czwartek, 3 stycznia 2019

Norweskie bułeczki roisinboller

Roisinboller, for English scroll down



Te bułeczki można znaleźć i kupić w Norwegii wszędzie. Jest jeszcze wersja z czekoladą. Są tak popularne, że ciężko znaleźć sklep, który ich nie sprzedaje. Najlepsze jednak są te, które możemy zrobić sami w domu.
Ja lubię je jeść ze szklanką ciepłego mleka albo z masłem. Są puszyste i wypełnione rodzynkami. Jesśi ich nie lubicie zróbcie wersje z czekoladą, wtedy po norwesku będą nazywać się sjokoladeboller:)

Po wielu latach zmieniłam komputer, nareszcie można byłoby rzec. Ten, który mam teraz jest o wiele lepszy oczywiście, ale nadal nie potrafię się do niego przyzwyczaić. Kupiłam również nową wersję Lightrooma i też trochę nieswojo się czuję. Czasami korzystam również z Gimpa, który też się zmienił! Kiedyś edytowanie paru zdjęć zajmowało mi może kilkanaście minut. Wczoraj, kiedy edytowałam te zdjęcia, musiałam na to poświęcić godzinę. Ciężko jest przejść na coś nowego, będąc przyzwyczajonym do naszych starych nawyków. Mam jednak nadzieję, że to szybko minie i będę mogła znowu swobodnie poruszać się po programach, które przecież tak dobrze znałam!

Roisinboller
10 sztuk

składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 75 g roztopionego masła
- 30 g cukru
- 7 g drożdży suchych instant
- 1 łyżeczka kardamonu
- 100 g rodzynek
- 1/2 łyżeczka soli

- jajko+odrobina mleka

Ciepłe mleko połączyć z ciepłą wodą, drożdżami i cukrem. Przykryć i odstawić na 5 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, sól oraz kardamon. Wlać zaczyn i wymieszać do połączenia. Dodać masło i zagnieść na elastyczne i jednolite ciasto, dodać rodzynki i ostrożnie zagnieść do połączenia. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części. Każdą uformować w kulkę i odstawić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 200 C- grzanie góra-dół.
Bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut do zrumienienia.
Smacznego!

Rosinboller
10 rolls

ingredients:
- 500 g all purpose flour
- 1 egg
- 150 ml lukewarm milk
- 100 ml lukewarm water
- 75 g melted butter
- 30 g sugar
- 7 g dry instant yeast
- 1 teaspoon cardamon
- 100 g raisins
- 1/2 teaspoon salt

- egg+spash of milk

Combine milk, water, yeast and sugar. Cover with a cloth and set aside for 5 minutes.
In a bowl sift flour and add salt, egg, cardamon and yeast, stir until combined. Add butter and knead until soft and elastic dough. Add raisins and carefully knead until combined. Put dough into the bowl, cover with cloth and set aside until raise for 1.5 hours in a warm place.
Next deflate the dough and form 10 equal balls. Put onto baking sheet lined with parchment paper. Cover with cloth and set aside for 30 minutes.
Meanwhile preheat oven to 200 C.
Brush balls with beaten eggwith splash of milk and put to the preheated oven, bake 20-25 minutes until golden.
Enjoy!






2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...