środa, 22 kwietnia 2020

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie ze smażonym porem

Rye- spelt sourdough bread with fried leek, for English scroll down


Dawno nie piekłam chleba. Zawsze znajdowałam jakąś wymówkę, przede wszystkim to, że nie miałam zakwasu i nie miałam czasu go zrobić. Przyszedł czas, w którym czasu mam aż za dużo, więc nastał idealny moment na wznowienie domowej piekarni. Od razu przypomniałam sobie dlaczego warto piec swoje chleby. J. stwierdził, że już nigdy nie kupimy chleba, a ja znowu poczułam to piękne uczucie towarzyszące pieczeniu. 
W Norwegii mąki mają kompletnie inne oznaczenia niż w Polsce, dlatego nie do końca wiedziałam, które mam tak naprawdę kupić i do czego będą mi służyć. Rozwiązanie było proste- kupiłam wszystkie dostępne mąki i po prostu je obejrzałam;) 
No i wracam. Wracam z domowym pieczywem! A pomysł na ten chleb wziął się po prostu z chęcią wykorzystania pora, który zalegał w lodówce, bo kupiłam jednego za dużo:) Chleb jest ciężki, mokry, treściwy, czyli taki jaki uwielbiam. 

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie ze smażonym porem
keksówka 26 cm

składniki:
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g wody
- 1 por
- 50 g pestek z dyni
- 2 łyżki masła lub oleju

Końcówki pora odciąć, całość pokroić na drobne paseczki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pora, smażyć ok 10-15 minut aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość o połowę. Odstawić do ostudzenia.
Formę do chleba natłuścić i obsypać otrębami żytnimi.
Mąki, sól, zakwas, wodę, pestki dyni i ostudzony por wymieszać w misce, następnie przełożyć do keksówki, wygładzić mokrą łyżką i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 godzin do wyrośnięcia (do brzegów formy).
W międzyczasie piekarnik nastawić na 240 C.
Wyrośnięty chleb przełoży do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze ok 40-45 minut.
Chleb wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kroić najlepiej na następny dzień do ustabilizowania miąższu.
Smacznego!

Rye-spelt sourdough bread with fried leek
26 cm rectangle form

ingredients:
- 150 g whole rye flour
- 150 g whole spelt flour
- 100 g wheat bread flour
- 10 g salt
- 150 g active rye sourdough starter
- 400 g water
- 1 leek
- 50 g pumpkin seeds
- 2 tablespoons butter or oil

Trim leek and cut into very small stripes. Heat butter on a pan and fry leek around 10-15 minutes until tender and less volume. Set aside to cool.
Oil bread form and sprinkle with rye brans.
Stir flours, salt, starter, water, pumpkin seeds and fried leek in a bowl until combined then transfer dough to the form. Even with wet spoon and cover with plastic foil. Let rise for 4-6 hours until the sides of the form. 
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take risen bread to the preheated ocen and bake 15 minutes. Next reduce temperature to 200 C and bake another 40-45 minutes. Take out form the oven and cool completely. Best to cut next day to stabilize the inside.
Enjoy!







2 komentarze:

  1. Podoba mi się Twój powrót do pieczenia 🙂 Dokarmiam zakwas i jutro będę ten chlebek tworzyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały 😍 Zapach, który wydobywał się podczas pieczenia niesamowity 👌

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...