poniedziałek, 4 maja 2020

Kalafior Kung Pao

Kung Pao cauliflower, for English scroll down



Bardzo lubię tradycyjną wersję Kung Pao z kurczakiem, jednak opcja z kalafiorem chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Uwielbiam kalafior i lubię wykorzystywać go w przeróżnych daniach, a w szczególności w takich, w których odgrywa główną rolę. Jeśli lubicie azjatyckie jedzenie, w tym smak sosu Hoisin to na pewno polubicie to danie. Świetnie smakuje z ryżem i orzeszkami ziemnymi!

Kalafior Kung Pao
2 duże porcje

składniki na sos:
- 3 łyżki sosu Hoisin
- 80 ml sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki miodu, syropu daktylowego lub cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego 
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 60 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do połączenia i odstawić. 

pozostałe składniki:
- 1 duży kalafior podzielony na różyczki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- pęczek zielonej cebulki
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- garść orzeszków ziemnych
- cytryna do podania

Piekarnik nastawić na 200 C. grzanie góra-dół.
Kalafior rozsypać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika, piec ok 10 minut aż kalafior zmięknie ale nadal będzie chrupiący.
Czosnek i  imbir pokroić w drobną kostkę, cebulkę posiekać. 
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego, dodać czosnek, imbir i cebulkę (odstawić trochę do podania) i smażyć przez chwilę. Dodać płatki chili, kalafior i smażyć jeszcze chwilę. Wlać sos i gotować do zgęstnienia. 
Podawać z ryżem, orzeszkami, zieloną cebulką i cytryną.
Smacznego!

Kalafior Kung Pao
2 big portions

ingredients for sauce:
- 3 tablespoons Hoisin sauce
- 80 ml soy sauce
- 2 tablespoon rice vinegar
- 2 tablespoon honey, maple syrup or sugar
- 1 tablespoon sesame oil
- 2 tablespoon corn starch
- 60 ml water

Stir all ingredients until combined and set aside.

remaining ingredients:
- 1 big cauliflower, cut in florets
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- bunch of spring onion
- 1/4 teaspoon chili flakes
- handful peanuts
- lemon for serving

Preheat oven to 220 C.
Toss cauliflower into a baking sheet lined with baking paper. Take into the preheated oven and bake around 10 minutes until tender but still crispy. Take out from the oven and set aside.
Cut garlic and ginger into small cubes, chop spring onion. 
Heat one tablespoon coconut oil into a pan, next fry garlic, ginger and onion( leave a bit for serving) for 1 minute. Add chili flakes and cauliflower and fry for one more minute. Pour sauce and cook until thickened.
Serve with rice, peanut, spring onion and lemon wedges.
Enjoy




4 komentarze:

  1. To jest tak słone, że tego się nie da zjeść. Tam na pewno ma być pół szklanki sosu sojowego?

    Mariusz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Cię przepraszam! Pomyliłam gramaturę w pisaniu, ma być 80 ml!! Bardzo mi przykro, że wcześniej nie zwróciłam na to uwagi, chyba nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło żeby pomylić gramatury...

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. :) Tak właśnie myślałem, bo dotychczas wszystkie Pani przepisy były idealnie doprawione.
    Tylko ten się nie myli, kto nic nie robi :)

    Miłego dnia,
    Mariusz

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...