poniedziałek, 21 stycznia 2019

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Butter chicken

Butter chicken, for English scroll down


Klasyka kuchni indyjskiej. Oczywiście nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu, bo kuchnię indyjską darzę ogromną miłością. Nie ma chyba dania, które dotychczas nie smakowałoby mi albo, które nie spełniałoby w jakiś sposób moich oczekiwań.
Rozmawiałam kiedyś z moim znajomym Hindusem o kuchni indyjskiej. O tym, że bardzo ją lubię i, że jest bardzo urozmaicona, a przyprawy to jakaś magia. Powiedział mi, że w każdym zakątku Indii robi się jakieś inne danie popisowe. U niego dominuje birynai, które także kiedyś robiłam. Mówił, że u nich celebruje się jedzenie, cieszy ich każdy kawałek, a podczas posiłku jest okazja do rozmów i śmiechu.
Poznałam wielu Hindusów w sowim życiu i tak, mają totalnie odmienną kulturę od europejskiej. Mają inne spojrzenie na małżeństwo i życie po małżeństwie. Dzieli nas wiele, ale to, co bardzo podoba mi się w Hindusach to to, że zawsze są uśmiechnięci i starają się znaleźć coś pozytywnego nawet w najgorszej sytuacji. No i znają się na jedzeniu, to na pewno;)

Butter chicken
6 porcji

składniki na marynatę:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Czosnek i imbir pokroić drobno. Kurczaka pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić do lodówki na parę godzin.

składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 80 g ghee lub masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/8 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszcze
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 ml śmietany kremówki

20 g ghee roztopić i podsmażyć kurczaka, tylko do zrumienienia, odstawić. Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Roztopić kolejne 20 g ghee i podsmażyć imbir oraz czosnek. Dodać wszystkie przyprawy i chwilę smażyć. Następnie wlać passatę i sok z cytryny oraz dodać kurczaka, zagotować całość. Dodać kremówkę i 40 g ghee, ponownie zagotować, po czym gotować jeszcze 5 minut i podawać.
Smacznego!

Chicken butter
6 portions

ingredients for marinade:
- 1 kg chicken breast
- 100 g plain yogurt
- 1/2 teaspoon garam masala
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 1 1/2 tablespoon lemon juice
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoon chilli
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon cumin
- 2 tablespoons canola oil

Cut ginger and garlic into small cubes, chicken into bigger cubes. Combine all ingredients in a bowl and set aside for couple of hours in the fridge.

ingredients for sauce:
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 80 g ghee
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/4 teaspoon pepper
- 1/8 teaspoon allspice
- 1/2 teaspoon ground coriander
- 1 teaspoon garam masala
- 1 teaspoon tumeric
- 400 ml tomato passata or canned tomatoes
- 1 tablespoon lemon juice
- 125 ml heavy cream

Melt 20 g ghee and fry chicken just until golden on each side, set aside. Cut ginger and garlic into small cubes. Melt another 20 g ghee and fry garlic and ginger for 20 seconds, add all spices and fry for 30 seconds more. Add tomato passata, lemon juice and chicken, bring to boil. Add heavy cream and 40 g ghee, bring to boil again, then cook for 5 minutes and serve.
Enjoy!


5 komentarzy:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...