czwartek, 30 stycznia 2020

Pulpeciki z kurczaka w sosie mango

Cilantro chicken meatballs with mango sauce, for English scroll down


Teraz, kiedy dosłownie na nic nie mam czasu, staram się robić jedzenie, które nie zajmuje dużo czasu, ale nadal jest pyszne i ciekawe. W tym daniu najdłuższe jest chyba lepienie pulpetów, choć i tutaj można się spiąć i wykonać to szybciej. Bardzo podobają mi się w tym daniu kolory, podczas tej szaroburej pogody, idealnie poprawiają humor. Bo pogoda w Norwegii totalnie nijaka, nie ma śniegu, pada deszcz i jest powyżej 0- takiej zimy w Oslo dawno nie było. Miejmy nadzieję, że luty zamrozi stolicę Norwegii i w końcu będzie normalna zima;)

Pulpeciki z kurczaka w sosie mango
4 porcje

składniki na pulpeciki:
- 500 g mielonego kurczaka
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 jajko
- 1/2 czerwonej cebuli drobno pokrojonej
- 1 jalapeno drobno pokrojone
- 2 cm kawałek imbiru drobno pokrojony
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- garść posiekanej kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli 

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, następnie wilgotnymi dłońmi lepić niewielkie pulpeciki- powinno wyjść ponad 20 sztuk.

składniki na sos:
- 250 g pokrojonego mango
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki tamari lub sosu sojowego

Wszystkie składniki zblendować ze sobą na jednolity płyn.

pozostałe składniki:
- 1 papryka czerwona
- 100 g groszku zielonego
- sok z 1/2 cytryny
- kolendra, orzeszki ziemne, cytryna do podania

Paprykę pokroić w słupki. 
Na oleju kokosowym przyrumienić pulpeciki z wierzchu- nie muszą być ugotowane w środku. Dodać sos, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Odkryć, dodać paprykę oraz groszek i gotować jeszcze 3-4 minuty. Na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać. 
Całość podawać z dodatkami.
Smacznego!

Cilantro chicken meatballs with mango sauce
4 portions

ingredients for meatballs:
- 500 g ground chicken
- 2 tablespoons coconut flour
- 1 egg
- 1/2 red onion, diced
- 1 jalapeno, diced
- 2 cm piece of ginger, diced
- 2 garlic cloves, diced
- handful fresh cilantro, chopped
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- 1/2 teaspoon salt

Combine all ingredients and form not too big meatballs with wet hands- it should be more than 20 meatballs. 

ingredients for sauce:
- 250 g mango, diced
- 1 can coconut milk
- 2 tablespoons tamari or soy sauce

Blend all ingredients until smooth, set aside.

remaining ingredients:
- 1 red bell pepper
- 100 g green beans
- juice of 1/2 lemon
- cilantro, lemon, peanuts to serve

Slice bell pepper.
Heat 2-3 tablespoons coconut oil on a pan over medium heat. Fry meatballs until golden on both sides for 2-3 minutes (they shouldn't be done inside yet). Add sauce, reduce temperature to low, cover wit a lid and cook for 20 minutes. Next uncover, add bell pepper and beans, cook for 3-4 minutes more. Add lemon juice, salt if needed, stir everything and serve with additions.
Enjoy!





2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...