sobota, 4 kwietnia 2020

Jajka faszerowane z chrzanem i musztardą

Horseradish and mustard deviled eggs, for English scroll down



Z dzieciństwa doskonale pamiętam smak jajek z majonezem i szczyptą słodkiej papryki, które zawsze pojawiały się na wszelkich imprezach okolicznościowych w mojej rodzinie. Kiedy byłam mała, rzadko robiło się je inaczej. Wiele lat później moja mama nieśmiało zaczęła robić trochę inne jajka, choć te z majonezem i tak zawsze musiały być na stole (między innymi dlatego, że ja tak mocno je kochałam i zresztą nadal kocham). Dzisiaj, kiedy do niej dzwonię i pytam się, jakie jajka szykuje na Wielkanoc, odpowiada "a w tym roku zrobię z awokado, łososiem i..." i jeszcze jakieś, których teraz nie pamiętam. Czasy się zmieniają, smaki mojej mamy też:) Ja również co roku staram się zrobić jakieś nowe jajko, choć muszę przyznać, klasyczne wydanie z majonezem i tak pozostanie dla mnie numerem jeden.
Jajka z dzisiejszego przepisu są w moim top, ponieważ zawierają chrzan. A ja uwielbiam chrzan. Co ciekawe. będąc małym dzieckiem go nienawidziłam, nie rozumiałam, co jest w nim pysznego, przecież tylko szczypie w gardło i nos. Dzisiaj przepadam za tym uczuciem i wiem, że nadaje potrawom fantastycznego aromatu.

Jajka faszerowane z chrzanem i musztardą
16 połówek

składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki majonezu
- ok. 1 łyżka lub do smaku tartego chrzanu (mój chrzan był dosyć łagodny)
- szczypta soli i pieprzu
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka posiekanego koperku

Jajka przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtko. Musztardę, majonez, chrzan i żółtka wymieszać na kremową masę. Przyprawić solą i pieprzem.
Pomidorki przekroić na pół.
Białka nadziewać kremem oraz udekorować połówką pomidorka i posiekanym koperkiem.
Smacznego!

Horseradish and mustard deviled eggs
16 eggs

ingredients:
- 8 hard boiled eggs
- 2 teaspoons French mustard
- 2 tablespoons mayonnaise
- around 1 tablespoon or to taste grated horseradish (mine was quite mild)
- pinch of salt and pepper
- 8 cherry tomatoes
- 1 tablespoon chopped dill

Cut eggs in half lengthwise and carefully take out yolks. In a bowl mix together yolks, mustard, mayonnaise and horseradish until smooth. Season with salt and pepper.
Cut tomatoes in half.
Fill whites with filling, then decorate with tomato and chopped dill.
Enjoy!





3 komentarze:

  1. Masz tutaj na myśli świeży chrzan czy ze słoiczka? Pysznie wyglądają te jajeczka 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam ze słoiczka a w zasadzie z tubki. Norweski chrzan jest łagodniejszy niz polski, dlatego najlepiej dodawać ostrożnie, aż będzie Ci pasować smak;)))

      Usuń
  2. Tak niewiele potrzeba a efekt świetny 😍

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...