czwartek, 11 lipca 2019

Sałatka makaronowa z kozim serem, groszkiem cukrowym, szpinakiem, cukinią i sosem pesto

Pasta salad with goat cheese, sugar peas, spinach, zucchini and pesto sauce, for English scroll down


To jedno z tych dań, które świetnie smakują na zimno i na ciepło. Lubię robić takie sałatki makaronowe, ponieważ są sycące i nie zajmują wiele czasu, a kiedy jest gorąco są zbawieniem. Kozi ser nadaje mocy, a delikatnie zgrillowany jest, moim zdaniem, najlepszy.
Polecam Wam serdecznie ten makaron szczególnie latem, choć wiem, że teraz w Polsce jest trochę deszczowo. Role się odwróciły, ponieważ, kiedy w Polsce z nieba lał się żar, w Norwegii było zimno i deszczowo. Teraz jest odwrotnie, choć 37 stopni w cieniu na pewno nie uświadczymy, jest przynajmniej pogoda na sukienki! A to już zalicza się do gorących temperatur, ponieważ po bardzo zimnym czerwcu, wiele osób mówiło mi, że takie będzie caluteńkie lato. Na szczęście trochę słońca do nas wpadło, ale trzeba się nim cieszyć od razu, nigdy nie wiadomo ile z nami zostanie;)

Sałatka makaronowa z kozim serem, groszkiem cukrowym, szpinakiem, cukinią i sosem pesto
4-5 porcji

składniki:
- 400 g makaronu świderki
- 100 g zielonego pesto
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml wody

Makaron ugotować al dente. Pesto połączyć z sokiem z cytryny, wodą i odstawić.

- 1 cukinia
- 1 żółta papryka
- 250 g szpinaku
- 150 g groszku cukrowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- kozi ser w ruloniku

Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę, cukinię w półplasterki.
Na 1-2 łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać groszek, smażyć 2 minuty, następnie wrzucić cukinię oraz paprykę i znowu smażyć ok 2 minut. Dodać szpinak, posolić, przykryć pokrywką i poczekać aż zwiędnie. Do całości dodać sos oraz makaron i wszystko wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Ser kozi pokroić na 2 cm plastry i smażyć na rozgrzanej patelni po kilka sekund z każdej strony- uwaga! Ser kozi szybko topnieje, dlatego należy go smażyć bardzo krótko. Ser położyć na wierzch sałatki i podawać.
Smacznego!

Pasta salad with goat cheese, sugar peas, spinach, zucchini and pesto sauce
4-5 portions

ingredients:
- 400 g fusilli pasta
- juice of 1/2 lemon
- 100 g green pesto
- 50 ml water

Cook pasta al dente. In a bowl combine pesto, lemon juice and water, set aside.

- 1 zucchini
- 1 yellow bell pepper
- 250 g spinach
- 150 g sugar peas
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- salt, pepper to taste
- goat cheese in a roll

Cut onion, garlic and bell pepper into cubes, zucchini into half slices. Heat 1-2 tablespoons oil and fry onion until glossy, add garlic and fry for 30 seconds more. Add peas, fry for 2 minutes, then add zucchini and bell pepper and fry for another 2 minutes. Add spinach, season with salt and cover with a lid. Cook until wilted. Add sauce and pasta, stir together and season with salt and pepper if needed.
Cut goat cheese into 2 cm slices and fry on a heated pan for couple of seconds on both sides. Be careful, Goat cheese is meltig fast so fry your slices very quickly! Put slices on the top of the salad and serve.
Enjoy!





2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...