poniedziałek, 3 lutego 2020

Sakiewki z łososia z kremowym serkiem i szpinakiem

Salmon baked pockets with cream cheese and spinach, for English scroll down



Muszę przyznać, że połączenie łososia, kremowego serka  i szpinaku chyba nigdy mi się nie znudzi, uwielbiam ten smak, a jest taki prosty! W prostocie siła, od dawna to powtarzam i zawsze się sprawdza. 
Przyznam, że na początku miałam inny pomysł na to danie, ale w rezultacie pomyślałam "a co gdyby zrobić po prostu wgłębienie w rybie i upiec?". Uważam, że wyszło świetnie i niekonwencjonalnie;) Koniecznie spróbujcie!

Sakiewki z łososia z kremowym serkiem i szpinakiem
4 porcje

składniki:
- 500  filetu z łososia
- 100 g szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kremowego serka (użyłam Philadeplphii)
- 80 g startej mozzarelli
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta (dla GF pominąć lub użyć GF)

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Łososia pokroić na 4 części, w każdej zrobić nacięcie wszerz, żeby powstałą kieszonka, przyprawić solą, pieprzem oraz nasmarować oliwą. 
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie, zdjąć z ognia i ostudzić.
W misce połączyć kremowy serem, mozzarellę i szpinak. Przyprawić solą oraz pieprzem. Kieszonki łososiowe wypełnić nadzieniem, następnie posypać bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut.
Smacznego!

Baked salmon pockets with cream cheese and spinach
4 portions

ingredients:
- 500 g salmon fillet
- 100 g spinach
- 1 small onion
- 2 garlic cloves
- 200 g cream cheese (I used Philadeplhia)
- 80 g shredded mozzarella
- olive oil
- salt, pepper to taste
- breadcrumbs (if GF remove or use GF option)

Preheat oven to 200 C.
Cut salmon into 4 fillets, then cut each fillet across to make pocket. Season with salt, pepper and oil with olive oil. 
Dice onion and garlic. In a pan with olive oil fry onion until glossy, add garlic and fry form a minute. Add spinach and fry until wilted. Remove from the stove and cool.
In a bowl stir together mozzarella, cream cheese and spinach. Season with salt and pepper and fill the salmon pockets, then sprinkle with breadcrumbs.
Put into the preheated oven and bake approx. 12 minutes.
Enjoy!





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...