czwartek, 9 kwietnia 2020

Polędwiczka w sosie chrzanowym

Pork tenderloin in horseradish sauce, for English scroll down


W tym roku moją kuchnię ogarnęła miłość do chrzanu. Wprawdzie norweski chrzan ma mało wspólnego z polskim, jest o wiele łagodniejszy, a o świeży bardzo tutaj trudno. To jednak mnie nie zniechęca, ponieważ dodaję go po prostu więcej i smak jest finalnie dość podobny. Te polędwiczki są wspaniałe. Ta część wieprzowiny jest moją ulubioną i bardzo lubię z nią eksperymentować. W tym przepisie mięso jest soczyste i mięciutkie a chrzan dopełnia całość. Wybrałam do tego mięsa bardzo proste dodatki w postaci gotowanych ziemniaczków i orzeźwiających ogórków z octem. Myślę, że jest to świetne danie na Wielkanocny obiad:)

Polędwiczka w sosie chrzanowym
4 porcje

składniki:
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki chrzanu (dodawać stopniowo, wedle upodobań smakowych)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku

Polędwiczki pokroić na 1-1.5 cm plasterki. Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażyć plasterki przez 1-2 minuty po obu stornach do zmiany koloru, przyprawić solą i pieprzem, następnie odstawić. 
Cebulę i czosnek drobno pokroić. 
Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać polędwiczki oraz wlać wino, chwile gotować, następnie wlać bulion, zagotować i gotować pod przykryciem ok 10 minut. Zdjąć pokrywkę, wlać kremówkę, zagotować i gotować następne 10 minut. Dodać stopniowo chrzan i wymieszać. Pół szklanki sosu odlać i połączyć z mąką ziemniaczaną, po czym wlać do mięsa, wymieszać, zagotować i chwilę gotować. Przyprawić solą i pieprzem i podawać. Ja podałam z gotowanymi ziemniaczkami i ogórkami w occie. 
Smacznego!

Pork tenderloin in horseradish sauce
4 portions

ingredients:
- 500 g pork tenderloin
- 125 ml dry white wine
- 250 ml stock
- 200 ml heavy cream
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 2-3 tablespoons horseradish (add gradually for the taste you like)
- 2 teaspoons potato starch
- salt, pepper to taste

Cut meat into 1-1.5 cm slices. Heat 2-3 tablespoons olive oil on deep pan and fry meat on both sides for 1-2 minutes until changed colour. Set aside.
Cut onion and garlic into small cubes.
On the same pan fry onion until glossy, add garlic and fry for 30 seconds. Add meat and wine, cook for a minute. Add stock, bring to boil, cover and cook for 10 minutes. Add heavy cream and cook uncovered for another 10 minutes. Next gradually add horseradish and stir everything. Set aside 1/2 cup od the sauce and mix with 2 teaspoons potato starch. Next add to the meat, stir and bring to boil. Cook for a few minutes, season with salt and pepper and serve. I served with cooked potatoes and vinegary cucumbers.
Enjoy!





2 komentarze:

  1. Jak najbardziej na świąteczny stół 🙂 Już wiem jak wykorzystam polędwiczkę 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam 😍 Rewelacja 👍

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...