piątek, 28 lutego 2020

Pieczony skrei (dorsz) z puree z awokado, glazurowanymi marchewkami i surówką z ogórków

Baked skrei (cod) with avocado puree, candied carrots and cucumber salad, for English scroll down


Skrei to dorsz, którego można dostać od stycznia do kwietnia. Ryba ta przemierza długie dystanse z Morza Barentsa do północnej Norwegii w celu tarła. Jego osobniki są w pełni dorosłe i silne, dlatego ich mięso jest jędrne, soczyste i sprężyste. Jest to pyszna ryba i, jeśli będziecie mieć okazję, koniecznie jej spróbujcie. Ja najbardziej lubię wersję z piekarnika, więc taką Wam dzisiaj zaprezentuję. W połączeniu ze słodko-ostrymi marchewkami, pysznym awokado oraz słodko-kwaśnymi ogórkami tworzy niesamowity zespół smaków.

Pieczony skrei z puree z awokado, glazurowanymi marchewkami i surówką z ogórków
4 porcje

składniki:
- 4 filety ze skreia po 125 g każdy
- 12 małych młodych marchewek
- 3 awokado
- 1 ogórek zielony
- sól, pieprz
- 1 1/2 łyżki octu
- 1 1/2 łyżki cukru
- szczypta płatków chwili
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki masła

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Filety skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut.
Miąższ z awokado zblendować na puree z kuminem, sokiem z cytryny i dużą szczyptą soli i pieprzu.
Marchewki przekroić wzdłuż na pół, rozgrzać masło na patelni i wrzucić marchewki, przyprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Smażyć kilka minut aż zaczną mięknąć. Dodać miód i smażyć go lekkiego zgęstnienia sosu. 
Ogórka pokroić w cieniutkie plasterki, przyprawić solą, pieprzem, octem i cukrem. Całość wymieszać.

Na talerzu zrobić kleks z puree z awokado, po jednej stronie ułożyć rybę z surówką z ogórka, po drugiej glazurowane marchewki.
Smacznego!

Baked skrei (cod) with avocado puree, candied carrots and cucumber salad
4 portions

ingredients:
- 4 skrei fillets (125 g each)
- 12 small young carrots
- 3 avocados
- 1 cucumber
- salt, pepper
- 1 1/2 tablespoons white vinegar
- 1 1/2 tablespoons sugar
- pinch og chili flakes
- juice of 1/2 lemon
- 1/2 cumin
- 2 tablespoons honey
- 3 tablespoons butter

Preheat oven to 200 C.
Sprinkle fillets with olive oil, season with salt and pepper. Take to the preheated oven and bake around 12 minutes.
Blend avocado with lemon juice, cumin and pinch of salt and pepper.
Slice cucumber very thin and combine with salt, pepper, sugar and vinegar.
Cut carrot lenghtwise, melt butter on a pan and put carrots in, season with salt, pepper and chili flakes, fry couple of minutes. Add honey and cut until thickened.
Splash puree on the plate, add fish with cucumber salad on one side and carrots on the other side of puree.
Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...