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 2 garlic cloves
- salt, pepper
- 2-3 tablespoons olive oil
- handful of breadcrumbs

Pour water to the bowl and put fish in there, leave for three days. During this time change water twice a day. Water has to be iced cold!
Peel potatoes and cut into cubes. Bake in the oven of fry in the deep oil until tender.
Put fish to the pan with water, add bay leaf and cook around five minutes after boiling. Remove from the water and pour 125 ml water to the bowl. Cool down fish, remove bones and divide into small pieces.
Cut onions in slices and garlic into small cubes. In a frying pan warm the olive oil and add onion, fry until golden. Add garlic and fry for 30 seconds. Add fish and fry for another 5 minutes. Set aside.
In another frying pan melt butter and add flour. Stir constantly and cook for a minute. Add milk and water from fish, stir everything and pour heavy cream. Cook and stir until thickened. Season with nutmeg and big pinch of salt and pepper. Add fish and potatoes and stir until combined.
Preheat oven to 180 C.
Pour everything into casserole dish and sprinkle with breadcrumbs. Take to the preheated oven and bake 15 minutes until golden.
Enjoy!





4 komentarze:

  1. bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, że jak byłam w portugali, w supermarkecie to widziałam tego mnóstwo. tylko jeszcze nie wiedziałam wtedy co to jest :D. w polsce raczej tego nie widziałam.
    Ania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli spotkam kiedyś suszonego dorsza to już wiem jak go wykorzystam. Kupię choćby dla tego przepisu 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno byłam w Portugali, próbowałam bacalhau com natas i b. mi smakowało (tak samo jak n.p bacalhau a bras - może też kiedyś będzie u Ciebie na blogu?). Właśnie szukałam przepisu a tu proszę! Myślę, że w PL nie wyjdzie tak samo, bo tu nigdy nie widziałam suszonego, solonego dorsza (chyba, że zle szukałam) ale napewno spróbuję ze świeżym.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...